Business Model Canvas

Een overzichtelijke techniek om je bestaande activiteiten en nieuwe opportuniteiten in kaart te brengen is het Business Model Canvas. Op één A4 kan je schematisch mogelijkheden noteren (een canvas maken), waarbij je vanuit verschillende perspectieven naar het idee kan kijken.

Axel De Corte

augustus 24, 2020

Leestijd: 3 minuten

Delen

9 perspectieven op je business

Het Business Model Canvas bestaat namelijk uit negen bouwstenen:

  1. Waardepropositie: wat levert je product of dienst aan waarde aan de klant?
  2. Klantensegmenten: in welke groepen kan je je klanten onderverdelen?
  3. Kanalen: de manieren en strategieën waarop je je klanten bereikt.
  4. Klantenrelaties: op welke manieren onderhoud je de relatie met je klanten(segmenten)?
  5. Kernprocessen: een overzicht van je kernactiviteiten en processen 
  6. Kernmiddelen: welke middelen en mensen heb je nodig om je klanten te dienen?
  7. Strategische partners: je netwerk van leveranciers en partners, en essentiële samenwerkingen
  8. Inkomstenstromen: waar verdien je je geld mee en welke extra inkomstenbronnen kan je ontwikkelen?
  9. Kostenstructuur: alle kosten die nodig zijn om je businessmodel te laten werken

Bekijk je onderneming eens vanuit die verschillende bouwstenen. Je krijgt dan negen verschillende perspectieven op je activiteiten. Ongetwijfeld zitten er perspectieven tussen van waaruit je nog niet echt oprecht naar je eigen onderneming keek.

Dynamisch model

Zet je waardepropositie bijvoorbeeld eens terug op scherp. Welke meerwaarde biedt je vandaag werkelijk nog? En morgen? Je kan dit op twee manieren bekijken. Welke voordelen leveren je diensten nog voor de klant? Of wat zijn problemen of uitdagingen waarmee klanten geconfronteerd worden en welke oplossing kan jij bieden om de ‘pijn’ te verlichten? En kan hij elders even makkelijk of betere oplossingen vinden?

In tegenstalling tot een ondernemingsplan, is dit een dynamischer model dat je ongoing kan gebruiken en mee laten evolueren. Als je namelijk een bouwsteen bijstuurt, kan je de impact op je ondernemingsmodel inschatten. Een open-minded instelling en ‘zekerheden’ durven in vraag stellen is alles wat nodig is. En durven je mening te laten evolueren met de veranderende tijden.

Meer uitleg in onderstaande video (4 min.):

To Do

Maak eens een businessmodel van je huidige activiteiten. Probeer eens door de ogen van een (potentiële) klant te kijken. Wat zijn voor moderne klanten die graag reizen de mogelijkheden? Wat zijn de voordelen of oplossingen die de verschillende aanbieders bieden? Wat zijn jouw troeven om de klant een betere of andere oplossing te bieden? Zet je die troeven al helemaal in? Of communiceer je die al voldoende? Formuleer de zaken eens anders en niet enkel vanuit de prijs bijvoorbeeld. 

Wil je even van gedachten wisselen of je businessmodel eens grondig onder de loep nemen?

Contacteer ons gerust.

Beroep doen op de kmo-portefeuille?

Wens je graag extra advies en support om een doorlichting vanuit communicatie-oogpunt te maken van jouw situatie? En wil je concrete to do’s om verder te kunnen communiceren?

We helpen je graag verder »

Bovendien geniet je bij ons van 30% subsidies! We zijn een erkende dienstverlener voor marketing- en communicatie-advies binnen de KMO-portefeuille.