Eindelijk weer perspectief op vrij reizen binnen Europa!

Vrij verkeer van personen wordt opnieuw uitgangspunt

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 3 minuten
25 januari 2022
Dit artikel delen:

De goesting om vrij te kunnen reizen is bijzonder groot. Enige spelbreker tot nu toe is de wirwar aan coronamaatregelen. En gezien het aantal besmettingen door omikron nog altijd stijgt, verstrengen sommige landen nog steeds hun maatregelen. Maar: steeds meer stemmen voorspellen dat we een mooie zomer tegemoet gaan. 

Wat reizen binnen Europa betreft, nam de Raad van Europa 24 januari een héél belangrijk standpunt in. Namelijk dat het vrij verkeer van personen – toch wel een fundament van de Europese Unie – weer het uitgangspunt moet worden.

In dit artikel

Terug naar vrij verkeer in de EU

Vrij verkeer mits geldig EU-covidcertificaat

Aan dat vrij verkeer zal in eerste instantie weliswaar nog een voorwaarde gekoppeld zijn: in het bezit zijn van een geldig digitaal EU-covidcertificaat.

Dat zou moeten volstaan om tot 270 dagen na je laatste vaccinatie opnieuw vrij binnen Europa te mogen reizen.

"Het is tijd om na te denken over de stopzetting van de aanvullende reismaatregelen waardoor reizen in de hele EU momenteel omslachtiger en minder voorspelbaar is geworden."

Onder andere onze Europese Commissaris van Justitie Didier Reynders vindt dat: “het tijd is om na te denken over de stopzetting van de aanvullende reismaatregelen die een aantal lidstaten de afgelopen weken heeft ingevoerd en waardoor reizen in de hele EU omslachtiger en minder voorspelbaar is geworden.”

Eén duidelijke uniforme regel eindelijk in aantocht

Duidelijkheid en voorspelbaarheid. Daar gaat het inderdaad al langer over. Die duidelijke, uniforme regel lijkt er dus eindelijk aan te komen. 

De EU-ministers besloten dan ook om de regels te actualiseren om het vrij en veilig reizen in de EU tijdens de COVID-19-pandemie vergemakkelijken.

Hopelijk introduceren alle lidstaten die aanbeveling spoedig. Dan is het eindelijk duidelijk wat de uniforme regel is om vrij te kunnen reizen binnen de Europese Unie.

Tot dan blijft het nog even een kluwen en kan je op de website Re-open EU de meest recente informatie van de lidstaten vinden over de verschillende coronaregels voor reizen.

Bron: Persbericht Europese Commissie dd 25 januari 2022.

Meer informatie? Lees de factsheet van de EU!

Geef alvast perspectief aan je klanten!

Op basis van deze officiële communicatie van de Europese Commissie kan je eindelijk ‘gefundeerd’ perspectief beginnen geven voor het zomerseizoen.

Een mooie gelegenheid om terug met een zekere regelmaat van je te laten horen.

Ontbreekt het je soms aan tijd en/of inspiratie? Schakel ons gerust in als verlengstuk van je team. We helpen je graag on- en offline met: 

Andere artikels

Een goede website voor reisagenten? Die is even overtuigend als jezelf!

Op zoek wat een goede website voor reisagenten nodig heeft om te overtuigen? KoomBana Bay geeft 3 tips om …

Een nieuwe website voor je reisbureau laten maken? 3 Praktische tips.

Is het tijd om een nieuwe website voor je reisbureau te laten maken? We geven 3 tips voor een succesvolle …

Waarom je de website van je reisbureau moet vullen met relevante inhoud

Je website gevuld krijgen en hem ongoing up-to-date houden met relevante inhoud is als reisbureau vaak een grote uitdaging… …