Waarom je de website van je reisbureau moet vullen met relevante inhoud

Je website gevuld krijgen en hem ongoing up-to-date houden met relevante inhoud is als reisbureau vaak een grote uitdaging ...

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 7 minuten
Aangepast op
17 april 2024
Dit artikel delen:

De website van je reiskantoor: een digitaal uitstalraam, een niet te missen element in je marketing-mix. Dat is intussen voor iedereen wel duidelijk. Maar inmiddels hebben velen ook al de ervaring dat het hébben van een website slechts de eerste stap is. 

Relevante inhoud, het belangrijkste van je reisbureau website

Het is vaak een grote uitdaging om als reisbureau je website te vullen en hem ongoing up-to-date houden met relevante inhoud of content.
 
Dikwijls ontbreekt het je gewoon aan tijd, met als mogelijk gevolg dat je ‘nieuwe’ website pas maanden later online geraakt. Of in geen tijden nieuwe inhoud krijgt.
 

Maar hoe belangrijk is die content en het aanvullen van inhoud op de website van je reiskantoor eigenlijk?

Het boeken van een vakantie begint tegenwoordig met een uitgebreide online zoektocht. Er zijn dan ook maar weinig ondernemers in toerisme die nog helemáál niet overwogen hebben om met SEO en contentoptimalisatie aan de slag te gaan. 

Je website optimaliseren – met de juiste inhoud – om beter vindbaar te zijn in zoekmachines zoals Google, zorgt namelijk dat potentiële en geïnteresseerde klanten je makkelijk kunnen vinden. En dat zorgt dan weer voor meer reisaanvragen en boekingen.

Met de juiste content zorg je dat je reisbureau vindbaar is voor geïnteresseerde klanten. Klanten die je kan overtuigen om bij je te boeken.

Op zijn minst heb je waarschijnlijk wel nagedacht over welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw reiskantoor. Wat je specialisaties zijn, op welk soort reizen je je graag wil toeleggen, bestemmingen die je wil aanbevelen … En je hebt deze waarschijnlijk ook wel ‘ergens’ in de teksten van jouw reisbureau website verwerkt. 

Onderhouden van inhoud als onderdeel van succesvolle contentmarketing zorgt voor een website met resultaten

Je website vullen met die relevante inhoud, teksten en zoekwoorden is onderdeel van de zogenaamde contentmarketingstrategie van je reisonderneming.

Contentmarketing is je producten, diensten en knowhow vertalen naar tekst (en beeld), en daarna publiceren en verspreiden. Offline kan dat door bijvoorbeeld inspirerende magazines en brochures tot bij je klanten te krijgen. Maar ook door je klanten online te bereiken via je website en blog of je socialemediakanalen.

De uiteindelijke bedoeling is om je klanten te inspireren voor een volgende reis, meer naambekendheid te verwerven bij potentiële klanten, groter bereik, betere vindbaarheid … En vooral meer verkoop, betrokkenheid en loyaliteit.

Daarom is het aanvullen en het onderhouden van de content of inhoud op je website dus een heel erg belangrijke factor voor je digitale marketing en je online onderneming.

De uiteindelijke bedoeling is om je klanten te inspireren voor een volgende reis, meer naambekendheid te verwerven bij potentiële klanten, groter bereik, betere vindbaarheid ... En vooral meer verkoop, betrokkenheid en loyaliteit.

Hoe zorg je voor die relevante inhoud voor de website van je reiskantoor?

Zorg dat de klanten van je reisbureau makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken

Uit onderzoek van Hubspot blijkt dat ‘makkelijk kunnen vinden wat ik zoek’ het allerbelangrijkste is voor bezoekers aan een website. Veel belangrijker dan ‘hoe mooi’ de website is bijvoorbeeld.

Twijfel je of jouw reisbureau website wel duidelijk genoeg is? Bedenk dan eens welke informatie voor jouw klanten belangrijk is: wat willen ze makkelijk kunnen vinden? De juiste reis die bij hen past bijvoorbeeld, of prijzen en aantal dagen van reizen vergelijken. En hoe kun je ze daar op jouw website met zo min mogelijk ‘klikken’ naartoe loodsen?

Kijk je website eens na met je klanten in gedachte. Of nog beter: vraag je familie, buurvrouw of een eerdere klant eens om ‘fictief’ een reisaanvraag te maken, contact met je op te nemen, of bepaalde informatie op te zoeken op jouw site. En kijk hoeveel moeite het ze kost om te vinden wat ze zoeken. Waar raken ze de weg kwijt?

  • Snappen ze waar ze informatie over bestemmingen of je voorbeeldreizen kunnen vinden?
  • Kunnen ze in 1 oogopslag zien wat een reis inhoudt?
  • Zijn de digitale brochures van de touroperators waar je mee werkt te vinden op je website?
  • Is het makkelijk voor hen om een reis te vinden die ze leuk vinden?
  • Als je tegen hen zegt: vraag een reisvoorstel aan voor [noem hier je populairste reis], kunnen ze dan makkelijk vinden waar ze moeten zijn?

Kunnen ze het niet vinden of kost het ze meer dan 4 à 5 clicks? Dan is er zeker nog ruimte om je website te verbeteren!

Zorg ook dat Google de juiste woorden op de juiste plek van je website kan lezen. Doe een SEO check.

Om hoger in Google te komen – en je dus makkelijker bereikbaar en vindbaar bent voor potentiële klanten – is er meer nodig dan alleen wat zoekwoorden.

Als de basis van je inhoud en teksten niet goed in elkaar zit dan zul je merken dat die weinig resultaat opleveren. Super frustrerend natuurlijk, maar vaak is het probleem ‘ik doe wel iets aan SEO, maar zie geen resultaat’ te herleiden tot minimaal 1 van onderstaande fouten:

  1. De zoekwoorden zijn niet op de juist plek ingevoerd in je website – de plekken die Google ook echt kan lezen: title-tags, headers, meta-informatie, urls, interne links etc.
  2. De verkeerde zoekwoorden zijn gebruikt. Zoekwoorden waar niemand naar zoekt bijvoorbeeld: het is leuk dat jij een voorbeeldreis hebt naar een heel specifiek gebied in Zuid-Afrika, Ethiopië, Namibië … waar klanten een heel bijzondere tour kunnen doen, maar als je klanten de naam van dat gebied niet weten dan zoeken ze er ook niet naar in Google. Je klanten zoeken echter misschien wel naar de activiteiten die ze er willen doen: wijnreis Zuid-Afrika, vogelspotten in Ethiopië, koffieplantage tour Paramaribo.
  3. Je (onbewust) concurreert met hele grote reisorganisaties waar je nooit van kunt winnen in de zoekresultatenposities. Zoekwoorden met teveel concurrentie bijvoorbeeld: de TUI’s stoot je niet zo maar van de troon op zoekwoorden als ‘Zuid-Afrika reizen’. 

Waar je op wil richten zijn de zoekwoorden van je kleinere, lokale concurrenten waar je nog wél van kunt winnen in de zoekresultaten. Want joúw ideale klant zoekt misschien naar ‘bijzondere overnachtingen in Zuid-Afrika’ en dat bieden die grotere partijen niet eens aan.

Kan de website van jouw reiskantoor wat nieuwe relevante content gebruiken?

Kom je tot de conclusie dat de website van je reisbureau ‘een lege doos’ is? Maar ontbreekt het je gewoon aan tijd en/of handen met als gevolg je website over een lange periode geen nieuwe inhoud krijgt, waardoor hij verouderd aanvoelt?

Of denk je dat je veel potentiële klanten misloopt doordat je website niet de specialiteiten en kenmerkende bestemmingen van kantoor weerspiegelt?

Geen tijd voor handen? Krijg gebruiksklare content met je eigen all-inclusive marketingtool voor reisprofessionals

OpVakantie! is  en gebruiksklare en alles-omvattende marketingtool met een creatieve communicatiemix op maat van reisbureaus, die … 

  • Je kantoor doet opvallen bij bestaande en potentiële klanten
  • Je kwaliteit als reisprofessional onderstreept
  • Betaalbaar is door krachtenbundeling met kwalitatieve leveranciers
  • Je doelgroep online én offline bereikt

En bovendien kan je de reisreportages gebruiken als relevante content voor je website.