Wat moet je doen om goed te doen in coronatijden?

Het is een open deur die ik intrap, maar het coronavirus heeft ons met z’n allen totaal onverwacht in een ongeziene situatie gekatapulteerd. We ondervinden er allemaal de gevolgen van en weten nog niet hoe lang het allemaal precies zal duren. Maar we vinden het belangrijk om ook positieve signalen te blijven zien.

Axel De Corte

april 2, 2020

Leestijd: 3 minuten

Delen

Voorzichtige kentering

We werden plots overspoeld door een tsunami van twijfel, onzekerheid en duizenden vragen over wat je nog kan doen, mag doen en moet doen met betrekking tot je gezin, familie en vrienden, medewerkers, klanten …

Gewoon verder doen was plots geen optie meer. Leuke nieuwe initiatieven en projecten stonden bij ons allemaal in de steigers. En toen viel de hemel plots op ons hoofd neer.

We worstelden zoals zovelen met de vraag wat we nog konden doen behalve het te ondergaan.

Gaandeweg merkten we gelukkig dat er nog projecten en zaken waren waarbij we onze klanten konden blijven helpen. Nu we twee weken verder zijn, zien we her en der zelfs de eerste tekenen van een voorzichtige kentering. De eerste paniek begint te zakken en we komen stilaan terug tot een ‘nieuw normaal’ in het van thuis uit werken, het bijstaan van onze kinderen … We merken dat mensen elk op hun ritme in zekere mate op hun positieven komen en (beginnen) vooruitkijken naar morgen, volgende week en zelfs al de tweede jaarhelft.

Slecht één weg: vooruit

Mijn echtgenote is gecertificeerd mindset- en personal coaching-expert, en onder andere gevormd op vlak van stress- en traumatherapie. Ze toonde me gisteren een bericht van prof. Elke Van Hoof bij wie ze haar HSP-opleiding volgde. Eerst normaliseerde ze de gevoelens. Anders is er geen ruimte voor de enige (levens)weg en die gaat sowieso vooruit.

Bovendien las ik ook dit:

Structuur en doelen: dat is de meest belangrijke tip. Wat wil je vandaag verzet hebben in je huis? Welke dingen wil je deze week doen? En misschien kan je ook al beginnen dromen over welke vakanties je nog wil doen. Besef dat het een tijdelijke situatie is, en dat het weer beter wordt.

Sociaal contact behouden. […] Organiseer meetings online met vrienden, organiseer boekbesprekingen online en zoek gelijkgestemden, zodanig dat je het gevoel van sociaal contact en netwerk kan behouden.

Er is maar één weg, en die is vooruit.

Wanneer je de tijd rijp acht

Daarom starten we in april terug op met de content uit de nieuwe editie van OpVakantie! hapklaar te maken voor je eigen Facebook-pagina, website, newsletter … Ook de content van vorige editie vind je in de OpVakantie!-bib op onze website. Je kan de content dan inzetten wanneer je er zelf de tijd rijp voor acht.

Naarmate er terug betere perspectieven komen in de loop van – hopelijk – april of mei, kunnen we het bundelen van krachten ook op andere vlakken inzetten. We hebben daaromtrent al enkele ideeën.

In afwachting van betere tijden, wensen we je oprecht veel veerkracht toe om deze moeilijke tijden in de mate van het mogelijke goed te doorstaan.

Als we een luisterend oor kunnen bieden om even van gedachten te wisselen, contacteer ons gerust.

En last but not least: zorg goed voor jezelf.

PS

Deze week verscheen de Hoogvlieger van VVR met daarin onze column ‘De kracht van memorabele momenten’. Een column die we begin februari schreven, maar nu misschien meer dan ooit aan de orde is. Je vindt de uitgebreidere versie op onze blog naast tal van andere artikelen die je misschien wat hoop en inspiratie kunnen bieden.