Tennisballentheorie: 3 fouten om te vermijden in je marketingstrategie

Op het eerste zicht hebben tennisballen, marketingstrategie en communicatie niet veel gemeenschappelijk. Toch kunnen we enkele belangrijke lessen leren. Deze 3 fouten kan je al vermijden.

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
30 juni 2023
Dit artikel delen:

Een marketingstrategie opzetten kan een bijzonder complex proces zijn. Het moderne marketinglandschap is geëvolueerd naar een vraagstuk met meerdere lagen, meerdere kanalen en meerdere dimensies, waardoor het moeilijk kan zijn om te weten waar je nu als reisprofessional moet beginnen. 

Daarom is het belangrijk om enkele veelvoorkomende marketingfouten te vermijden.

Bij KoomBana Bay vertrekken we vaak van een simpele tennisballentheorie als basis voor het uitwerken van communicatie in je marketingstrategie. Zo kan je al 3 struikelblokken vermijden bij het opzetten en uitwerken van je communicatieplan.

Wat je kan leren van de tennisballentheorie

Tennisballen, marketingstrategie en communicatie? Op het eerste zicht hebben ze niet veel gemeenschappelijk. Toch kunnen we enkele belangrijke lessen leren. Denk maar aan eens mee met volgende scenario’s:

Als je gericht één tennisbal gooit, kan zelfs een ongeoefende persoon die makkelijk vangen.

Gooi je veel ballen tegelijk, dan weet zelfs een geoefende speler niet op welke eerst zijn aandacht te richten, welke bal uit te kiezen, met als gevolg dat hij ze allemaal mist.

Als we die scenario’s doortrekken naar je marketingstrategie, kunnen we concluderen dat ze ook gelden voor je communicatie. 

Fout 1: Meer dan één hoofdboodschap communiceren

De eerste fout is te veel marketingboodschappen tegelijk te communiceren.

Het is namelijk erg belangrijk om je communicatie gericht en consistent te houden.

Meerdere berichten tegelijk kunnen je doelpubliek in verwarring brengen, de impact van de afzonderlijke berichten afzwakken en je doelpubliek zelfs volledig missen. Het is zoals met hagel op een vlieg schieten.

Zorg daarom best voor één duidelijke hoofdboodschap die resoneert met je doelgroep en richt je inspanningen op de communicatie daarvan. Je kan soms beter meerdere keren communiceren, telkens met één duidelijk thema dans alles samen te brengen.

Fout 2: Niet durven kiezen wat je zal communiceren

De tweede fout is niet durven kiezen wat je wil communiceren. In de marketingwereld van vandaag is het meer dan essentieel om wat gedurfder te zijn en op te vallen tussen de massastroom aan berichten.

Gedurfd zijn betekent echter niet dat je over elk denkbaar aanknopingspunt moet communiceren. De keuze van de juiste boodschap is namelijk de échte test van je marketingvaardigheden.

Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van de behoeften, waarden en overtuigingen van je doelpubliek om een boodschap te communiceren die bij hen aansluit. Als je zelf niet kiest, zal de klant dat wel doen en riskeer je uiteindelijk doel te missen.

Fout 3: Niet gericht communiceren

De derde fout die je kan maken is het niet goed identificeren en targeten van je ideale klant. Veel reismerken, zowel groot als klein, gaan ervan uit dat hun product of dienst aantrekkelijk is voor een heel brede doelgroep. Wat vaak leidt tot gemiste kansen en een verspilling van middelen.

Door je doelgroep niet accuraat te definiëren, loop je namelijk het risico dat je je marketinginspanningen te dun verspreidt en geen sterke verbinding kan maken met potentiële klanten. Het niet identificeren van bijvoorbeeld specifieke interesses en pijnpunten kan dus resulteren in ineffectieve communicatie en een slechte ROI.

De keuze van de juiste doelgroep is cruciaal bij de creatie van effectieve communicatiecampagnes in je marketingstrategie. Zonder een duidelijk begrip van naar wie je adverteert, kan je je boodschap niet aanpassen, je unieke verkooppropositie (USP) niet effectief presenteren, en geen relatie opbouwen met de mensen die het meest waarschijnlijk bij jou zouden kopen.

Kortom, neem de tijd om je doelgroep correct te identificeren en er gericht naar te communiceren. Het zal je vanaf het begin tijd, geld en middelen besparen. En het zal je uiteindelijk helpen om de opgestelde doelen van je marketingstrategie te bereiken.

Conclusie

Game, set, match? Met deze drie tips sla je een ace in je communicatie: 

  1. Gooi niet meerdere tennisballen, maar slechts één. Eén duidelijke boodschap is gericht en consistent, en heeft meer impact dan verschillende boodschappen tegelijk.
  2. Communiceer niet over alles, maar durf keuzes maken op basis van de behoeften, waarden en overtuigingen van je doelgroep. 
  3. Stel je boodschap af op je doelgroep om je USP’s het beste uit de verf te laten komen.

Andere artikels

Een goede website voor reisagenten? Die is even overtuigend als jezelf!

Op zoek wat een goede website voor reisagenten nodig heeft om te overtuigen? KoomBana Bay geeft 3 tips om …

Een nieuwe website voor je reisbureau laten maken? 3 Praktische tips.

Is het tijd om een nieuwe website voor je reisbureau te laten maken? We geven 3 tips voor een succesvolle …

Waarom je de website van je reisbureau moet vullen met relevante inhoud

Je website gevuld krijgen en hem ongoing up-to-date houden met relevante inhoud is als reisbureau vaak een grote uitdaging… …

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?