Waarom slechte reviews net goed zijn voor je reisbureau

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 3 minuten
16 oktober 2024
Dit artikel delen:

In de digitale wereld van vandaag zijn online reviews van groot belang voor bedrijven, ook voor reisbureaus. Vijfsterrenreviews worden vaak gezien als het summum van succes, maar er schuilt zeker ook waarde in de negatieve beoordelingen.

Net zoals Martijn Verspeek, eigenaar van een installatiebedrijf in Nederland, die bewust één-sterrenreviews verzamelt, kunnen slechte reviews een positieve impact hebben op je reisbureau. Hoe? Lees even mee…

Authenticiteit wint het van perfectie

Martijn Verspeek vraagt om één-sterrenreviews omdat ze, volgens hem, eerlijker en authentieker zijn dan de gepolijste vijfsterrenbeoordelingen. Vaak worden vijfsterrenreviews gevraagd door het bedrijf zelf, soms met beloningen, zoals een korting of cadeau.

Slechte reviews daarentegen komen vaker van klanten die hun echte mening willen delen, ongefilterd en zonder externe motivatie. Dit zorgt ervoor dat potentiële klanten deze beoordelingen als betrouwbaarder ervaren. Mensen zijn immers op zoek naar authenticiteit, vooral wanneer ze grote uitgaven zoals reizen overwegen.

Als een reisbureau een aantal negatieve beoordelingen heeft, komt het menselijker en eerlijker over. Potentiële klanten begrijpen dat geen enkel bedrijf perfect is en dat een paar mindere ervaringen de norm niet bepalen.

Nog aan de slag met Google Reviews voor je reisbureau?

 Lees dan zeker ons artikel die je kan helpen bij het opzetten van je Google Mijn Bedrijf en Reviews

Het aantrekken van de juiste klant

Een slechte review hoeft geen afschrikmiddel te zijn. 

In feite kan het helpen de juiste klanten aan te trekken. Mensen die de tijd nemen om slechte reviews te lezen, zijn vaak op zoek naar specifieke informatie over hoe een bedrijf omgaat met fouten of problemen.

  • Hoe reageert je reisbureau op een misgelopen vakantie?
  • Hoe snel wordt een klacht opgelost?

Door te laten zien dat je professioneel en klantgericht handelt, zelfs wanneer dingen misgaan, geef je klanten vertrouwen in je vermogen om problemen op te lossen.

Dit type transparantie kan loyaliteit creëren bij klanten die weten dat jouw bedrijf ook in uitdagende situaties voor hen klaarstaat.

Het ondersteunen van mond-tot-mondreclame

Net zoals Martijn Verspeek liever mond-tot-mondreclame heeft dan een hoge Google-ranking, kan jouw reisbureau ook profiteren van persoonlijke aanbevelingen.

Wanneer iemand jouw reisbureau aanbeveelt, is dat omdat ze écht tevreden zijn met je service. Een persoonlijke aanbeveling weegt zwaarder dan de meest glimmende online review, juist omdat deze gebaseerd is op echte ervaringen en vertrouwen.

Door niet gefixeerd te zijn op je online reputatie, maar te focussen op oprechte interacties en tevreden klanten, bouw je duurzame relaties op.

Negatieve reviews leiden tot positieve groei

Negatieve reviews bieden ook een kans voor groei. Ze geven waardevolle feedback over wat er verbeterd kan worden.

Of het nu gaat om communicatie, service of het reisaanbod, een slecht review dwingt je om kritisch naar je bedrijf te kijken.

Door deze problemen aan te pakken, wordt je reisbureau sterker en beter uitgerust om toekomstige uitdagingen positief aan te gaan.

Maak slechte reviews tot jouw voordeel

Slechte reviews zijn zeker niet iets om bang voor te zijn.

Ze bieden net een kans om authentiek over te komen, de juiste klanten aan te trekken, mond-tot-mondreclame te stimuleren en je reisbureau continu te verbeteren.

Het draait om hoe je reageert op deze kritiek en hoe je de transparantie omarmt.

Op lange termijn kan dit zelfs meer vertrouwen en klantenbinding opleveren dan een perfecte score op Google. Net zoals Martijn Verspeek, kun je leren om de kracht van negatieve feedback in te zetten voor het succes van je reisbureau.

Andere artikels

Black Friday voor reisagenten: hoe je optimaal de promoties kan benutten

Black Friday is niet langer beperkt tot techwinkels en kledingmerken. Ook de reissector haakt steeds vaker in op dit …

Reisagenten zijn terug! Groeiende populariteit bij Millennials en Gen Z

Volgens Business Insider willen Millennials en Gen Z grote reizen maken. Maar die willen ze zelf niet plannen. De …

The Cocktailparty Effect: de kracht van personalisatie gebruiken als reisagent

Het Cocktail Party Effect beschrijft ons vermogen om relevante informatie uit een drukke omgeving te filteren, zoals het opmerken …