De kunst van overtuigen #7

Eenheid

Naast de zes gevestigde beïnvloedingsprincipes, ontdekte Cialdini er later nog een zevende : eenheid. De overtuigingskracht van een groepsgevoel, clan of nest. Het gevoel ergens bij te horen. Hoe meer iemand zich deel voelt van een groep of familie, hoe groter de kans dat hij zich door die groep laat beïnvloeden.
De kunst van overtuigen: Eenheid - Cialdini | KoomBana Bay - Tourism marketing & communication agency

Axel De Corte

juli 1, 2020

Leestijd: 2 minuten

Delen

Innige verbondenheid

Het eenheidsprincipe draait om innige verbondenheid met een community. Elkaar persoonlijk leuk vinden zoals bij het principe van sympathie, hoeft daarbij helemaal niet. 

Denk bijvoorbeeld aan een voetbalploeg waarbij mensen van diverse pluimage voor elkaar door het vuur gaan. En uitbundige fans die samen als één geheel achter hun ploeg staan, of ze elkaar nu persoonlijk kennen of niet. Een irrationele passie voor het team.

Een voorbeeld uit toerisme die het eenheidsprincipe van Cialdini uitstekend toepast? Hard Rock Cafe. Liefhebbers van Hard Rock Cafe maken deel uit van de club en gaan bij het ontdekken van een nieuwe stad als het ware op bedevaart om er toch zeker dat ene T-shirt te halen.

Jouw voordeel als reisagent

Hetzelfde effect zie je terugkomen bij begeleide groepsreizen. Veel mensen willen mee op groepsreis inschrijven omwille van de begeleider en de groep.

Zelf een begeleide groepsreis organiseren geeft je als reisagent een belangrijk voordeel. Niet allen heb je persoonlijk contact met je klanten, als reisprofessional hangt het hele reisgezelschap aan je lippen. Als reisleider heb je de kans om er een hechte groep van te maken. De kracht van community zorgt voor repeated business.

Een extra manier om de het groepsgevoel aan te worden is het inzetten van ledenvoordelen. Een lidkaart met daaraan verbonden privileges is namelijk een dankbaar verlengstuk van Cialdini’s eenheidsprincipe.

Waar wacht je nog op?

Wens je graag professioneel advies om je op weg te zetten? Of een paar extra handen om bijvoorbeeld je nieuwsbrief op te maken en uit te sturen op het ritme dat je voor ogen hebt?
Contacteer ons gerust voor een kennismakingsgesprek.

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?