Content marketing: wat is het en hoe helpt het je reisonderneming groeien?

content marketing voor reisondernemingen, reisbureaus, reisagenten
Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 7 minuten
30 oktober 2022
Dit artikel delen:

Wie doet het niet: scrollen door zijn Facebook feed, filmpjes bekijken, podcasts beluisteren … Bij het opstaan, onderweg naar het werk of ergens tussendoor. Dat we leven in een wereld waar content koning is, had je ongetwijfeld zelf ook al door.

‘Content’ maken zoals reisreportages en delen met je klanten is sneller gezegd dan gedaan. Maar wat zijn die ‘content’ en ‘content marketing’ nu eigenlijk? En wat kan het betekenen voor jouw reisbureau, reisorganisatie of -onderneming?  

We geven je graag wat inzichten en tips om zelf aan de slag te gaan. Liever een kant-en-klare oplossing? Lees gerust verder.

In dit artikel

Wat is content marketing?

Contentmarketing is je producten, diensten en knowhow vertalen naar tekst en beeld, en dat alles publiceren en verspreiden. Inspirerende magazines en brochures tot bij je klanten krijgen. En je klanten ook online bereiken via je website, blog en social media. Bedoeling is om je klanten te inspireren voor een volgende reis, meer naambekendheid te verwerven bij potentiële klanten. Meer verkoop, betrokkenheid en loyaliteit.

Snelle doe-het-zelf content marketing

Enkele voorbeelden van content marketing die je zelf makkelijk kan realiseren:

  • Deel tijdens een studiereis zeker enkele foto’s of impressies via Facebook of Instagram.
  • Schrijf je reisverslag voor je website al tijdens de terugvlucht, wanneer de ervaring nog vers in het geheugen zit.
  • Deel je eigen reiservaringen tijdens een travelevent om je klanten met jouw persoonlijk reisverhaal te inspireren.

Wat is het nut van content marketing?

Onderzoek toont aan dat 70% van de consumenten een bedrijf niet via zijn advertenties leert kennen, maar via zijn artikels. En dat is eenvoudig uit te leggen: storytelling is een krachtige communicatie techniek die meerwaarde creëert voor je klanten en eender wie die naar je diensten op zoek is.

Mensen onthouden verhalen veel beter dan een droge, technische opsomming van hoe je product of dienst in elkaar zit.

Zo werkt het bij jou ook: die content marketing definitie van hierboven ben je bijvoorbeeld wellicht al helemaal vergeten. Als je hem zelfs al had gelezen.

Zelf aan content marketing doen is trouwens eenvoudiger dan je denkt … 

Kom je vaak tijd te kort? Dan heb je met OpVakantie!  een kant-en-klare oplossing.

Content marketing, niets nieuws

Contentmarketing is niets nieuws. Helemaal niet. Een bekend voorbeeld is Michelin die zelfs al meer dan 120 jaar aan content marketing doet.

De Michelingids

De Michelingids bestaat al sinds 1900. Een autoreisgids met naast informatie over auto-onderhoud ook reisadvies en tips voor restaurants en hotels. Hoewel er toen bijna nog geen auto’s rondreden, liet Michelin vastberaden duizenden en duizenden exemplaren drukken en gratis verdelen. Het bleek een geniale zet.

De baseline? ‘Vaut le détour’, een omwegje waard. De bedoeling? Mensen inspireren met reistips om er vaker en vooral verder met de auto op uit te trekken. Op die manier waren hun autobanden sneller en sneller aan vervanging toe. En voor hun nieuwe autobanden dachten ze uiteraard onmiddellijk aan Michelin. Briljant.

Uiteraard is de Michelingids sindsdien blijven evolueren, maar het principe bleef steeds hetzelfde. Content marketing draait om storytelling. Geef toe: wanneer iemand goed kan vertellen, hangen we allemaal aan zijn lippen.

Enkel het kanaal is veranderd, de bron. Vandaag verslinden we dagelijks content via onze smartphone bijvoorbeeld, vaak gratis en op uiteenlopende manieren. Al blijft print een vaste waarde.

Waarom je als reisonderneming aan content marketing moet doen

1. Vertrouwen scheppen

Een blog straalt oprechtheid en betrouwbaarheid uit. Het principe is eenvoudig: wie je blog of brochure met tips, inspiratie en andere informatie leest, put vertrouwen uit je reisadvies.

Content marketing zoals regelmatig nieuwe reisreportages publiceren op je blog of website vergroot je autoriteit en geloofwaardigheid als reisexpert. Wanneer je als deskundige ter zake iets adviseert of aanbeveelt, zullen klanten makkelijker volgen. Dat kan je hier verder in detail lezen.

2. Hoger scoren in zoekmachines

Je website vullen met relevante content is een van de beste SEO tips. Door te bloggen kan je bezoekers onrechtstreeks naar je website trekken. En kan je veel hoger in de zoekresultaten van zoekmachines als Google terechtkomen. Wanneer je artikels op andere sites gedeeld worden, ziet Google bovendien dat je belangrijk bent.

Last but not least: wanneer Google je berichten indexeert, kan het nog beter inschatten wat je bedrijf doet. Zo wordt je reisonderneming nog sneller aan de juiste zoekopdrachten gekoppeld. 

3. Meer aanvragen

Op de twee vorige punten voortbouwend: als jezelf en je bedrijf bekend staan als deskundigen, zullen ook meer mensen naar je expertise vragen. Ze vertrouwen op jou als reisprofessional en specialist van bepaalde bestemmingen, reisformules …

Kwalitatieve content waar mensen zich in herkennen is daarbij het belangrijkste. Zodat je meer naambekendheid krijgt. En mensen automatisch aan jou denken als ze de diensten die jij aanbiedt nodig hebben. Maar ook: meer bezoekers op je website, meer aanvragen, meer verkoop.

Contentmarketing is 62% goedkoper dan traditionele marketingtechnieken en genereert veel meer aanvragen.

Hoe je je content op verschillende kanalen kunt verspreiden

Je hoeft echt niet op alle mogelijke manieren bereikbaar te zijn. Voor kleine reisondernemingen is het slimmer om bewust één hoofdkanaal te kiezen, bijvoorbeeld alleen een blog op je website of enkel je Facebook-pagina.

Deel je originele content dan op de verschillende andere communicatiekanalen die je hebt. Facebook, Instagram, nieuwsbrief, Twitter, LinkedIn … 

Welk kanaal nu het beste bij jou past, bepaal je door te kijken naar wat je doelpubliek zoekt en wat jij en je team consequent kunnen aanbieden. Optimaliseer zo veel mogelijk de manier(en) waarop je je diensten aan de man wil brengen.

Gebruik OpVakantie!  als kant-en-klare content marketingtool

1. Gebruik de reportages als inhoud voor je blog

Je kan de inhoud van OpVakantie!  vrij gebruiken voor je eigen website, blog, nieuwsbrief … Originele content en inspirerende teksten die je zelf niet hoeft te schrijven. Je hebt ze kant-en-klaar om je klanten te doen dromen van hun volgende vakantie.

Inspireer met vakantietips en reisreportages, informeer met reisnieuws en pak uit met je knowhow.

We kunnen je bovendien een kant-en-klare blog aanbieden met regelmatige publicatie van de reisinspiratie uit het magazine. Een van de nieuwe mogelijkheden van OpVakantie! 21/22.

2. Deel je blog via je sociale media en andere kanalen

Maak een bericht via Facebook, andere social media of andere kanalen en leid je klanten vlot naar je website.

Met onze ‘in de kijker’-blog hoef je bovendien enkel de link te knippen en te plakken. Facebook maakt er automatisch een aantrekkelijke post van die direct naar je website linkt.

Kant-en-klare content nodig?

Zelf te weinig tijd om reisinspiratie te schrijven? Of handen tekort om die reisverslagen en reisreportages op je website te krijgen? Contacteer ons.

Als marketing en communicatie expert helpen we je reisbureau, touroperator of andere reisonderneming graag groeien. Dankzij onze focus op toerisme hebben we maar een half woord nodig. En denken we graag mee.

Andere artikels

Waarom is investeren in klantenbinding zo belangrijk als marketingstrategie?

Het klinkt vanzelfsprekend dat reizen verkopen aan goede, bestaande, loyale klanten makkelijker is dan aan nieuwe onbekende klanten.Het blijkt …

Bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! winter 2023-2024

OpVakantie! bundelt elke keer de bijzonderheden en nieuwigheden uit het aanbod van de deelnemende reisaanbieders. Hier een beknopt overzicht …
OpVakantie!

Lancering OpVakantie! reismagazine winter 2023-2024

Met de wintereditie van OpVakantie! krijg je weer originele reisinspiratie in handen om je klanten frisse ideeën te geven …