Echte dingen beleven zijn mega!

We hadden het al over de kracht van storytelling. Bijzondere ervaringen zijn een belangrijke inspiratiebron voor sterke verhalen. Als je op studiereis geweest bent, wat doe je dan met de opgedane ervaringen? Hoe deel je deze met je klanten? Kan je in je kantoor de belevingsfactor opkrikken? En hoe zit dat binnen pakweg vijf à tien jaar?

Axel De Corte

november 22, 2019

Leestijd: 5 minuten

Delen

Social evolueert naar offline

Ter gelegenheid van WTM in Londen lanceerde marktonderzoeksbureau Euromonitor International begin november 2019 een rapport rond ‘Megatrends Shaping the Future of Travel’. Een megatrend weerspiegelt een fundamentele gedragsverandering op langere termijn. En wat blijkt: échte dingen beleven zijn – zeker de komende 10 jaar – mega!

Authentieke, lokale, unieke ervaringen … zijn samen met ‘value for money’ wat consumenten in de eerste plaats willen. En dat geldt bij uitstek ook voor reizen. 80 % van de respondenten gaf aan ‘real world experiences’ nog altijd het meest te waarderen.

De onderzoekers stelden ook vast dat in Amerika ‘social’ terug naar offline evolueert. In de échte wereld kan je meer en misschien vooral oprechter dingen beleven en vertellen. Wellicht nog belangrijker is dat sociale media meer en meer dialoogplatformen worden.

Leven en vooral beleven in de echte wereld is weer trendy. Technologie is handig. Maar dan wel als facilitator om het dagelijks leven te vergemakkelijken en om dingen in het echt sneller of beter te beleven.

Technologie als facilitator van beleving

Consumenten blijken vandaag heel erg beïnvloedbaar via social media. Tegelijk kampen social media met steeds grotere uitdagingen op vlak van data, privacy en (digitaal) welbevinden. Meer en meer mensen hebben het wel wat gehad met digitaal een schijn te creëren. Of erger nog: de destructie van kwetsbare gebieden die plots een Instagram-hype werden, omdat populaire influencers er soms erg risicovol foto’s ensceneerden. Er is een groeiende weerzin ontstaan tegen onverantwoord en roekeloos gedrag.

Leven en vooral beleven in de echte wereld is weer trendy. Technologie is handig. Maar dan wel als facilitator om het dagelijks leven te vergemakkelijken en om dingen in het echt sneller of beter te beleven. En wat reizen betreft, is het persoonlijk ontdekken van nieuwe culturen nog altijd een zeer grote aantrekkingsfactor.

En wat brengt het nieuwe decennium?

Begin december ging ik naar een inspiratiesessie van Trendwolves, een intussen wereldwijd bekend Gents trendwatching-bureau met focus op jongeren, over the next decade en de nieuwe generatie Alpha (kinderen geboren tussen 2010 en 2025). Ik wou – niet alleen als marketeer, maar ook als vader van twee nieuwegeneratie-kids – toch wel even horen of ontdekken wat er de komende tien jaar op ons afkomt, welke de grote trends zullen zijn en vooral hoe het zit met ons als mens.

Wat ook hier heel erg benadrukt werd is dat het écht samenbrengen van mensen een van de grote trends/uitdagingen zal zijn. Dat mensen terug écht met mekaar willen verbinden. Dat we met andere woorden van een geconnecteerd tijdperk terug meer naar een connecting tijd evolueren.

Gebruik dus zeker de mogelijkheden van digitale én fysieke media om je klanten uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek en te prikkelen met je reisverhalen.

Het ziet ernaar uit dat de nieuwe generatie Alpha een betere digitale balans zal vinden. Met technologie kunnen ze heel goed om omdat ze er nu eenmaal mee opgegroeid zijn, sociale media voor hen altijd al bestaan hebben, maar tegelijk hebben ze er ook de grenzen van gezien en zullen persoonlijke échte banden terug belangrijker worden.

Af en toe bewust tot rust kunnen komen, stilte en eenvoud kunnen opzoeken, tijd kunnen maken voor vrienden en familie of voor klanten in de échte wereld.

Kijk het nieuwe decennium maar met vertrouwen tegemoet, zou ik zeggen. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn. Maar dat was het vroeger toch ook niet altijd. En dat is best oké. Je hoeft niet langer de hele tijd de schijn op te houden.

(Her)waardeer de kracht van persoonlijk contact

Gebruik dus zeker de mogelijkheden van digitale én fysieke media om je klanten uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek en te prikkelen met je reisverhalen. (Her)waardeer de kracht van échte ontmoetingen. Zelfs social media evolueren meer en meer richting persoonlijke dialogen.

En geef toe: als reisprofessional met tonnen échte reiservaringen, heb je hopen bagage om je klanten te inspireren om de fantastische wereld van reizen zelf te ontdekken. In een wereld waarin mensen overspoeld worden met keuzemogelijkheden, is een aantrekkelijk vertrouwenwekkend verhaal vaak doorslaggevend.

To Do:

  • Wat doe je met de opgedane ervaringen van een studiereis? Hoe deel je deze met je klanten? Kan je deze ervaringen nog meer exploiteren en delen met je klanten?
  • Blijf niet bij het feitelijke steken. Waarvan ontvlamt je passie en gaat je hart sneller slaan? Wanneer en waardoor voel je met andere woorden dat je emotioneel gedreven wordt? Als je erin slaagt om dit bewust onder de knie te krijgen, ben je vertrokken. Passie is aanstekelijk en vaak onweerstaanbaar.
  • Als je communiceert, denk dan zorgvuldig na hoe je respons en dialoog kan uitlokken.

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?