Inhoudelijke bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! winter 2024-2025
Handig overzicht van alle inhoudelijke bouwstenen van OpVakantie! editie winter 2024-2025. Klik verder naar het aanbod van de deelnemende …
Co-marketing, want een samenwerking waar mogelijk is altijd een goede strategie. Het bundelen van expertise, krachten en middelen biedt onmiskenbaar voordelen. Zelfs als reisprofessional.
Dat het #BETravelCongress in 2023 voor het eerst voor én Nederlandstalige én Franstalige reisprofessionals bestemd was, gaf een verrijkende dimensie. Het vergde ongetwijfeld moed en doorzetting om het te doen.
Een mooi voorbeeld dat samenwerking waar mogelijk eigenlijk altijd een goede strategie is. Het bundelen van expertise, krachten en middelen biedt onmiskenbaar voordelen.
We leven in turbulente tijden met heel wat uitdagingen. Onder andere polarisering, gevoed door blinde algoritmes, maakt jammer genoeg al even een sterke opgang. Om die uitdagingen het hoofd te bieden, is de durf om samen te werken ongetwijfeld broodnodig. Dat je soms elkaars concurrent bent, hoef je daarom niet per se als een probleem of obstakel te zien.
Als reisagent, nichetouroperator … sta je vaak voor dezelfde uitdagingen. Zo heeft iedereen er in onze sector belang bij dat reizigers weten dat een zorgeloze vakantie echt vakmanschap vergt. Het is een gezamenlijke opdracht om kwaliteit te leveren en dat ook uit te stralen en te communiceren. In zekere zin ben je dus sowieso op mekaar aangewezen.
Stel nu dat je wijn gaat kopen in de winkel. Waarop baseer je je keuze dan? Ga je voor een klassieker of wil je graag nieuwe werelden ontdekken? Het valt ons al verschillende jaren op dat Frankrijk – ondanks of juist dankzij zijn lange wijntraditie – ‘Franse wijnen’ met zekere regelmaat als merk promoot. En dat de verschillende Franse regio’s er in de eerste plaats samen belang bij hebben dat een klant überhaupt nog voor een Franse wijn kiest naast alle andere mogelijkheden. Het is pas in tweede instantie dat de concurrentie tussen wijnregio’s zelf speelt, laat staan die tussen wijndomeinen.
Dat is identiek in onze sector, zeker wat outgoing toerisme betreft. Voor zijn vakantie dient de klant eerst overtuigd te worden om hoegenaamd nog een beroep te doen op een reisprofessional.
Het volstaat al lang niet meer om een premium locatie, jarenlange ervaring … te hebben om per definitie succes te hebben. Om klanten te bereiken en aan te spreken, moet je meer dan ooit verbindend communiceren. Dus écht persoonlijk contact leggen, vertrouwen opbouwen en de klantrelatie duurzaam onderhouden. Een aanhoudende opdracht. En daar sta je heus niet alleen voor.
Co-marketing. Veel ondernemers kennen het begrip, maar weten niet goed wat het is of hoe ze ermee moeten beginnen. Co-marketing is eigenlijk heel simpel: samenwerken met andere bedrijven om je marketing te versterken en zo meer resultaat te behalen.
Maar hoe pak je dat aan? In deze blogpost vertellen we je alles over co-marketing: wat het is, waarom je het moet doen en vooral: hoe kun je het als reisprofessional slim inzetten voor je eigen marketinginspanningen?
De essentie van co-marketing is dat bedrijven samenwerken. Door elkaars netwerk en kennis te delen, kunnen deze bedrijven meer bereiken dan alleen.
Daarnaast is co-marketing ook nog eens efficiënter voor je marketingbudget: je deelt de kosten van campagnes en activiteiten over meerdere partijen, waardoor je meer bereikt met hetzelfde geld.
Door samen te werken met andere bedrijven, creëer je een netwerk van partners die jou kunnen helpen met je marketing. Je deelt kennis en ervaring en kunt elkaars netwerk gebruiken om meer resultaat te behalen.
Je deelt de kosten van campagnes en activiteiten over meerdere partijen, waardoor je meer bereikt met je budget. Bovendien kan co-marketing effectiever zijn dan individuele marketingactiviteiten, omdat er meer middelen beschikbaar zijn.
Samenwerken met andere ondernemers kan heel leerzaam zijn. En natuurlijk leuk. Je komt in contact met nieuwe mensen, leert van elkaar en bouwt aan een sterkere relatie met je partners.
Als je van plan bent om co-marketing in te zetten, is het belangrijk om een co-marketingplan op te stellen. Dit plan legt alle afspraken en regels vast voor jullie samenwerking.
Hieronder staan een aantal tips voor het opstellen van een effectief co-marketingplan:
Durf de handen in elkaar te slaan met andere reisprofessionals, leveranciers en waarom niet ook met klanten zelf. Je hoeft niet altijd alles alleen te doen, het kan ook perfect anders. Bijvoorbeeld door middelen en expertise op een slimme, kwalitatieve manier te bundelen en ‘oude formules’ te durven herwaarderen. Of door samen op congres te gaan in plaats van elk apart.
Dat kan heel eenvoudig starten met een uitnodiging tot open dialoog, nauwgezet luisteren en aandachtig observeren. Waar liggen de raakpunten en samenwerkingsmogelijkheden? In plaats van te blijven struikelen over – vaak vermeende – obstakels. Het #BETravelCongress was er alvast zelf een mooi voorbeeld van.
De voornaamste succesfactor is wellicht een positieve ingesteldheid, oprecht durven communiceren en vooral beginnen samenwerken. Je communicatie- en samenwerkingsvaardigheden kan je al doende verbeteren.
Het is trouwens een misvatting dat communicatie enkel zou draaien om het overbrengen van je boodschap bij andere mensen. Dat is slechts een deel ervan. Aandachtig luisteren naar wat anderen zeggen is minstens zo belangrijk. Zeker als je samen met anderen werkt. Durf vragen te stellen, de mening van anderen ruimte te geven en zo nodig met voortschrijdend inzicht bij te sturen.
Om succesvol te kunnen samenwerken, is het ook nodig om vooral te focussen op de mogelijkheden en kansen. Hoe kan je door krachten, talenten, expertise, middelen … te bundelen samen meer bereiken dan elk apart? En als je je engageert, kom je engagement dan ook na. Want kunnen vertrouwen op elkaar is essentieel in een goede relatie. Wat niet betekent dat je altijd ja moet zeggen. Durf tijdig je grenzen en mogelijkheden aan te geven, zodat het duidelijk is waarvoor anderen op je kunnen rekenen.
Vertrouwen geven en krijgen: het zijn misschien wel je voornaamste troeven als lokale vertrouwenspersoon of expert in je niche. En het kan zeker geen kwaad dat mensen weten dat je daarvoor ook beroep kan doen op kwalitatieve partners. Maak dus zeker ook op marketingvlak gebruik van de complementaire mogelijkheden die samenwerking biedt.
Bill Gates bij Apple
Je hoeft het warm water niet uit te vinden om succes te hebben. Iets kleins toevoegen of het gewoon iets anders aanpakken, kan soms volstaan om van een bestaand product of bestaande dienst een mooi project te maken.
Deze maand bestaat Windows, het besturingssysteem van Microsoft, 35 jaar. Een gekopieerd computerprogramma dat onze wereld veranderde.
Ik herinner me nog de eerste computer die we thuis hadden toen ik midden de jaren 80 nog in de lagere school zat. Het enige wat je er zowat mee kon, was in de programmeertaal ‘Basic’ iets heel basics doen. In het lagereschooltijdschrift Zonnestraal stond toen iedere keer iets wat je kon uitproberen. Maar veel fun was er niet aan.
Tien jaar later, toen ik op het punt stond naar Leuven te gaan studeren, konden we voor 5.000 Bfr. een tweedehandse Apple Macintosh op de kop tikken. Ze gooiden die toen letterlijk op straat. Apple had afgedaan. Nochtans was Apple in 1984 zijn tijd al ver vooruit. Want in 1984 lanceerden ze met hun Macintosh als eerste een populaire computer met een muis en grafisch scherm. Je kreeg schermpjes te zien die je met de muis moest bedienen. En bovendien paste die ook nog in mijn rugzak. Dus kon ik die makkelijk over en weer meenemen naar Leuven.
En nu komt het. De jonge Bill Gates van Microsoft heeft in zijn jonge jaren de software voor Apple nog mee ontwikkeld. Je moet maar eens naar volgende video op YouTube kijken waarin Bill Gates de Apple Macintosh promoot:
Mekaar zonlicht gunnen
Steve Jobs heeft nooit begrepen waarom klanten en medewerkers zo nauwdenkend keken naar Microsoft en dachten dat Apple enkel kon winnen door Microsoft te verslaan. Voor hem was er zeker genoeg plaats in deze wereld voor allebei en konden ze mekaar zelfs versterken. Hij is dan ook nooit te beroerd geweest om een beroep te doen op de expertise van Microsoft.
Het geniale aan de Macintosh van Steve Jobs was dat je niet langer een genie hoefde te zijn om met een computer te kunnen werken. De genialiteit van gebruiksvriendelijke hardware en technologie, daar was Steve Jobs werkelijk een krak in. In 2007 deed hij dat nog eens mooi over – na door een diep dal te zijn gegaan – bij de lancering van de iPhone.
Het is echter Microsoft-oprichter Bill Gates die met het software-programma Windows de wereld bij het brede publiek verandert. Omdat hij software in tegenstelling tot o.a. Apple los ziet van de hardware en zijn programma openstelt voor de producenten die het willen gebruiken.
Het product op zich was niet nieuw. Zowel Steve als Bill hadden de mosterd gehaald bij Xerox, die met de Star in 1981 al een computer had uitgebracht met zogenaamde ‘vensters’. Maar wat Bill anders doet is simpelweg de software loskoppelen van de hardware en slim samenwerken met IBM, dat toen de computermarkt domineerde. En dat deed hij nadien ook met andere computerbouwers die kwamen aankloppen.
Durf jij je ogenschijnlijke concullega’s of leveranciers succes gunnen? Er schuilt misschien ook succes voor jezelf in als je krachten, middelen en expertise durft te bundelen. Zoals een verstandig man ooit zei: “Make love not war.”
Kijken vanuit een ander perspectief
Durf! En durf samen!
Het is sneller gezegd dan gedaan. En je hoeft het roer zeker niet per se radicaal om te gooien. Maar slim doorzetten vergt wel dat je het op zijn minst aandurft om vermeende zekerheden eens anders te bekijken. Dat je je werkelijke troeven durft op te lijsten en de moed hebt om ze in de toekomst naar waarde in te zetten.
Wat doe je werkelijk met de tientallen jaren expertise die je hebt opgebouwd? Durf kiezen voor je eigen weg. Het is misschien niet altijd de makkelijkste weg, maar het geeft zeker wel het meest voldoening. Op deze manier kan je tijdelijk ook je zaak heroriënteren.
Onlangs sprak ik de zaakvoerster van een B&B. Omwille van het verplichte thuiswerk nu in de tweede coronagolf, ging ze naar Ikea voor extra bureaumateriaal. Met de bedoeling om haar kamers als thuiswerk-kantoren te verhuren aan mensen in de buurt voor wie het thuis moeilijk is om ongestoord te kunnen werken. Geniaal in zijn eenvoud.
Durf met andere lokale ondernemers of concullega’s de krachten verenigen om terug uit te pakken of een nieuw elan te vinden. Want samen kunnen we meer … Dat zien we al jaren. Co-marketing is niet alleen goedkoper, vooral de impact is significant groter als iedereen zijn expertise en troeven inzet.
Moge het nieuwe jaar een mooie nieuwe start worden. Kom in 2021 hoe dan ook uit je kot! Want alleen als je begint te stappen, kan je ergens komen. We wensen je van harte alle succes toe. Ook al zal het anders zijn, het komt op een manier wel goed. En je hoeft het niet alleen te doen. Durf anderen aanspreken om samen op pad te gaan. Heb je een zetje nodig? Geef ons gerust een seintje. We helpen je graag op weg.
Inhoudelijke bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! winter 2024-2025
Reisagenten zijn terug! Groeiende populariteit bij Millennials en Gen Z
Waarom is investeren in klantenbinding zo belangrijk als marketingstrategie?