Waarom is investeren in klantenbinding zo belangrijk als marketingstrategie?

Het klinkt vanzelfsprekend dat reizen verkopen aan goede, bestaande, loyale klanten makkelijker is dan aan nieuwe onbekende klanten.Het blijkt bovendien ook beduidend goedkoper en winstgevender te zijn om aan bestaande klanten te verkopen.

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
12 december 2023
Dit artikel delen:

Uit studies blijkt namelijk dat het – naargelang de sector – 5 tot 25 keer duurder is om een nieuwe klant aan boord te halen, dan om een bestaande klant te behouden. Meer nog, met slechts 5 % meer customer retention kan je winst zelfs met 25 tot 95 % groeien. Kortom, klantenbinding is makkelijker, goedkoper, winstgevender … Bron: Harvard Business Review, ‘The Value of Keeping the Right Customers’ van Amy Gallo.

De belangrijkste redenen voor klantenbinding als succesfactor voor je reisonderneming

Vanuit strategisch oogpunt zijn het behoud van gewenste klanten en een grotere klantenbinding dan ook cruciale succesfactoren voor je reisonderneming. De belangrijkste redenen:

Goedkoper dan nieuwe klanten aantrekken

Investeren in excellente klantenservice en klanttevredenheid kan goedkoper dan de werving van onbekende klanten.

Trouwe klanten spenderen meer

Het verhogen van de klantenbinding verhoogt de kans dat klanten trouwe, terugkerende klanten worden die je winst enorm kunnen verhogen.

Makkelijkere cross en upselling

Heb je als bedrijf al een klantenrelatie opgebouwd gebaseerd op vertrouwen en tevredenheid over je dienst product? Dan wordt cross-selling makkelijker, en liggen er bovendien nog vaak vrij makkelijke upselling-opportuniteiten voor het rapen.

Makkelijker nieuwe klanten door aanbevelingen

Tevreden klanten leiden vaak ook tot nieuwe klanten door aanbevelingen die ze aan familie en/of kennissen doen. Want mond-aan-mondreclame is toch veruit de meest geloofwaardige vorm van reclame. En die moet je verdienen door goed werk te leveren én regelmatig naar je klanten te communiceren.

Grote gunfactor

Bij terugkerende tevreden klanten vergroot bovendien je gunfactor. Een grotere gunfactor maakt dat klanten je ook makkelijker kunnen vergeven wanneer eens iets niet loopt zoals het idealiter zou moeten lopen.

Tips om je klantenbinding te versterken

Weet je van welke klanten je er graag meteen tien bij zou hebben? En waarom dat zo is? Wat soort reizen kopen ze bij jou? Welke winstmarge heb je hierop? Is dit voor jou een interessant type reizen om actief te promoten? Hoe vaak kopen ze opnieuw een vakantie bij jou? Kan je de frequentie nog verhogen door hen te inspireren?

Communiceer met je klanten ook los van concrete reizen

Communiceer je met deze klanten ook al los van een concrete reis? Om dat te kunnen doen, dien je uiteraard de juiste contactgegevens mét toestemming (GDPR-proof) te verzamelen en deze systematisch uptodate te houden.

Je hebt hiervoor niet per se een nieuw fancy CRM-systeem nodig. Al kan dat het natuurlijk wel makkelijker maken. Ook systemen die je dagelijks gebruikt helpen je wellicht al een eind op weg.

Sowieso loont het om te investeren in een goede database om met bestaande klanten te kunnen communiceren. Dat verdient zichzelf meer dan terug.

Écht persoonlijke kennis van je klant door persoonlijk contact.

Als je naar klanten communiceert, doe dit dan optimaal. Je hoeft niet per se alle mogelijke on- en offline vormen van communicatie te gebruiken. Gebruik de kanalen waarin je sterk bent en die je klanten ook gebruiken. Durf te kiezen. En doe wat je doet goed. Vergeet daarbij zeker niet een van je meest unieke troeven uit te spelen: écht persoonlijke kennis van je klant door persoonlijk contact.

Communiceren betekent niet per se dat je altijd promoties moet verspreiden. Integendeel. Laat ook eens van je horen wanneer een klant verjaart of iets anders te vieren heeft. Of wanneer zich mogelijk problemen gaan voordoen. Dan neem je ongetwijfeld proactief contact op om deze zo persoonlijk mogelijk op te lossen. Volg je ook nadien nog eens persoonlijk op om te horen hoe het verder met de vakantie is verlopen?

Vraag systematisch feedback

Om je retentie te verhogen moet je ervoor proberen te zorgen dat klanten zo actief mogelijk zijn.

Wacht dus niet af tot een klant op de proppen komt. Maar contacteer je klant op het juiste moment met de juiste content. Is je klant bijvoorbeeld een liefhebber van zonvakanties? Zorg dan dat hij de nieuwe vroegboekvoordelen niet mist zodra die uitkomen. Relevante content op het juiste moment genereert merkbaar de beste respons én is bovendien een interessante service die je klanten kan bieden.

Geef relevante content op het juiste moment

Om je retentie te verhogen moet je ervoor proberen te zorgen dat klanten zo actief mogelijk zijn.

Wacht dus niet af tot een klant op de proppen komt. Maar contacteer je klant op het juiste moment met de juiste content. Is je klant bijvoorbeeld een liefhebber van zonvakanties? Zorg dan dat hij de nieuwe vroegboekvoordelen niet mist zodra die uitkomen. Relevante content op het juiste moment genereert merkbaar de beste respons én is bovendien een interessante service die je klanten kan bieden.

Andere artikels

Maak je eigen wenselijke toekomst voor je reisbureau of reismerk

Als je droomt van je ideale reisbureau of reismerk, hoe zou dat er dan uitzien? Een vraag die op …

Verjaardagstrip Parijs 10 Jaar KoomBana Bay

Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van KoomBana Bay gingen we naar Parijs met een fijn gezelschap van partners …

Bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! zomer 2024

Handig overzicht van alle inhoudelijke bouwstenen van OpVakantie! editie zomer 2024. Klik verder naar het aanbod van de deelnemende …