Communiceer je aanbod eens niét vanuit de prijs

Prijs is slechts één van vijf factoren op basis waarvan consumenten beslissen om al dan niet een product of dienst te kopen. En prijs is absoluut niet de enige alles overheersende factor. Waarom zouden bijvoorbeeld automerken anders zoveel inspanning doen in de ontwikkeling van een merk? In the end zijn het allemaal metalen constructies op wielen. Dus blijkbaar spelen er toch andere factoren en kan je dus mensen ook op andere vlakken overtuigen. Denk maar aan Apple, Tomorrowland …

Axel De Corte

augustus 24, 2020

Leestijd: 3 minuten

Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

5 factoren

Apple bijvoorbeeld zet heel succesvol alles in op het product zelf. Dat is zo stijlvol, krachtig, gebruiksvriendelijk, innovatief … dat het erin geslaagd is om een hele schare fans en believers achter zich te krijgen die bij de lancering van een nieuw product er alles aan doen om het meteen te kunnen kopen, wat het ook kost. 

Tomorrowland is een ander mooi voorbeeld van een organisatie die helemaal inzet op beleving en mensen van over de hele wereld zover krijgt om naar een Provinciaal Domein in Boom of all places te reizen en daar soms zelfs tienduizenden euro’s voor over hebben omdat de ‘experience’ zo uniek is.

Je kan slechts op één van de vijf factoren (prijs, kwaliteit, service, toegankelijkheid en beleving) écht onderscheidend zijn ten opzichte van je concurrenten of alternatieve producten. Er kan er maar één echt het meest onderscheidend product hebben of één echt de laagste prijs bieden. Je moet dus kiezen, anders riskeer je op alle fronten wel door een concurrent gepasseerd te worden.

Messi in de verdediging?

Het grote voordeel van kiezen is ook dat je communicatie significant in helderheid kan winnen omdat je veel relevanter bent voor je doelpubliek. En omgekeerd maak je meteen duidelijk voor anderen dat ze bij jou niet zullen vinden wat ze zoeken. Daar is niks mis mee. Integendeel.

Je kan eventueel op een tweede factor inzetten waar je ook significant beter doet.

Maar én de meest unieke beleving, en het meest onderscheidende product én de beste prijs … Er zal altijd wel een concurrent zijn die je op één van de vlakken de loef afsteekt. Hazard of Messi zijn fantastische aanvallers, maar zet ze niet centraal in de verdediging …

Speel je troeven glashelder uit op de beste plaats, zodat de gewenste doelgroep zich meteen aangesproken voelt. Voor échte meerwaardeaanbieders in de reissector dient de prijs uiteraard wel goed te zijn, maar hiermee maak je toch niet het grootste verschil.

Wat zijn werkelijk je beste troeven? En speel je die reeds als eerste uit? Misschien kom je wel tot een ander dienstenpakket en verdienmodel als je je aanbod eens vanuit een ander voordeel formuleert en eens niet vanuit de prijs.

To Do

 Als morgen nog eens een doe-het-zelver komt aankloppen voor hulp. Wijs hem niet zomaar de deur. Of zeg niet dat hij een volgende keer dan maar … Vraag je eens af hoe je hem kan helpen. En dat hoeft uiteraard niet gratis. Stel je de vraag hoe je de klant kan helpen en daarvoor een correcte verloning zou kunnen vragen. Gebruik de nooit geziene omstandigheden om misschien nooit geziene diensten te ontwikkelen.

Wil je even van gedachten wisselen of je businessmodel eens grondig onder de loep nemen?

Contacteer ons gerust.

Beroep doen op de kmo-portefeuille?

Wens je graag extra advies en support om een doorlichting vanuit communicatie-oogpunt te maken van jouw situatie? En wil je concrete to do’s om verder te kunnen communiceren?

We helpen je graag verder »

Bovendien geniet je bij ons van 30% subsidies! We zijn een erkende dienstverlener voor marketing- en communicatie-advies binnen de KMO-portefeuille.

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid