Communiceer eens niét vanuit prijs. Kies je echte troeven als reisagent.

Prijs is slechts één van vele factoren die consumenten helpen beslissen om een product of dienst te kopen.

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 3 minuten
1 augustus 2022
Dit artikel delen:

Prijs is absoluut niet de alles overheersende factor. Het is slechts een van verschillende factoren die consumenten helpen beslissen om een product of dienst te kopen. 

Je kan mensen dus ook op andere vlakken overtuigen om voor jouw onderneming te kiezen. Denk maar aan grote voorbeelden zoals Apple of Tomorrowland. En waarom zouden luxe-automerken zoveel inspanning doen in de ontwikkeling van hun merk?

Ook als reiskantoor of KMO inzetten op andere factoren dan prijs zal je helpen om beter te communiceren en dus je doelgroep gerichter bereiken. En het doet je beter groeien op lange termijn.

Kies jouw troef uit verschillende factoren

Het is beter je op een van verschillende factoren écht te gaan onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Naast prijs is er ook kwaliteit, service, toegankelijkheid, beleving … . 

Er kan er maar één echt het meest onderscheidend product hebben of één echt de laagste prijs bieden.

Er kan er meestal maar één echt het meest onderscheidende product hebben of één echt de laagste prijs bieden. Het is dus beter om te kiezen, anders riskeer je op andere fronten door concurrenten gepasseerd te worden.

De producten van Apple

Apple bijvoorbeeld zet heel succesvol in op het product zelf. Het zet hun producten stijlvol, krachtig, gebruiksvriendelijk, innovatief … in de markt. 

Zo is Apple erin geslaagd is om een hele schare fans en believers achter zich te krijgen die bij de lancering van een nieuw product er alles aan doen om het meteen te kunnen kopen, wat het ook kost.

De beleving op Tomorrowland

Tomorrowland is een mooi voorbeeld van een organisatie die helemaal inzet op beleving.  Ze krijgen mensen van over de hele wereld zover om naar een Provinciaal Domein in Boom te reizen voor een muziekfestival. En daar soms zelfs tienduizenden euro’s voor over hebben omdat de ‘experience’ zo uniek is.

Relevanter voor je doelpubliek

Het grote voordeel van kiezen uit een van de verschillende factoren is ook dat je communicatie significant in helderheid kan winnen. Je hoeft namelijk maar te focussen op een of enkele troeven. Zo ben je veel relevanter bent voor je doelpubliek. 

Omgekeerd maakt kiezen ook meteen duidelijk wat klanten niet zullen vinden bij jouw reiskantoor. Daar is niks mis mee. Integendeel.

Je kan eventueel op een tweede factor inzetten waar je ook significant beter doet.

Maar én de meest unieke beleving, en het meest onderscheidende product én de beste prijs … Er zal altijd wel een concurrent zijn die je dan op één van die vlakken de loef afsteekt. Hazard of Messi zijn fantastische aanvallers, maar zet ze niet centraal in de verdediging …

Je gekozen troeven als reisagent uitspelen

Speel je gekozen troef of troeven glashelder uit op de beste plaats, zodat je gewenste doelgroep zich meteen aangesproken voelt. 

Voor échte meerwaardeaanbieders in de reissector dient de prijs uiteraard wel goed te zijn, maar hiermee maak je toch niet het grootste verschil.

Wat zijn werkelijk jouw beste troeven als reisagent?

En speel je die als eerste uit?

Misschien kom je wel tot een ander dienstenpakket en verdienmodel als je je aanbod eens vanuit een ander voordeel formuleert en eens niet vanuit de prijs.

Doe je reisbureau nog meer opvallen bij je klanten. Zowel online als offline.

Employer branding: hoe je met de juiste communicatie medewerkers aantrekt

Wat is Employer Branding? En hoe helpt het je reisbureau om nieuwe medewerkers aan te trekken? …

Excess Share of Voice: hoe je onderneming kan groeien door meer te communiceren

Waarom je – zelfs in tijden van crisis of recessie – je marketing- en communicatieuitgaven niet moet verlagen. En …

De reisagent, ook influencer. 6 Concrete tips om er voordeel uit te halen.

Beste reisagent, ook jij bent een influencer. Haal er dan ook je voordeel uit. Enkele technieken en tips om …