Maak je eigen wenselijke toekomst voor je reisbureau of reismerk

Als je droomt van je ideale reisbureau of reismerk, hoe zou dat er dan uitzien? Een vraag die op het eerste gezicht misschien utopisch lijkt, maar in werkelijkheid van strategisch cruciaal belang kan zijn.

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
8 april 2024
Dit artikel delen:

Hoe vaak wordt er niet met blind vertrouwen naar cijfercockpits, statistieken en grafieken gekeken? Hoe vaak wordt daar niet druk over gedaan? Precies alsof grote cijfers per definitie een cruciale allesbepalende basis zijn voor een succesvolle toekomst.

De voorbije tien jaar hebben we maar al te vaak gezien dat cijfers je ook stevig kunnen misleiden. Dat ze je zelfs kunnen weerhouden van het durven waarmaken van een toekomstbeeld dat je voor ogen hebt. Durf daarbij zeker ook je hart of buikgevoel te volgen.

Uit de praktijk gegrepen ...

Breng de wenselijke toekomst in kaart

Ik herinner me nog goed de radicale wending die het gesprek nam met een van onze eerste klanten. Ze ging absoluut niet in zee met ons voor de reden waarom we hadden afgesproken. Daar bedankte ze zelfs voor. 

Getriggerd door een project dat we en stoemelings eigenlijk on the side deden, namelijk de creatie van prentenboeken die gebaseerd waren op onze grote reizen, vroeg ze me of we haar konden helpen om haar droomscenario te helpen verwezenlijken. Ze wou graag de sprong wagen om van haar hobby in combinatie met haar ervaring als reisagente haar hoofdactiviteit te maken.

We maakten samen eerst een doorlichting van haar activiteiten, berekenden wat nodig zou zijn om van de nieuwe specialiteit volwaardig te kunnen leven … Kortom, we brachten de bouwstenen in kaart die nodig waren om aan een wenselijke toekomst te bouwen. Vervolgens stippelden we samen een vijfjarenplan uit om de transitie te proberen realiseren.

Misleidende cijfers

In het najaar van 2020, vijf jaar later, kreeg ik tot mijn aangename verrassing een telefoontje met de vraag of we een volgende stap konden helpen zetten. Namelijk het opzetten van een nieuwe gebruiksvriendelijke website, die ze makkelijk zelf zou kunnen beheren met 100% focus op haar nichespecialiteit. Geen aparte site meer voor haar reiskantoor.

Bij het opzetten van die nieuwe site stelden we – zoals vaak – vast dat cijfers je erg kunnen misleiden. Zoals steeds vroegen we welk dossier haar voor ogen springt waarvan ze er meteen twintig opnieuw zou willen verkopen. En waarom.

Google Analytics vs. effectief gerealiseerde dossiers

We checkten dan in Google Trends op welke zoektermen mensen de voorbije jaren effectief hebben gezocht als ze dit type reis zoeken. Dat leverde in dit geval geen resultaat op omdat de zoekterm niet genoeg gegevens heeft geregistreerd om ze te kunnen tonen. Perfect! Het betrof duidelijk een niche, waarvan we op basis van gerealiseerde verkoop in het verleden, en in combinatie met andere parameters, marketinggewijs resoluut een specialiteit konden maken.

En om de klant helemaal als specialiste in deze niche te profileren, adviseerden we zelfs om de bestemming van de oude site – die volgens Google Analytics de meeste views had – niet meer te weerhouden, omdat het niet de gewenste bezoekers leverde. Bij doorlichting van de effectieve gerealiseerde dossiers bleek dit namelijk niet tot veel klanten te leiden. Laat staan dat het de gewenste klanten waren.

Kwalitatieve analyse

Een kwalitatieve analyse in functie van je beoogde werkelijkheid leidt meestal tot veel betere parameters om keuzes te durven maken. En vergeet niet: als je ze zelf niet maakt, zal de klant ze wel maken.

Door resoluut te kiezen voor een duidelijke nieuwe profilering, merken de beoogde klanten héél gauw dat je dezelfde passie deelt. En zien ze meteen ook je rijke ervaring en dat je dus effectief met kennis van zaken een échte specialist bent. Je wenselijke toekomst kan je dus met de juiste content werkelijk maken.

Lees aansluitend zeker ook dit artikel:

Andere artikels

Een goede website voor reisagenten? Die is even overtuigend als jezelf!

Op zoek wat een goede website voor reisagenten nodig heeft om te overtuigen? KoomBana Bay geeft 3 tips om …

Een nieuwe website voor je reisbureau laten maken? 3 Praktische tips.

Is het tijd om een nieuwe website voor je reisbureau te laten maken? We geven 3 tips voor een succesvolle …

Waarom je de website van je reisbureau moet vullen met relevante inhoud

Je website gevuld krijgen en hem ongoing up-to-date houden met relevante inhoud is als reisbureau vaak een grote uitdaging… …

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?