Goesting om te reizen wordt groter, en vooral bij Belgen

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
20 februari 2021
Dit artikel delen:

Sinds september 2020 peilt de European Travel Commission naar het sentiment en de intenties voor binnenlands en intracommunautair reizen in Europa voor de komende zes maanden. De peilingen werden gehouden bij de inwoners van tien kwalitatieve Europese source markets, waaronder België. Het februari-rapport van de European Travel Commission – het vijfde van zes rapporten – toonde aan dat van alle Europeanen, het optimisme bij de Belgen het meeste was gestegen.

We snakken naar deugddoende zomervakantie

Voor de tweede opeenvolgende periode blijkt het verlangen om te reizen te herstellen. 54% van de respondenten overweegt om de komende zes maanden te reizen. Bij Belgen ligt dat zelfs nog net iets hoger. Niet nu meteen in maart, maar er wordt wel hoopvol uitgekeken naar de lente en zomer van 2021.

En niet alleen voor een staycation, ook de goesting stijgt duidelijk om binnen Europa naar andere landen te reizen.

Vakantie blijkt bij 64% van de respondenten de voornaamste reden te zijn om terug te willen reizen in het komende halfjaar. Met de zomer in aantocht, blijken velen te snakken naar een deugddoende zon- en strandvakantie.

Websites van reisprofessionals 

Het zal je misschien verbazen, maar 54% van de respondenten zegt terug het vliegtuig te willen nemen voor hun vakantie. Slechts 16% van de Europeanen zou vliegen nog als een serieus gezondheidsrisico zien. Uiteraard blijft de wagen een populair alternatief. Maar da’s altijd al zo.

Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland en Duitsland blijven de 5 populairste bestemmingen om te bezoeken.

Opvallend ook: de websites van reisagenten, touroperators en travel service providers blijken populairder te worden. Misschien omdat klanten professioneel reisadvies terug meer waarderen? Zorg dus dat klanten op je website terecht kunnen en laat van je horen.

Dat gezondheid en veiligheid de belangrijkste vereisten zijn voor een zorgeloze vakantie deze zomer, zal je niet verbazen. Maar de mensen zullen er niet voor thuis blijven. Informeer je klanten dus over veilige opties. Een troef waarmee je je als vertrouwde reisprofessional wellicht meer dan ooit zal kunnen onderscheiden. Hoe zit het met de Covid-maatregelen en de evolutie van het vaccineren in de populairste bestemmingen? Zorg dat je op de hoogte bent van de officiële richtlijnen.

Grootste stijging bij Belgen, koppels en gezinnen

De goesting om te reizen, blijkt het meest te stijgen bij Belgen (+ 16%). 55,3% van de Belgen zegt tegen het einde van de lente, vanaf de zomer naar het buitenland te willen. Natuur, outdoor, zon en zee zijn bij de Belgen de belangrijkste redenen.

En last but not least: gepeild naar het reisgezelschap, wil 73% van de respondenten de komende zes maanden met hun partner of gezin op vakantie gaan. Da’s precies de doelgroep van de meeste leisure reisagenten en touroperators.

Naarmate de zomervibes meer en meer voelbaar worden, zal de goesting om te vertrekken alleen maar toenemen. 

Begin dus nu al inspiratie te verzamelen, je communicatie in te plannen en te verspreiden. Zo hebt je de handen vrij om klanten te bedienen, zodra er groen licht komt. 

Verbloem de zaken niet. Communiceer eerlijk en transparant en doe ‘normaal’. Door de situatie te ‘normaliseren’ kunnen we bij consumenten het vertrouwen voeden dat reizen deze zomer oké is. Niet waar je naartoe gaat, maar wat je doet is belangrijk. Van vakantie genieten in gezinsverband is trouwens altijd oké gebleven. Dat beseffen steeds meer mensen. Deze zomer zullen ze dan ook niet meer in hun kot blijven. 

Er is maar één weg, en die is vooruit … Alvast veel succes met de relaunch van je activiteiten!

Kan je een paar extra handen gebruiken? Geef ons gerust een seintje. We helpen je graag op weg.

Beroep doen op de kmo-portefeuille?

Wens je graag extra advies en support om een doorlichting vanuit communicatie-oogpunt te maken van jouw situatie? En wil je concrete to do’s om verder te kunnen communiceren?

We helpen je graag verder »

Bovendien geniet je bij ons van 30% subsidies! We zijn een erkende dienstverlener voor marketing- en communicatie-advies binnen de KMO-portefeuille.

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?