Hoe gebruik je ChatGPT & AI met je reisbureau? Grijp de mogelijkheden! [5 tips]

Er schuilen zeker opportuniteiten in de impact van de nieuwe technologie om ons leven en werk aangenamer en makkelijker te maken. En daar zit tijdswinst in!

Zoals zo vaak wanneer een baanbrekende technologie alom het nieuws haalt, zie je diverse reacties. Van enthousiast meegaan in de hype tot hardnekkige weerstand. De een durft dan het einde van van alles en nog wat verkondigen. Anderen kijken halsstarrig de andere kant uit, negeren de evolutie of proberen die zelfs te verbieden. Op voorhand al een verloren strijd.

ChatGPT, voorbij de hype

Onderschat de impact en het effect ervan niet

Na wat slingerbewegingen tussen de uitersten blijkt even vaak – eens de hype voorbij is en mensen de voor- en nadelen hebben ervaren – dat het toch ook weer niet zo’n vaart zal lopen. En dat er toch best wel wat bedenkingen en beperkingen opduiken. Omgekeerd kan je ook om de impact van technologische vernieuwingen niet heen. Maar vaak ligt die niet in de technologische vernieuwing op zich, maar in het effect ervan.

Denk aan de opkomst van het internet, inmiddels toch al 30 jaar geleden. Hoewel sommigen er zich probeerden tegen te verzetten, kunnen we niet ontkennen dat de impact inmiddels alomtegenwoordig is. En vooral ligt in het effect en de gedragswijziging dat het meebracht: de toegankelijkheid van informatie altijd en overal. Wat dan weer ons aankoopproces danig beïnvloedde.

Omarm de nieuwe mogelijkheden

Daarom kunnen we de nieuwe mogelijkheden waarschijnlijk best maar omarmen, weliswaar met een gezond kritische houding. Want ja, er schuilen zeker opportuniteiten in de impact van de nieuwe technologie om ons leven en werk aangenamer en makkelijker te maken. Er liggen ongetwijfeld kansen om het anders aan te pakken. Stel je dus zeker de vraag hoe je het anders kan doen. En hoe we onze menselijke toegevoegde waarde nog meer tot zijn recht kunnen laten komen.

  1. AI is meer dan een hype, het zal niet meer weggaan.
  2. AI is daarom zeker niet de doodsteek van de reisprofessional.
  3. AI is namelijk geen feilloze feitenmachine.
  4. AI kan wel een handige assistent worden om je bijvoorbeeld voor driekwart op weg te helpen. Maar die échte finishing touch, dat laatste kwart om het verschil te maken, vraagt écht vakmanschap en een menselijke touch. Door tijd te besparen in dat 3/4e deel kan je dan net meer het verschil maken.

Vakmanschap dat het computermodel overstijgt

Zo zal accurate en up-to-date vakkennis meer dan ooit nodig zijn. Vakmanschap dat het computermodel overstijgt zal ongetwijfeld nodig zijn én gewaardeerd worden. Eerst en vooral is artificiële intelligentie gecreëerd door mensen. Dus al per definitie niet feilloos. 

Het heeft bovendien een berg van bestaande online data voorgeschoteld gekregen, op basis waarvan het algoritme patronen opsloeg en zich voor de toekomst een weg verzint. Het voorspelt op basis van het voorgeschotelde verleden. En we weten allemaal hoe het leven plots een andere wending kan nemen.

Kansen voor je toegevoegde waarde als reisagent

Daar schuilt ook al meteen een kans voor onze toegevoegde waarde:

  • Echt luisteren naar de persoonlijke wensen.
  • Het antwoord niet zomaar verzinnen op basis van data, maar gericht op de verlangens van je klanten.
  • De kwaliteit van je argumenten of voorstellen om die persoonlijke wensen te realiseren.
  • Transparantie over de bronnen en expertise. Bijvoorbeeld je eigen jarenlange ervaring vs. een in mist gehuld algoritme gebaseerd op ongekende bronnen. Want die worden niet vermeld.
  • Als mens kan je onmiddellijk kort op de actualiteit spelen, in dit stadium een pijnpunt voor AI. Als er nog geen berg data van bestaat, begrijp je meteen dat je als mens altijd beducht moet zijn voor een actualiteitscheck.

Gebruik ChatGPT en AI niet klakkeloos

Dus ja, AI kan erg handig zijn om bijvoorbeeld rondreizen uit te werken. En voor het grootste deel zijn die wellicht gelijkaardig. Maar in de finishing touch en de échte beleving kan je toch een verschil maken. Passie, insidertips die niet wijdverspreid zijn, eigen ervaring … En vooral: een antwoord dat écht afgestemd is op de wensen van je klanten, niet verzonnen op basis van patronen van veelvoorkomende data.

Gebruik AI niet klakkeloos. Dat doe je toch ook niet met een vertaalprogramma? Google kan het trouwens ook al voor 98% achterhalen als je tekst puur door ChatGTP is gemaakt. Als je écht wil scoren en het verschil maken, is dus menselijke tussenkomst nodig. Niet alleen Google zal dit merken. Laat ons eerlijk zijn, de juiste emotionele snaar raken zal toch nog altijd een menselijke troef zijn. Misschien meer dan ooit een troef om uit te spelen.

Doe je reisbureau nog meer opvallen bij je klanten. Zowel online en offline.

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
16 maart 2023
Dit artikel delen:

Andere artikels

Waarom is investeren in klantenbinding zo belangrijk als marketingstrategie?

Het klinkt vanzelfsprekend dat reizen verkopen aan goede, bestaande, loyale klanten makkelijker is dan aan nieuwe onbekende klanten.Het blijkt …

Bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! winter 2023-2024

OpVakantie! bundelt elke keer de bijzonderheden en nieuwigheden uit het aanbod van de deelnemende reisaanbieders. Hier een beknopt overzicht …
OpVakantie!

Lancering OpVakantie! reismagazine winter 2023-2024

Met de wintereditie van OpVakantie! krijg je weer originele reisinspiratie in handen om je klanten frisse ideeën te geven …