De kunst van overtuigen #2

Schaarste

We willen meer van dingen waarvan we minder kunnen hebben of krijgen. We willen voorkomen dat we later iets níét hebben en voelen een bepaalde urgentie om iets aan te schaffen op het moment dat het nog nét kan. Een soort angst om iets te missen: ‘fear of missing out’, vaak afgekort tot ‘fomo’.

De kunst van overtuigen: Schaarste - Cialdini | KoomBana Bay - Tourism marketing & communication agency

Axel De Corte

mei 12, 2020

Leestijd: 2 minuten

Delen

De Concorde als schaars goed

Neem bijvoorbeeld de Concorde. Toen British Airways in 2003 aankondigde dat ze niet langer 2x per dag naar New York zouden vliegen om dat het economisch niet langer houdbaar was, kreeg de verkoop plots een ongekende boost. Nochtans was er aan de dienst zelf niks veranderd. De Concorde vloog niet sneller, de frequentie, de service … alles bleef hetzelfde. Het was gewoon een schaars goed geworden dat weldra zou verdwijnen. Met op slag als gevolg dat meer mensen het wilden.

Wat kunnen we hieruit leren? Het volstaat niet om over de voordelen van je product of dienst en wat er uniek aan is te spreken. Ook wat klanten dreigen te verliezen als ze je voorstel of product niet overwegen, kan een doorslaggevende factor zijn.

Kan je in je reisvoorstel bijvoorbeeld ook een ervaring opnemen die ze dreigen te missen als ze niet op jouw voorstel ingaan?

Iedereen kan makkelijk zelf op citytrip gaan. Maar voor bepaalde toptentoonstellingen is het moeilijk om ter plaatse een ticket te kopen. Via jouw leveranciers kan je misschien wel een VIP-toegang regelen waardoor ze geen uren moeten aanschuiven of zelfs de tentoonstelling missen.

Lees het derde principe: Autoriteit

Waar wacht je nog op?

Wens je graag professioneel advies om je op weg te zetten? Of een paar extra handen om bijvoorbeeld je nieuwsbrief op te maken en uit te sturen op het ritme dat je voor ogen hebt?
Contacteer ons gerust voor een kennismakingsgesprek.

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?