De kunst van overtuigen #6

Algemene consensus

Mensen volgen makkelijk het gedrag van anderen. Dit principe zie je nog het meest wanneer mensen onzeker zijn. Dan kijken ze naar het gedrag van anderen om hun eigen handelingen te bepalen.

De kunst van overtuigen: Algemene consensus - Cialdini | KoomBana Bay - Tourism marketing & communication agency

Axel De Corte

juni 22, 2020

Leestijd: 2 minuten

Delen

Peerpressure?

Het is ook dit principe dat bijvoorbeeld in hotels gebruikt wordt om gasten te proberen overtuigen om handdoeken te hergebruiken. Je kent het kaartje in de badkamer wel. De meeste hotels proberen klanten te overtuigen met milieuredenen. Een effectieve strategie die tot 35% navolging kent.

En blijkbaar zou het nog meer navolging kunnen krijgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tot 75% van de mensen die inchecken voor een verblijf van 4 nachten of meer bereid zijn om hun handdoeken tijdens hun verblijf te hergebruiken.

Straffer nog: als hotels deze gedragsinfo in plaats van de milieuredenen zouden delen op de kaartjes, zou de impact significant stijgen. Eenvoudig dus de boodschap aanpassen naar “75% van onze gasten hergebruiken hun handdoeken. Doe dit ook aub”, zorgt ervoor dat het hergebruik van handdoeken met 26% stijgt. En door de tekst nog een beetje meer aan te passen naar “75% van de mensen die in deze kamer verbleven, hergebruikten hun handdoeken”, blijkt het hergebruik met 33% te stijgen.

Wetenschap vertelt ons dat – in plaats van enkel op onze eigen overtuigingskracht te rekenen – verwijzen naar wat vele anderen al doen in gelijkaardige omstandigheden, een significant verschil maakt om het gewenste gedrag uit te lokken. Zeker als we ons herkenbaar kunnen identificeren met die personen.

Lees het zevende principe: Eenheid

Waar wacht je nog op?

Wens je graag professioneel advies om je op weg te zetten? Of een paar extra handen om bijvoorbeeld je nieuwsbrief op te maken en uit te sturen op het ritme dat je voor ogen hebt?
Contacteer ons gerust voor een kennismakingsgesprek.

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?