Begin december 2019 ging ik naar een inspiratiesessie van een Gents trendwatching bureau over ’the next decade’ en de nieuwe Generatie Alpha (kinderen geboren tussen 2010 en 2025). Ik kocht er ook het nieuwste boek van zaakvoerder en trendwatcher Tom Palmaert: Ready or not. 11 manieren om futureproof te worden. En zoals de titel aangeeft: met de toekomst kan je leren omgaan. Het is een werkwoord.
Want dat was precies wat Tom Palmaert na 10 jaar trendwatching vaststelde: zijn toehoorders bleven aan de kant staan en wachten op de voorspelling van de trendwatcher.
Het leek hem tijd om een stap terug te zetten, eens geen toekomstverhaal te vertellen, maar wel manieren aan te reiken hoe je met de toekomst vandaag aan de slag kan. En dat is per definitie niet eenvoudig omdat je niet precies weet waarheen de toekomst gaat.
Niemand heeft immers een glazen bol. En de toekomst is nooit wat we juist verwachten. Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen over de toekomst is dat er altijd verandering op til is. Altijd!
Dat kunnen we vandaag wel met zijn allen beamen. Er is niet alleen corona. Er is nog wel meer – en misschien nog veel ingrijpender – verandering op til. Klimaatopwarming om er maar één te noemen.
Dat betekent natuurlijk niet dat je bij de pakken moet blijven zitten. En dat betekent absoluut ook niet dat het vroeger beter was. Integendeel. Verandering is er altijd en continu geweest. De Griekse filosoof Herakleitos vatte het al in 450 v.C. kernachtig samen: “Panta Rhei” (alles stroomt).
Toch merk ik dat terug leren opveren na tegenslag een vaardigheid is die je gaandeweg kan trainen. Het is een ingesteldheid die vertrekt vanuit jezelf.
Ondanks alle ellende die er in de geschiedenis geweest is, zijn mensen altijd terug rechtgekropen en werd er steeds geprobeerd een betere toekomst te maken.
Laten we daar dan ook onze energie in steken: in het positief ter harte leren nemen van onze toekomst.
Toegegeven, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar toch merk ik dat terug leren opveren na tegenslag een vaardigheid is die je gaandeweg kan trainen. Het is een ingesteldheid die vertrekt vanuit jezelf.
Blijf je niet wegsteken achter externe factoren. Op externe factoren heb je doorgaans toch geen vat, hoe hard je dat ook zou willen. Dat merk ik elke keer als ik natuursporten doe.
Golven, wind, thermiek, sneeuw … ze komen en gaan zoals ze komen en gaan.
Ik heb er – in het begin met heel veel moeite – leren mee omgaan. Of laat ik het anders formuleren: ik heb het beter leren inschatten en voorbereid opdagen op de juiste plaats als het een goed moment is.
Als je een bepaalde droom hebt, durf die te ontwikkelen en er vol voor te gaan. Ontwikkel je eigen vaardigheden. Leer je flexibel aan te passen. Train je veerkracht. Kies niet altijd de eenvoudigste weg. Dat zijn zaken die je wel kan ontplooien en trainen.
Leg daarom ook niet alle hoop in een vaccin tegen corona. Het valt nog te zien wanneer en in welke mate dat het coronaprobleem (deels) zal oplossen.
En ja, er zijn grenzen aan wat we kunnen. Zoek gerust de uitdaging op bij trends waarmee je écht aan de slag wil en die bij je passen. En neem ook voldoende rust telkens je inspanning geleverd hebt of je grenzen hebt proberen te verleggen. Niemand is onuitputtelijk. Integendeel. Rust hoort bij actie.
In the end gaat futureproof worden dus eerder om een ingesteldheid. Namelijk leren de toekomst vandaag te maken.
Steek je handen uit de mouwen. Want de toekomst kan niet voorspeld, maar wel voor een stuk gemaakt worden. Leer dus een toekomstgerichte groeimindset te ontwikkelen en vastgeroest denken los te laten.
Verandering is lastig, maar willen of niet, je kan er maar beter aan wennen.
Maak je dromen waar. Begin klein. Maar kom in actie. Durf de problemen te benoemen, want pas dan kan je aan een oplossing werken. En durf te proberen, te leren, te verbeteren en ongoing te evolueren. Anders blijven het maar dromen. Skiën of kitesurfen kan je toch ook maar echt onder de knie krijgen door veel te vallen en telkens opnieuw te proberen. En gaandeweg wordt je steeds beter.
Nieuwsgierigheid is een belangrijk vertrekpunt. Wanneer heb je oprecht verwonderd zonder a priori’s nog eens naar dingen gekeken? Durf eens vanuit een ander perspectief naar je omgeving te kijken. Vandaag absoluut niet zo vanzelfsprekend want social media als Facebook zuigen ons in een bubbel van gelijkgezinden. Durf die bubbel eens te verlaten of doorprikken en zo open-minded mogelijk in gesprek te gaan met iemand die het anders ziet.
Of laten we er ons minstens van bewust zijn dat we allemaal een bepaalde dode hoek of oogkleppen hebben door de context waarin we opgroeiden. En dat anderen dus een andere visie door hun context kunnen hebben. Probeer die paradox eens voor jezelf te achterhalen en je eigen bubbel te doorprikken.
Als je oprecht probeert om eens een ander standpunt te proberen begrijpen, zal je mogelijk versteld staan dat ook jij naar hetzelfde helemaal anders kan kijken.
Durf dan ook van mening te veranderen en vastgeroeste overtuigingen los te laten als je iets bijleert.
Daar is niks mis mee. Integendeel. Het zou ons misschien vlugger uit bepaalde impasses helpen in plaats van in de loopgrachten van de grote gelijken te kruipen.
Een open ingesteldheid van levenslang leren maar ook levenslang spelen biedt wellicht de beste garanties op het leren zien en ontplooien van een mooie toekomst voor jezelf. Veel dingen in de geschiedenis van innovatie zijn namelijk ontstaan omdat ze leuk zijn.
Je bent nooit te oud. Het zijn misschien net je vele jaren op aarde die het mogelijk maken om nog je gekste ideeën waar te maken. Willy uit de docusoap Gentbrugge op Canvas is er een mooi voorbeeld van. Hij gedraagt zich absoluut niet zoals je van een 85-jarige zou verwachten. Eigenhandig is hij nog bezig aan een grote ‘jongensdroom’ die hij voor zijn 90e wil verwezenlijken.
Neem daarom ook de passies van ‘jongeren’ – ook al zijn ze 85 jaar – serieus want ze leven soms nu al in de toekomst.
Leer vertrouwen te hebben in jezelf. Ook al zie je niet voorbij de golf, leer vertrouwen hebben dat je door te proberen de golf kan leren nemen en dan zie je wel weer. Kom uit je comfortzone. Zoek (een beetje) uitdaging op. En kom je in de paniekzone? Zet dan een stapje terug. Uitdagingen kan je onder de knie krijgen en dan komen ze vroeg of laat in je comfortzone. Stap voor stap kan je zo nieuwe uitdagingen aangaan. En voor je ’t weet doe je dingen waarvan je een tijdje terug mogelijk nog panikeerde.
Een groeimindset kan je dus leren. En dat is al een eerste grote stap om nieuwe opportuniteiten te leren zien en mogelijk te ontwikkelen.
“The future depends on what you do today” – Mahatma Gandhi.
Wil je even van gedachten wisselen of je businessmodel eens grondig onder de loep nemen?
Wens je graag extra advies en support om een doorlichting vanuit communicatie-oogpunt te maken van jouw situatie? En wil je concrete to do’s om verder te kunnen communiceren?
Bovendien geniet je bij ons van 30% subsidies! We zijn een erkende dienstverlener voor marketing- en communicatie-advies binnen de KMO-portefeuille.