Durf je eigen verhaal te ontwikkelen

Zoals Ralf Rangnick, een van de meest invloedrijke personages in het Europese voetbal. Door zijn eigenzinnige aanpak.

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
14 juni 2021
Dit artikel delen:

Pep Guardiola of Zinedine Zidane zijn ongetwijfeld namen die zowat iedereen wel bekend voorkomen. Maar wie kent Ralf Rangnick? Vandaag nochtans een van de meest invloedrijke personages in het Europese voetbal door zijn eigenzinnige aanpak.

We kunnen er niet omheen. De voetbalgekte slaat weer om zich heen. En als je denkt dat alles over voetbal of reizen wel al gezegd is: er is altijd wel plaats voor een goed en weloverwogen eigen visie op de zaak. Ook voor jouw reisonderneming.

Wie kent Ralf Rangnick?

Pep Guardiola of Zinedine Zidane zijn ongetwijfeld namen die zowat iedereen wel bekend voorkomen. Maar wie kent Ralf Rangnick? Vandaag nochtans een van de meest invloedrijke personages in het Europese voetbal door zijn eigenzinnige aanpak.

Al in 1998 nodigde het populaire Duitse tv-programma Sportstudio de man uit, toen coach van tweedeklasser Ulm. Een verrassende gast die de Duitse voetbalwereld verbaasde met zijn eigenzinnige kijk op voetbal. Jammer genoeg onthulde hij zijn innovatieve ideeën aan een land dat niet voorbereid was op deze openbaring. Smalend kreeg hij de bijnaam ‘voetbalprofessor’.

Gelukkig geloofde hij in zichzelf en bracht hij – ondanks lachende kritiek van ‘gevestigde’ waarden – zijn visie in de praktijk. Vandaag blijkt dat zijn innovaties wel degelijk een nieuwe generatie coaches inspireerden. Als je dus ook sterk overtuigd bent, durf dan je ideeën uit te proberen.

Door dialoog en discussie kunnen nieuwe inzichten ontstaan, ideeën rijpen, ...

Uiteraard hoef je het warm water niet opnieuw uit te vinden. Dat deed Ralf Rangnick ook niet. Tijdens zijn trainerscarrière werkte Rangnick altijd nauw samen met een geweldige voetbalexpert die zijn langdurige adviseur werd. Een klankbord helpt ongetwijfeld om naar alle aspecten van je onderneming en de wereld van reizen te kijken. Door dialoog en discussie kunnen nieuwe inzichten ontstaan, ideeën rijpen, zaken uit je buikgevoel helemaal niet gek lijken … Durf zonder vooronderstellingen en met open geest alle details in een reisproces te (her)bekijken. Waar kan het beter? Of anders?

Durf zonder vooronderstellingen en met open geest alle details in een reisproces te (her)bekijken. Waar kan het beter?

Je hoeft niet per se de big bang te vinden, soms maken net de vele, kleine details samen een groot verschil. En maak die oefening niet in theorie, maar probeer het in de praktijk uit. Als je iedere week of maand een detail aanpakt, heb je na een jaar toch al 10 tot 50 zaken aangepast. En doe dat jaar in jaar uit. Zo wordt innoveren ‘vanzelfsprekend’.

Dat deed Ralf ook. Als sportief directeur bij RB Salzburg werkte hij al doende ‘zijn’ speelstijl uit. En nadien bij RB Leipzig perfectioneerde hij verder zijn spelsysteem om door Red Bull uiteindelijk aangesteld te worden als Head of Sport and Development Soccer voor de ganse Red Bull voetbal-familie.

Het hoeft niet te verwonderen dat een eigenzinnige outsider als Red Bull niet zomaar in zee zou gaan met ‘klassieke’ namen. Wie weet waar brengt verstandig eigenzinnig zijn jou?

Begin dus met de eerste stap effectief te zetten.

Begin dus met de eerste stap effectief te zetten. Er bestaat inderdaad al van alles en toch is er altijd nog wel een andere en/of betere manier mogelijk. Durf zaken eens herbekijken, te leren, te proberen, te mislukken, opnieuw te proberen, te verbeteren, aan te passen, en continu verder te ontwikkelen …

Wacht niet tot het plaatje helemaal klopt. Want één ding is zeker. Als je niet begint met stappen, kan je nergens geraken. En dat je uiteindelijk de koers wat dient bij te stellen. Dat hoort er nu willens nillens meer dan ooit bij. Wat de toekomst brengt kan niemand met zekerheid voorspellen. Dat weten we nu wel. Maar de toekomst begint nog altijd met wat je vandaag doet. En daar heb je wel vat op.

Ook al is het niet altijd makkelijk. Durf die droom stap voor stap te realiseren. En je ziet wel waar je uitkomt.

Ondernemen is een werkwoord en je dient effectief iets te ondernemen als je morgen je ideeën en plannen wil realiseren ...

Wie dacht er 10 jaar terug dat ploegen als Leipzig en Salzburg vaste klanten zouden zijn in de Champions League? En ook in toerisme hebben we de voorbije jaren, maar zeker ook het afgelopen jaar, al vele mooie initiatieven zien ontluiken.

Integendeel, dat ondernemen een werkwoord is en je dus effectief iets dient te ondernemen als je morgen je ideeën en plannen wil realiseren, hebben we gaandeweg nog het meest gemerkt het afgelopen jaar. Ieder op zijn ritme en volgens zijn mogelijkheden. Maar dat is net verstandig.

Om je ideeën concreet vorm te geven, bestaat een handige methodiek. Namelijk het business model canvas.

Wens je graag een klankbord of wat begeleiding. Contacteer ons gerust. We helpen je graag op weg om je ideeën te helpen verwoorden en concretiseren.

Beroep doen op de kmo-portefeuille?

Wens je graag extra advies en support om een doorlichting vanuit communicatie-oogpunt te maken van jouw situatie? En wil je concrete to do’s om verder te kunnen communiceren?

We helpen je graag verder »

Bovendien geniet je bij ons van 30% subsidies! We zijn een erkende dienstverlener voor marketing- en communicatie-advies binnen de KMO-portefeuille.

To do: