De kunst van overtuigen #4

Consistent gedrag

Mensen willen graag consistent zijn met wat ze eerder zeiden of deden. Onbewust willen we consequent handelen naar eerder ingenomen standpunten. Die eerdere commitments zijn een soort beloftes die we doen naar onszelf waar we ons later consistent naar willen gedragen.

De kunst van overtuigen: Consistentie - Cialdini | KoomBana Bay - Tourism marketing & communication agency

Axel De Corte

juni 3, 2020

Leestijd: 2 minuten

Delen

Vraag een klein engagement

Consistentie kan geactiveerd worden door te kijken naar eerder gedrag of door een klein makkelijk initieel engagement te vragen. Dat engagement dient wel een vrijwillig en publiek geuit of zichtbaar engagement te zijn. Liefst geschreven.

Zo bijvoorbeeld kon een ziekenhuis het aantal gemiste afspraken met 18% verminderen door eenvoudigweg hun cliënten en patiënten zelf hun volgende afspraak te laten neerschrijven op een afsprakenkaart.

Hoe kan je dat zelf toepassen?

Als je een infoavond organiseert in een gastronomisch restaurant, doe het dan niet gratis. Maar laat je klanten een bijdrage betalen in ruil voor een waardebon van hetzelfde bedrag. Zo kunnen ze ‘gratis’ genieten van een diner als ze nadien ook effectief bij jou boeken. 40 euro voor een diner is een kleine bijdrage voor mensen die echt geïnteresseerd zijn. En zo initieer je al een eerste kleine commitment naar een eventuele boeking.

Lees het vijfde principe: Sympathie

Waar wacht je nog op?

Wens je graag professioneel advies om je op weg te zetten? Of een paar extra handen om bijvoorbeeld je nieuwsbrief op te maken en uit te sturen op het ritme dat je voor ogen hebt?
Contacteer ons gerust voor een kennismakingsgesprek.