Website versus sociale media: heeft je reisbureau nog een website nodig?

Kunnen je social media accounts je website vervangen?

sociale media vs website voor reisbureaus
Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 7 minuten
23 mei 2022
Dit artikel delen:

Zo goed als alle reisagenten hebben ook zakelijke accounts op sociale media. Er is dan ook geen twijfel mogelijk dat socialemediaplatformen zoals Instagram, Facebook, Twitter, TikTok en LinkedIn bijna essentieel geworden zijn voor de marketing en communicatie van reisbureaus.

Enkele nieuwe vragen die we dan moeten stellen:

Sociale media: communicatie-instrumenten

Social media zijn uitstekende communicatie-instrumenten.

Ze helpt je bestaande klanten en een nieuw publiek bereiken, een community rond je reiskantoor op te bouwen (denk maar aan Facebookgroepen), klantenrelaties onderhouden en laten groeien en ook waardevolle inhoud te delen (contentmarketing).

Sociale media zijn ook leuk en verslavend. Het is dus erg makkelijk om verstrikt te raken in je aantal vind-ik-leuks en volgers ...

Maar sociale media zijn ook leuk én verslavend.

Het is erg makkelijk om verstrikt te raken in je aantal vind-ik-leuks en volgers. En om non-stop in contact te staan met het publiek van je reisbureau.

Zijn socialmedia-accounts alles wat je reiskantoor nodig heeft, of zit er waarde in een website die je social media accounts niet kunnen bieden?

Social media accounts bieden een platform waar je reiskantoor gezien en gehoord wordt, en waar je een succesvol merk voor je online bedrijf kunt laten groeien.

Maar zijn socialmedia-accounts alles wat je reiskantoor nodig heeft, of zit er waarde in een website die je social media accounts niet kunnen bieden?

Websites zijn een blijver

De algemene consensus lijkt te zijn dat websites voorlopig nergens heen gaan.

Hoewel accounts voor sociale media zeker krachtige hulpmiddelen zijn voor je reisbureau, is er waarde in een website die sociale media gewoon niet kunnen bieden.

In dit blogbericht gaan we enkele van de belangrijkste redenen bespreken waarom je reiskantoor nog steeds een website nodig heeft en hoe je website je ook kan helpen om een succesvol online platform te bouwen.

Wat maakt een website dan zo waardevol dat die niet kan worden vervangen door sociale media?

1. Je bent niet de eigenaar van je sociale media, maar je bezit wel je website

Bedenk eens hoeveel tijd je investeert in een platform dat niet echt van jou is.

Je Instagram, Facebook, TikTok en LinkedIn accounts zijn eigendom van iemand anders. Dat betekent dat je sociale media accounts op elk moment kunnen worden afgesloten, geblokkeerd of gecensureerd. En als eigenaar van een kleine onderneming – zoals een reisbureau – kan je er niets aan doen.

Wanneer je een nieuwe website voor je reisbureau lanceert, is dat online platform volledig van jou.

Wanneer Instagram en Facebook even crashen (en laten we eerlijk zijn, het gebeurt soms meer dan we zouden willen), kan het voelen alsof je hele bedrijf ook crasht. Tenzij je alternatieve methoden hebt om je bedrijf op de markt te brengen … zoals een website!

Daarom is het zo belangrijk om een goede website voor je reiskantoor te hebben. 

Je zichtbaarheid is niet afhankelijk is van populariteit, interacties en de verschillende algoritmes.

Dat betekent dat je de inhoud van je website nooit kwijtraakt. Dat je je nooit zorgen hoeft te maken dat alles wordt afgesloten of geblokkeerd. En dat je kan delen wat je wil. En vooral niet te vergeten: je zichtbaarheid is niet afhankelijk is van populariteit en de verschillende algoritmen.

2. Je website is je sterkste digitale communicatietool

Zowel websites als sociale media zijn krachtige communicatietools. Een van de redenen waarom een website als je sterkste digitale communicatietool wordt beschouwd, is omdat je hiermee de functie van SEO kunt gebruiken en je niet afhankelijk bent van de algoritmes die de sociale media opleggen en voortdurend veranderen.

Instagram en Facebook zijn geweldige manieren om inhoud te delen met een nieuw publiek dat je anders misschien niet zou vinden, maar ze zijn nog steeds beperkt tot een publiek dat alleen betrokken is op dat sociale platform. Dit legt een limiet op je bereik in vergelijking met zoekplatforms zoals Google.

Je website stelt je in staat je reisbureau op de markt te brengen via SEO, copywriting en je eigen branding.

SEO – of zoekmachine optimalisatie – is het proces waarin je je website optimaliseert, zodat je klanten en potentiële klanten die makkelijk vinden via zoekmachines en organische zoekresultaten.

SEO helpt je reiskantoor gevonden te worden door potentiële klanten die anders niet zouden weten dat je bestond. Vooral handig voor zelfstandige reisagenten die geen fysieke locatie hebben of reiskantoren die niet veel voetverkeer hebben.

Het interessante van SEO voor je website is dat je die kan laten groeien, koesteren en voortdurend verbeteren. Er zijn zoveel niveaus van zoekmachine optimalisatie en veel verschillende manieren waarop je de positie van je website op Google en andere zoekmachines kunt verbeteren.

SEO is een proces dat vaardigheid en strategie vereist. En iets is dat je consequent kunt verbeteren, terwijl een groot deel van het succes van social media marketing afhankelijk is van populariteit, algoritmen en ‘vanity metrics’. 

Hoge cijfertjes en data over zonder al te veel betekenis. Want wat ben je als reisbureau met al die clicks en mooie paginastatistieken, als die zich niet vertalen in reisaanvragen en effectieve boekingen?

3. Websites positioneren je als een echte professional en scheiden je af van de hobbyisten.

Hoewel accounts voor sociale media geweldige marketingtools zijn, doen ze het gewoon niet goed genoeg als het gaat om het positioneren van jezelf als professional.

Natuurlijk, je Instagram-feed kan prachtig worden samengesteld en je informatieve bijschriften kunnen van grote waarde zijn, maar hoe moet iemand snel je contactgegevens doorzoeken of meer te weten komen over reisaanvragen?

Wanneer iemand om meer informatie over je reisbureau vraagt, zal het verwijzen naar je Instagram-profiel hen niet altijd de informatie geven die ze willen weten. Je diensten, specialiteiten, prijzen, pakketten of zelfs hoe ze contact met je kunnen opnemen.

Dit is nog een reden waarom een website van vitaal belang is voor je bedrijf. Een website is een professioneel online platform dat je reiskantoor een stap (of twee) boven de hobbyisten in je branche brengt. Een website biedt informatie over je bedrijf en diensten op een georganiseerde manier die voor potentiële klanten gemakkelijk te navigeren is. Het biedt deze klanten ook een manier om gemakkelijk contact met je op te nemen en bij je te boeken.

Een website roept gevoelens van betrouwbaarheid en stabiliteit op.

Dit komt omdat websites een investering zijn in zowel je tijd als geld. Dit laat zien dat je serieus bent met wat je doet en dat je niet snel ergens heen gaat. Klanten kunnen daarom om die redenen op je rekenen.

Aan de andere kant is een social media-account gratis en kan op elk moment worden gestart of gestopt. 

4. Een website gebruikt een gestructureerde manier om (reis)aanvragen te verwerken

Hoewel je met sociale media geweldige inhoud kan bieden, zoals prachtige afbeeldingen en doordachte bijschriften over je reiskantoor en diensten, is het eigenlijk slechts de eerste stap van je verkooptrechter.

Denk maar eens na. Wanneer je voor het eerst op een Instagram-feed terechtkomt die je interesse  wekt voor een bepaald merk of product, wil je doorgaans snel meer weten over dat bedrijf en hun diensten. En als die belangstelling écht groter wordt, ga je naar hun website.

Dat betekent dat Instagram en Facebook geweldige manieren zijn om potentiële klanten aan te trekken en publiek aan te trekken, maar de website is echt waar je een reisaanvraag gaat sluiten.

Dus zonder een website, wat is de volgende stap? DM je voor info? Zeker. Maar is dat de professionele manier waarop je jezelf en je reisbureau wilt vertegenwoordigen? En hoe lang kun je deze DM’s bijhouden zonder project management systeem om je reacties te stroomlijnen?

Nog een reden waarom websites van vitaal belang zijn voor kleine bedrijven. Ze bieden een professioneel en gestroomlijnd platform waar potentiële klanten terecht kunnen voor meer informatie over jou en je diensten.

Je website biedt een plaats waar klanten met je in contact kunnen komen via een contactformulier, een afspraak kunnen maken of een reisaanvraag kunnen indienen.

Hoewel sociale media geweldig zijn voor het vastleggen van leads, hebben Instagram en Facebook gewoon geen systeem waarmee je een aangepast reisaanvraag formulier kan maken om op een gestructureerde manier reisaanvragen te verzamelen, zoals een website dat kan.

De mogelijkheid om op je nieuwsbrief in te schrijven verandert nieuwsgierige bezoekers in ‘abonnees’. Je website bouwt verder aan je waardevolle lijst van leads en bestaande klanten. Die willen duidelijk niet vergeten worden wanneer je reisnieuwtjes, inspiratie over bestemmingen en concrete aanbiedingen de wereld in stuurt.

Doe je reisbureau nog meer opvallen bij je klanten. Zowel online als offline.