De reisagent, ook influencer. 6 Concrete tips om er voordeel uit te halen.

Beste reisagent, ook jij bent een influencer. Haal er dan ook je voordeel uit. Enkele technieken en tips om zelf toe te passen.

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 9 minuten
25 juli 2022
Dit artikel delen:

Influencers en influencer marketing zijn inmiddels een mainstream vorm van online marketing. Het zijn al een tijdje buzzwords en de mainstream media verwijzen er regelmatig naar. Toch zijn er nog steeds mensen die niet echt begrijpen waar influencer marketing nu over gaat. In dit blogbericht leggen we je er graag alles over uit. Maar ook waarom je als reisagent eigenlijk een influencer pur sang bent. En hoe je er je voordeel kan uithalen.

We delen graag concrete voorbeelden van best practices:
Beïnvloed je klanten, deel je eigen beleving in een opiniestuk op je website

Influencer Marketing is een combinatie van oude en nieuwe marketingtools.

Het neemt het idee van de “aanbevolen door beroemdheden” en plaatst het in een moderne content-gedreven marketingcampagne.

De belangrijkste onderscheidende factor in influencer marketing is dat de campagnes samenwerkingen zijn tussen merken en influencers.

Want bij influencer marketing zijn niet alleen beroemdheden betrokken. In plaats daarvan draait het om influencers, van wie velen zichzelf nooit beroemd zouden vinden in een offline setting.

Wat is een influencer?

Letterlijk een “beïnvloeder”. Maar we kunnen, om het volledige beeld te geven, het beter definiëren als iemand die:

Met tips uit eigen ervaring wek je vertrouwen op bij je klanten

Een van de grootste fouten die traditionele media maken, is dat ze het verschil niet zien tussen beroemdheden en online influencers.

Het is belangrijk om te beseffen dat de meeste influencers systematisch een vast en enthousiast publiek hebben opgebouwd. Het is niet toevallig dat veel mensen juist influencers gaan volgen in plaats van merken of bedrijven.

Influencers kunnen, in tegenstelling tot beroemdheden, iedereen zijn.

Want influencers kunnen namelijk, in tegenstelling tot beroemdheden, iedereen en overal zijn. Wat hen zo invloedrijk maakt, is hun grote aanhang op internet en sociale media. 

Een influencer kan een populaire modefotograaf op Instagram zijn, of een goed bekeken reisblogger die tiktokt, of een gerespecteerde marketingmanager op LinkedIn of een ervaren reisprofessional die reistips deelt op zijn website in combinatie met Facebook bijvoorbeeld.

Een interessante video op je over ons pagina onderstreept je kennis als expert

Binnen elke branche zijn er invloedrijke mensen – je hoeft ze alleen maar te vinden. Sommigen zullen honderdduizenden (zo niet miljoenen) volgers hebben. Maar velen zullen meer op gewone mensen lijken. 

Ze hebben een reputatie opgebouwd als  experts in hun vakgebied. 

Ze hebben misschien maar 10.000 volgers, in sommige gevallen minder. Toch zullen ze een reputatie hebben opgebouwd als dé experts in hun vakgebied. Zij zijn de go-to-mensen die de antwoorden op de vragen van mensen geven.

Afhankelijk van hun expertisegebied zijn zij de mensen die de meest boeiende sociale berichten plaatsen over hun specialistische onderwerpen. Ze delen de beste foto’s, maken de meest vermakelijke video’s en voeren de meest informatieve online discussies.

Hoe werkt influencer marketing?

Bij influencer-marketing werkt een merk of bedrijf samen met een online influencer om een van zijn producten of diensten op de markt te brengen of extra in de kijker te zetten.

Sommige samenwerkingen met influencer marketing zijn minder tastbaar. Dan werken merken gewoon samen met influencers om hun merkherkenning te verbeteren.

Een heel vroeg voorbeeld van influencer-marketing was de YouTube-beroemdheid PewDiePie. Hij werkte samen met de makers van een horrorfilm die zich afspeelt in de Franse catacomben onder Parijs. Hij maakte een reeks video’s waarin hij uitdagingen onderging in de catacomben.

Het was de perfecte inhoud voor PewDiePie’s 27 miljoen abonnees en kreeg bijna het dubbele aantal views als de trailer van de film. Iedereen heeft er dus bij gewonnen.

Deel een verslag van je eigen reis met een personal touch

Waarom de reisagent eigenlijk een influencer "pur sang" is

Laat ons onze definitie van een influencer er nog even bij halen:

Je hoeft helemaal niet diep na te denken waarom reisagenten ook influencers zijn:

Een inkijk in je studiereis door Facebookfoto's wekt interesse op bij je klanten

Hoe je er je voordeel kan uithalen

Zoals we in dit artikel hebben vermeld, hebben echte influencers een reputatie opgebouwd als experts in hun vakgebied.

Ze zijn de go-to-mensen die de antwoorden op de vragen van mensen geven.

Als je als reisagent dit unieke voordeel uitspeelt krijg je toegang tot veel potentiële klanten die je anders nooit had kunnen bereiken. Andere voordelen zijn:

Je persoonlijk verhaal in een video vergroot je naamsbekendheid

Stimuleer aankoopbeslissingen

Influencers sturen het aankoopbeslissingsproces van de klant aan. Mensen respecteren en vertrouwen hun favoriete influencers, waardoor ze een positievere kijk hebben op de zaken die ze aanbevelen.

Uit studies blijken dat veel consumenten een aankoopbeslissingen hebben genomen op basis van verwijzingen van influencers.

Wil je als reisagent de verkoop van een bepaalde promotie of aanbieding aanzwengelen? Zorg dan dat je voldoende (persoonlijk) communiceert op je verschillende marketingkanalen. Zo stuur je het aankoopgedrag van je klanten bij. 

Meer verkoop

Zoals hierboven vermeld, hebben influencers een aanzienlijke impact op het aankoopbeslissingsproces van consumenten. Uit studies blijkt dat 40% van de consumenten een aankoop hebben gedaan kort nadat ze hun favoriete influencer een product of dienst hadden zien gebruiken.

Ga je zelf op een (studie)reis als reisagent die je wil verkopen? Neem dan voldoende fotomateriaal, schrijf een korte recensie, breng het aan in je verkoopsgesprek, … Door het vertrouwen van je klanten in je expertise zal het de verkoop vergemakkelijken. En de verkoop doen toenemen.

Geloofwaardigheid en vertrouwen

Influencers zijn – net als reisagenten – experts in hun vakgebied. Daarom vertrouwen hun volgers hen en hebben ze veel invloed op hen. Ze hebben een respectvolle relatie opgebouwd met hun fans. Daarom geloven mensen hun mening en aanbevelingen.

Deze aanbevelingen zorgen ervoor dat influencer marketingcampagne niet meer als adverteren aanvoelt, wat betekent dat mensen meer openstaan voor de aanbevolen producten, diensten of reizen dan normaal.

Door de opgebouwde relatie met je klanten kan je hen gerust bepaalde reizen aanbevelen waar je zelf meer vertrouwen in hebt en meer commissie op maakt.

Win-win samenwerkingen

Bij het lanceren van een influencer-marketingcampagne draait alles om het aangaan en ontwikkelen van relaties. Merken huren influencers niet langer in voor eenmalige campagnes, maar voor langdurige samenwerkingen. 

Een duurzaam partnerschap helpt ook de geloofwaardigheid te vergroten en heeft een groter effect op het doelpubliek.

Over het algemeen is dit een win-win-samenwerking, aangezien beide partijen een aandeel hebben in het resultaat. 

Maak concrete afspraken met je leveranciers om bepaalde reizen meer in de kijker te zetten waar jullie beiden voordeel uit halen.

Onbeperkt potentieel voor delen

Influencers communiceren bijna elke dag met hun fans. Ze zijn dan ook bedreven in het communiceren met hun doelgroep over de inhoud die ze delen over producten of diensten.

Hoe makkelijker het is om de inhoud op blogs, Facebook-fanpagina’s en andere platformen te gebruiken, hoe makkelijker het is om de inhoud op grote schaal te delen.

Multichannel-doelgroepen leiden dan tot een snelle verspreiding van de verhalen en berichten die je wil overbrengen. Hoe meer en sneller je je boodschap kan verspreiden, hoe groter de kans op effectieve resultaten.

Er zijn veel manieren waarop je als reisagent ook berichten kan verspreiden, een bericht op Facebook, inspirerende verhaallijnen op Instagram, een recensievideo op YouTube, promotiecodes via TikTok, websitelinks … Zelf zijn we fan van de optichannel aanpak. Waarop je doelgericht je doelpubliek gaat opzoeken. Voor het beste resultaat.

Vergroot je naamsbekendheid en bereik

Influencers maken de advertentieactiviteiten aantrekkelijker en authentieker voor een doelgroep, die vaak dagelijks wordt overladen met tonnen commerciële advertenties.

Influencer-marketing helpt om meer zichtbaarheid te krijgen wanneer zo je producten of diensten aanbeveelt, wat niet alleen je reikwijdte vergroot, maar ook je naamsbekendheid vergroot.

In vergelijking met andere digitale marketingmethoden, biedt influencermarketing een haalbare, onopvallende manier om met klanten te communiceren, ongeacht de wijdverbreide acceptatie van adblockers en een algemeen wantrouwen ten aanzien van openlijke advertenties.

Breng als reisagent fris ogende en goed ontworpen inhoud om je boodschap over te brengen. Zo trek je maximaal de aandacht van de mensen. De sleutel tot het succes van deze strategie is ervoor te zorgen dat je inhoud ook nog zinvol is en waarde toevoegt. Zo vergroot je je naamsbekendheid in no time.

Tips en technieken om zelf toe te passen

Doe je reisbureau nog meer opvallen bij je klanten. Zowel online als offline.