6 makkelijke tips om te scoren met de nieuwsbrief van je reisbureau

Digitale nieuwbrieven bereiken nog steeds met verve hun doel, zeker vanuit kostenefficiëntie-oogpunt. We delen graag 6 tips om het beste uit je nieuwsbrief te halen.

6 tips om te scoren met de nieuwsbrief van je reisbureau
Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
12 oktober 2022
Dit artikel delen:

Met alle digitale communicatiemogelijkheden en -technieken zou je de inmiddels ‘klassieke’ nieuwsbrieven per mail bijna vergeten. Nochtans bereiken elektronische nieuwbrieven nog steeds met verve hun doel. Zeker vanuit kostenefficiëntie-oogpunt.

We delen graag 6 tips om het beste uit je nieuwsbrief te halen.

1. Contactenlijst is koning

Alles begint met de kwaliteit van je database, om meerdere redenen een belangrijk fundament.

Eerst en vooral heb je toestemming nodig (GDPR). Als je mails naar effectieve klanten stuurt, zou dat in principe in orde moeten zijn. Vermeld je bijvoorbeeld al op je bestelbon dat je je klanten in de toekomst ook via je nieuwsbrief op de hoogte zal houden?

Kunnen (potentiële) klanten zich al via je website voor je nieuwsbrief inschrijven?

Als je contactenlijst bestaande, correcte mailadressen bevat, zullen je mails ook effectief de inbox van de bestemmeling bereiken. Klinkt logisch, maar gemiddeld blijken slechts 79% van commerciële mails in de digitale brievenbus te verschijnen.

Je adressenlijst regelmatig opschonen en updaten is dus raadzaam, zodat je nieuwsbrieven daadwerkelijk arriveren.

2. Voorspelbare regelmaat

Hou een heel regelmatig en voorspelbaar tempo aan. Bijvoorbeeld tweewekelijks of om de maand, en bij voorkeur op een vast moment. Zodat je klanten en lezers in zekere zin ook een mail van je verwachten.

Enkele reisbureaus voor wie we al regelmatig doeltreffende mailcampagnes versturen:

3. Relevante informatie

Verstuur inhoudelijke en relevante content op maat van je klanten. Kijk naar de bestemmingen en reisformules die klanten effectief bij jou boeken. Maak voor jezelf bijvoorbeeld eens een top 5.

Stel zeker ook nieuwe bestemmingen of formules voor die bij het profiel van je klanten past.

En waarom niet, je klanten gewoon eens bevragen? Dat levert misschien zelfs verrassende info op.

4. Lok interactie uit

Misschien nog de meest essentiële tip van allemaal: uitlokken van respons. Als je je newsletters niet optimaliseert voor engagement, verstuur je er beter helemaal geen.

Zorg voor duidelijke call-to-actions en maak het de ontvangers van je nieuwsbrief makkelijk om te reageren en door te klikken.

Van alle e-marketingmogelijkheden zijn e-mailings veruit de meest kostenefficiënte techniek om klanten naar je website te lokken voor meer informatie, aanvragen …

5. Goede en herkenbare template

Een sterke basis is het beste vertrekpunt. Bespaar jezelf het werk om steeds weer van nul een nieuwsbrief op te bouwen.

Maak één keer een sjabloon met de meest voorkomende best practices. Bij elke volgende e-mailing hoef je dan enkel maar de content en links aan te passen.

Bovendien houden je lezers van een nieuwsbrief met een vast stramien en vertrouwde opmaak. In de stijl van je merk.

6. Niet louter afbeeldingen

Hou een 60/40-verhouding voor ogen tussen tekst en beeld. Mail niet enkel en alleen afbeeldingen, die worden standaard niet meteen ingeladen. En als bij de ontvanger afbeeldingen zijn uitgeschakeld, krijgt hij een lege mail voorgeschoteld. Bovendien belandt je zo vlugger in de spamfilter.

Over spamfilters gesproken, vul de alt-teksten bij je afbeeldingen altijd in. Spamfilters waarderen dat positief.

Het verbetert zowel je digitale reputatie als de leesbaarheid. Want ook klanten kunnen al kort lezen wat er staat wanneer afbeeldingen (nog niet) worden ingeladen.

Hulp nodig met je eigen nieuwsbrief?

Een paar extra handen gewenst om een template op te zetten? Of om je mails de deur uit te krijgen met de regelmaat die je voor ogen hebt? Contacteer ons.

PS Overweeg zeker ook om één of twee maal per jaar een geprinte mailing te doen. Een andere manier van communiceren helpt om je klanten eens op een andere manier te bereiken.

Andere artikels

Waarom is investeren in klantenbinding zo belangrijk als marketingstrategie?

Het klinkt vanzelfsprekend dat reizen verkopen aan goede, bestaande, loyale klanten makkelijker is dan aan nieuwe onbekende klanten.Het blijkt …

Bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! winter 2023-2024

OpVakantie! bundelt elke keer de bijzonderheden en nieuwigheden uit het aanbod van de deelnemende reisaanbieders. Hier een beknopt overzicht …
OpVakantie!

Lancering OpVakantie! reismagazine winter 2023-2024

Met de wintereditie van OpVakantie! krijg je weer originele reisinspiratie in handen om je klanten frisse ideeën te geven …

Tennisballentheorie: 3 fouten om te vermijden in je marketingstrategie

Op het eerste zicht hebben tennisballen, marketingstrategie en communicatie niet veel gemeenschappelijk. Toch kunnen we enkele belangrijke lessen leren. …
Hoe begin je aan co-marketing? Tips voor reisprofessionals

Hoe begin je aan co-marketing? 4 Bruikbare tips voor reisprofessionals

Co-marketing, want een samenwerking waar mogelijk is altijd een goede strategie. Het bundelen van expertise, krachten en middelen biedt …

Fotoverslag Beach BBQ 2023

Op 24 juni trakteerden VAB, Air Europa en de Dominicaanse Republiek op een zonnige Beach BBQ. Samen met de …