Bied meer dan alleen vanille reizen: het Ice Cream Principle voor reisagenten

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
15 oktober 2024
Dit artikel delen:

Als reisagent wil je natuurlijk dat klanten hun droomreis boeken via jouw kantoor. 

Vaak merk je echter dat veel mensen de “vanille-opties” kiezen – de bekende bestemmingen zoals Spanje, Frankrijk of Italië. Het zijn veilige keuzes, makkelijk en vertrouwd. 

Maar is dat genoeg om je kantoor écht te doen opvallen in een competitieve markt?

Het Ice Cream Principle

Dit is waar het Ice Cream Principle uit Eli Altman’s boek Don’t Call It That van toepassing komt. 

Het idee is simpel: als je tien mensen vraagt om samen één smaak ijs te kiezen, zullen ze bijna altijd voor iets als vanille of chocolade gaan, omdat het veilig en gemakkelijk is om het daarover eens te worden. 

Dit staat echter in contrast met het aanbieden van iets dat echt inspireert of de klant raakt.

Want wil je als reisagent opvallen en klanten echt inspireren, dan moet je meer doen dan alleen veilige opties aanbieden. 

Stap weg van "Vanille" met unieke reisaanbiedingen

Als je wilt dat klanten jouw kantoor kiezen boven andere aanbieders, moet je hen een aanbod doen dat verder gaat dan de standaardopties. Dit kun je doen door exclusieve, op maat gemaakte reizen aan te bieden die klanten verrassen en inspireren. Denk aan een culinaire reis door Italië, een trektocht door de Himalaya of een avontuurlijke safari in Afrika.

Zorg dat deze unieke aanbiedingen ook goed zichtbaar zijn op je website en in je marketingcampagnes. En denk er aan dat ze inspirerend gepresenteerd worden.

Gebruik emotie in je marketing

Om klanten echt te bewegen, moet je de emotionele kant van reizen benadrukken. Het gaat niet alleen om de bestemming, maar om de ervaring die ze zullen hebben. Storytelling kan hier een krachtig hulpmiddel zijn. Beschrijf hoe het voelt om de zon te zien opkomen in de Sahara of de opwinding van een helikoptervlucht over de Grand Canyon.

Met behulp van professionele copywriting en storytelling kun je deze emoties tot leven brengen in jouw blogs, social media en nieuwsbrief. Op die manier maak je reizen tastbaar en creëer je een diepere connectie met je publiek.

Teveel keuzes? Neem zelf de leiding

Het Ice Cream Principle laat ook zien dat te veel democratie niet altijd werkt. Natuurlijk wil je luisteren naar de wensen van je klant, maar vaak is het effectiever om al een selectie te maken en hen te begeleiden naar de beste keuze. Jij bent tenslotte de expert.

Via e-mailmarketing voor reisbureaus kun je klanten gericht benaderen met specifieke reisaanbevelingen die zijn afgestemd op hun interesses. Door goed gebruik te maken van je klantdata, kun je precies de juiste reizen onder de aandacht brengen, zonder dat klanten overweldigd worden door te veel opties.

Balans tussen vertrouwd en uniek

Klanten willen zich veilig voelen bij hun keuze, maar ook verrast worden. Een goede strategie is om een balans te vinden tussen bekende bestemmingen en unieke ervaringen. Stel bijvoorbeeld een reis naar Parijs voor, maar combineer dit met een minder bekende excursie, zoals een wijntour in de Bourgogne.

Met digitale marketingcampagnes voor reisbureaus kun je deze unieke combinaties perfect promoten, zodat je aanbod niet alleen opvalt, maar ook converteert. Laat je campagnes beheren door een team dat begrijpt wat reizigers beweegt.

Conclusie: maak het verschil met slimme marketing

Het Ice Cream Principle leert ons dat veilig kiezen makkelijk is, maar dat echte impact komt van het aanbieden van iets unieks en inspirerends. Door gebruik te maken van storytelling, gerichte marketing en een mix van vertrouwde en unieke reisaanbiedingen, kun je als reisagent jouw kantoor onderscheiden van de rest.

Ben je klaar om jouw reiskantoor naar een hoger niveau te tillen? Neem contact op voor op maat gemaakte marketingdiensten die jouw reisaanbod laten schitteren en klanten inspireren.

Andere artikels

Jouw reismagazine OpVakantie! da’s duurzaam drukwerk

Ook wij nemen een volgende stap in ons duurzaamheidsengagement. Voor jouw ecologisch verantwoord reismagazine. …

Duurzaam ondernemen: de kracht van slimme communicatie voor reisagenten

Duurzame initiatieven in de reisindustrie zijn niet alleen goed voor het milieu, maar dragen ook bij aan het welzijn …

Inhoudelijke bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! winter 2024-2025

Handig overzicht van alle inhoudelijke bouwstenen van OpVakantie! editie winter 2024-2025. Klik verder naar het aanbod van de deelnemende …