De kunst van overtuigen #1

Wederkerigheid

Je kent het ongetwijfeld wel. Het onbewuste plichtsgevoel dat je krijgt om iets terug te geven of doen wanneer je een gunst ontvangt. Of wie je denkt te moeten uitnodigen omdat je er eerder zelf uitgenodigd werd.

De kunst van overtuigen: Wederkerigheid - Cialdini | KoomBana Bay - Tourism marketing & communication agency

Axel De Corte

mei 7, 2020

Leestijd: 2 minuten

Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geven = krijgen?

Het lijkt het minst mooie principe om toe te passen als je het enkel zou associëren met de – soms opdringerige – tactieken om extra fooi te krijgen. Of waarom denk je dat je een muntsnoepje of glaasje krijgt bij de rekening? Welke invloed denk je dat het geven van een simpel snoepje kan hebben op het geven van een fooi?

Rationeel zullen de meesten zeggen dat dit geen invloed heeft. Maar wat blijkt, dat niet alleen het geven van één of meerdere snoepjes, maar ook de manier waarop onbewust een spectaculair verschil maakt.

Het geven van één simpel snoepje zorgt gemiddeld al voor 3% extra fooi. En als dat twee snoepjes worden, blijken fooien zelfs te verdrievoudigen of tot 14% te stijgen. Meer nog. Als de ober één snoepje legt, even wegwandelt en dan terugkeert met een extra snoepje blijken fooien zelfs 23% te stijgen.

Eerst, persoonlijk en onverwacht

Cruciaal bij het principe van wederkerigheid is dat je de eerste bent om iets te geven, dat het persoonlijk én – om meest effect te hebben – onverwacht is.

Je kan dit principe wel degelijk ook op mooie, onschuldige manieren inzetten. Laat je creativiteit los. In ons artikel over memorabele momenten gaven we het voorbeeld van een hotelier die steevast een gratis gidsbeurt aanbiedt. Dat levert hem ongetwijfeld gunstige reviews op.

Wat doe jij om feedback van tevreden klanten ook publiceerbaar te krijgen? De netpromotorscore is bijvoorbeeld een heel eenvoudige manier om dit te realiseren.

Lees het tweede principe: Schaarste

Waar wacht je nog op?

Wens je graag professioneel advies om je op weg te zetten? Of een paar extra handen om bijvoorbeeld je nieuwsbrief op te maken en uit te sturen op het ritme dat je voor ogen hebt?
Contacteer ons gerust voor een kennismakingsgesprek.

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid