Wat is storytelling en waarom werkt het? Handige gids voor reisprofessionals

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord, maar wat is storytelling eigenlijk? Waardevolle content informeert, engageert en entertaint je doelpubliek – het brengt een goed verhaal. Goede content marketing kan dus niet zonder storytelling. 

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
26 april 2023
Dit artikel delen:

Als je het niet kunt vertellen, kun je het niet verkopen. We hebben vaak de bizarre reflex om mensen te overstelpen met harde feiten en cijfers. Als we iets willen verkopen, richten we ons maar al te vaak op het hoofd en de portemonnee. 

Maar geef toe, weinig harten gaan daar écht sneller van slaan. Boeiende verhalen en bijzondere ervaringen daarentegen hebben wél de unieke kracht om iemand een bepaalde richting op te sturen.

In dit artikel

Wat is storytelling?

Storytelling is – simpel gezegd – ‘het vertellen van verhalen’. Ofwel: het verpakken van je boodschap in een herkenbaar, makkelijk te onthouden en dus ook makkelijk door te vertellen verhaal.

Mensen onthouden verhalen veel beter dan een droge, technische opsomming van hoe je product of dienst in elkaar zit.

Storytelling in de praktijk: Meisje met de Parel

Kan je je inbeelden dat ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer – in 2006 nog benoemd tot mooiste schilderij van Nederland – volgens de officiële boeken van het Mauritshuis in Den Haag nog geen euro waard is? 

Het schilderij werd in 1881 voor het laatst verkocht voor het luttele bedrag van 2 gulden en 30 cent. Pas de laatste 20 jaar werd Meisje met de Parel wereldberoemd, dankzij een fictieboek. 

Hét bewijs dat storytelling zijn effect niet mist. Sindsdien kreeg het schilderij ook zijn nieuwe naam, want tot dan was het bekend als ‘het meisje met de tulband’.

Waarom werkt storytelling?

“Veel blabla”, denk je misschien. Niets is minder waar. Storytelling is niet alleen contentmarketing, het is in de eerste plaats een strategische techniek met een bijzonder grote kracht.

Onze hersenen zijn namelijk geprogrammeerd om informatie op te slaan in verhaalvorm. Ook wanneer we zelf informatie delen met anderen doen we dat het makkelijkst als verhaal. 

Door de samenhang daarvan begrijp je de informatie beter, wat het makkelijker maakt om te onthouden en door te vertellen. 

Verhalen hebben doorgaans een vaste structuur, met één kernboodschap, een conflict, personages en een plot.

Storytelling gaat altijd over mensen

Een verhaal spreekt stukken meer tot de verbeelding dan droge data. Hoe dat komt? Simpel: mensen zijn geïnteresseerd in mensen.

De vluchtelingencrisis was een abstract gegeven tot het een gezicht kreeg: Aylan, het jongetje dat aanspoelde op het strand. Verhalen raken ons emotioneel, waardoor we ons betrokken voelen en ze willen delen.

Storytelling, essentieel in je communicatiemix

Storytelling is daarom essentieel in je communicatiemix. In een wereld waarin mensen overspoeld worden met keuzemogelijkheden, is een aantrekkelijk vertrouwenwekkend verhaal vaak doorslaggevend.

Goed nieuws: we zijn allemaal verhalenvertellers. Wellicht heb je jezelf nog niet op die manier bekeken, maar verhalen vertellen doen we allemaal, elke dag. Zeker in onze sector.

 Met hoe meer gedrevenheid en passie je een verhaal weet te verpakken, hoe meer kans dat een klant volgt wat je vol overtuiging aanbeveelt. En dat is een vaardigheid die je kan aanscherpen.

Je kunt anderen maar moeilijk inspireren als je zelf niet geïnspireerd bent. Vertrek daarom vanuit je eigen passie. Eens je die passie aanboort, is de kans groot dat de inspirerende verhalen vanzelf komen

Vertel authentieke en relevante verhalen

Wees in je storytelling vooral authentiek: vertrek vanuit echte verhalen over echte mensen die betekenis hebben in echte levens. Generieke, stereotiepe online verhalen, daar zit niemand op te wachten. 

Wat wel werkt? Relevant zijn, waar en wanneer je doelpubliek er nood aan heeft, zodat je verhaal betekenis krijgt in iemands leven. Nog beter: gebruik verhalen van je klanten zelf.

Kant-en-klare storytelling content nodig?

Zelf te weinig tijd om reisinspiratie te schrijven? Of handen tekort om die reisverslagen en reisreportages op je website te krijgen? Contacteer ons.

Als marketing en communicatie expert helpen we je reisbureau, touroperator of andere reisonderneming graag groeien. Dankzij onze focus op toerisme hebben we maar een half woord nodig. En denken we graag mee.

Andere artikels

Bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! winter 2023-2024

OpVakantie! bundelt elke keer de bijzonderheden en nieuwigheden uit het aanbod van de deelnemende reisaanbieders. Hier een beknopt overzicht …
OpVakantie!

Lancering OpVakantie! reismagazine winter 2023-2024

Met de wintereditie van OpVakantie! krijg je weer originele reisinspiratie in handen om je klanten frisse ideeën te geven …

Tennisballentheorie: 3 fouten om te vermijden in je marketingstrategie

Op het eerste zicht hebben tennisballen, marketingstrategie en communicatie niet veel gemeenschappelijk. Toch kunnen we enkele belangrijke lessen leren. …