Duurzaam ondernemen door anders te communiceren

De manier waarop je over duurzaamheid communiceert kan een wereld van verschil maken.

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 6 minuten
1 juni 2022
Dit artikel delen:

Duurzame initiatieven zijn een win-winsituatie voor het milieu en het welzijn van iedereen die betrokken is bij toerisme. De manier waarop je daarover communiceert kan een wereld van verschil maken om jouw duurzame initiatieven nog meer navolging te laten krijgen.

Met de herlancering van toerisme in 2022 stellen we vast dat er meer dan ooit doorgedreven duurzame initiatieven genomen worden. Logisch. Maar het levert niet alleen voordelen op voor ons milieu en het welzijn van iedereen die betrokken is bij toerisme. Het is bovendien vaak economisch interessanter, omdat het gigantische besparingen kan opleveren. Of toch minstens zonder extra kost minder impact heeft en/of voor meer unieke ervaringen kan zorgen.

In dit artikel

Hoe een boodschap voor verschil zorgt

Als ondernemende personen kunnen we allemaal een bijdrage leveren, groot of klein. Soms kunnen kleine initiatieven een grote impact hebben als ze massaal navolging krijgen. En hier kan de gepaste communicatie een verschil maken.

Denk bijvoorbeeld aan het intussen jarenlange gebruik in hotels om gasten te proberen overtuigen om handdoeken te hergebruiken. Je kent het kaartje in de badkamer wel. De meeste hotels proberen klanten te overtuigen met milieuredenen. Op zich een effectieve strategie die tot 35% navolging kent. Maar door anders te communiceren krijg je nog meer resultaat.

Navolging van herkenbare voorbeelden

Uit onderzoek blijkt namelijk dat tot 75% van de mensen die inchecken voor een verblijf van vier nachten of meer, bereid zijn om hun handdoeken tijdens hun verblijf te hergebruiken. Hotels die die gedragsinfo op de kaartjes delen in plaats van de milieuredenen zien de impact significant stijgen. Eenvoudig de boodschap aanpassen naar “75% van onze gasten hergebruiken hun handdoeken. Doe dit ook aub.”, zorgt dat het hergebruik van handdoeken met 26% stijgt.

En door de tekst nog een beetje meer aan te passen naar “75% van de mensen die in deze kamer verbleven, hergebruikten hun handdoeken.”, blijkt het hergebruik zelfs met 33% te stijgen.

Wetenschappelijk onderzoek vertelt ons dat verwijzen naar wat vele anderen al doen in gelijkaardige omstandigheden, een significant verschil maakt om het gewenste gedrag uit te lokken. In plaats van enkel op onze eigen overtuigingskracht te rekenen.

Zeker als we ons herkenbaar kunnen identificeren met die personen. Mensen volgen dan blijkbaar makkelijk het gedrag van anderen. Denk maar aan het terras dat leeg is versus een terras dat al aardig vol zit. Waar denk je dat passanten zullen gaan zitten? Denk even na hoe je dit principe eventueel kan toepassen om nog meer navolging te krijgen bij je duurzame initiatieven.

Autoriteit, schaarste en wederkerigheid

Andere communicatietechnieken die kunnen helpen om mensen bijvoorbeeld te oriënteren naar duurzamere opties zijn autoriteit, schaarste en wederkerigheid. Zo zegt de wetenschap dat mensen vlugger volgen en iets aanvaarden als een deskundige terzake hen zo adviseert.

Ook schaarste is een krachtige factor die gedrag kan aansturen. Vaak willen we net méér van dingen waarvan we minder kunnen hebben of krijgen. We willen voorkomen dat we later iets níét hebben en voelen een bepaalde urgentie om iets aan te schaffen op het moment dat het nog net kan. Een soort angst om iets te missen: ‘fear of missing out’ (fomo).

Kan je in je reisvoorstel bijvoorbeeld ook een ervaring opnemen die klanten dreigen te missen als ze niet op jouw voorstel ingaan? Uiteraard wel met een duurzame partner, die alles in het werk stelt om ook in de toekomst naar kwetsbare gebieden te kunnen gaan.

Unieke ervaringen liggen soms voor het rapen

Edith, een van onze klanten heeft samen met haar Belgische echtgenoot, de lodge van haar ouders in the Sacred Valley in Peru overgenomen. Haar vader is een echte sjamaan, dus suggereerde ik om even met haar papa samen te zitten om een authentieke begeleide Inca-wandeling uit te werken. Het vergt geen noemenswaardige investering, integendeel. Net door gasten mee te nemen naar enkel bij locals gekende plaatsen – die voor hen daardoor ‘gewoon’ lijken – kan je toeristen een bijzonder authentieke ervaring bieden.

Het programma is op zich eenvoudig te realiseren voor locals, onbekend bij het grote publiek, maar iedereen die het privilege heeft om het mee te maken heeft er een lifetime-ervaring bij. Durf als reisprofessional van hier écht eens te polsen bij je lokale leveranciers wat hun roots zijn. Wie weet welke verborgen schatten liggen nog voor het rapen.

Combineren met wederkerigheid?

Je kent het ongetwijfeld wel: het onbewuste plichtsgevoel dat je krijgt om iets terug te geven of te doen wanneer je een gunst ontvangt. Waarschijnlijk zijn meer en meer mensen er gevoelig voor. Als ze namelijk de facto iets terug kunnen doen door bewust te kiezen voor een reisagent, hotelier, touroperator of rederij waarvan ze weten dat die heel bewust investeert in een duurzaam aanbod, zeker als dat gecombineerd wordt met unieke ervaringen.

Neem bijvoorbeeld rederij Ponant met hun participatieve, wetenschappelijke aanbod. Aangezien ze vaak naar zelden bezochte plekken varen, besliste de rederij om voortaan ook wetenschappers mee te nemen aan boord. Hun nieuwste poolexploratieschip beschikt daarom zelfs over twee onderzoekslabo’s en autonome meetinstrumenten. Als gast aan boord leveren die samenwerkingen unieke ervaringen op. Zo kan je met wetenschappers mee op pad en zelfs actief deelnemen aan hun onderzoek. En wie weet welke unieke zaken je mee ontdekt …

Iedereen kan mee het verschil maken

We kunnen allemaal een beetje mee het verschil maken. Preselecteer voor je klanten. Vaak zullen ze het appreciëren dat ze zonder moeite het goede doen.

We zien dat reisaanbieders steeds verder gaan in hun duurzaamheidsengagementen. Ook wijzelf hebben daarom een volgende stap gezet door resoluut te kiezen voor een van de meest duurzame papiersoorten, Cradle to Cradle Certified, wereldwijd de standaard voor producten die veilig, circulair en verantwoord gemaakt zijn. Want hoe we vandaag producten en diensten ontwerpen en maken, vormt de wereld waarin we morgen zullen leven. Als we allemaal een steentje bijdragen, kan dat al een wereld van verschil maken.

To Do

Doorloop even het ganse traject van je klanten. Van aanvraag over boeking tot reisdocumenten, het reizen tot aan de thuiskomst. Zijn er in iedere stap zaken die je vanuit duurzaamheidsoogpunt anders of beter kan doen?

Andere artikels

Een goede website voor reisagenten? Die is even overtuigend als jezelf!

Op zoek wat een goede website voor reisagenten nodig heeft om te overtuigen? KoomBana Bay geeft 3 tips om …

Een nieuwe website voor je reisbureau laten maken? 3 Praktische tips.

Is het tijd om een nieuwe website voor je reisbureau te laten maken? We geven 3 tips voor een succesvolle …

Waarom je de website van je reisbureau moet vullen met relevante inhoud

Je website gevuld krijgen en hem ongoing up-to-date houden met relevante inhoud is als reisbureau vaak een grote uitdaging… …