In 5 stappen naar een succesvolle digital marketing campagne voor reisaanbieders

5 Eenvoudige stappen voor reisaanbieders om via een digital marketing campagne je reismerk of reisaanbod succesvol te promoten

digital-marketing-campagne-reisaanbieders

Als touroperator of andere reisaanbieder je reisaanbod of reismerk online promoten? Meer reizigers aantrekken, een promotie aankondigen, een nieuw product lanceren, meer online zichtbaarheid … met een digital marketing campagne?

Met een online marketingcampagne gebruik je een reeks georganiseerde, strategische inspanningen om een marketingdoel te bereiken. En door je digitale campagne te plannen, in plaats van ad-hocberichten op je publiek af te vuren, verbeter je de prestaties en de resultaten van je marketinginspanningen.

We geven met KoomBana Bay graag 5 simpele stappen voor een resultaatgerichte digital marketing campagne, die met succes worden gebruikt door zowel grote als kleine reisaanbieders.

Een succesvolle digital marketing campagne bereiken met deze 5 eenvoudige stappen

1. Bepaal je content aan de hand van de soort campagne

Sales of promotie campagne

Promotiecampagnes of sales campagnes zijn eerder kortetermijninitiatieven die gebruikt worden om de vraag naar een product te stimuleren zoals de Club Med Happy First campagnes bij de lancering van het volgende seizoen.

Meestal is het doel van een promotiecampagne om de verkoop te verhogen. Denk aan tijdelijke aanbiedingen, korting, enzovoort. Het idee is om de weerstand van een aankoop te verminderen (prijs, gratis vluchten … ) en het beslissingsproces te versnellen door een gevoel van urgentie te creëren. 

Omdat tijdelijke kortingen vaak snel resultaat opleveren, kan het verleidelijk zijn om deze campagnes vaak te gebruiken. Toch heeft het te vaak uitvoeren van deze campagnes zijn keerzijden. Kortingen kunnen namelijk je reismerk devalueren en het in de toekomst moeilijker maken om je reizen tegen normale prijzen te verkopen.

Product marketing campagne

Productmarketingcampagnes worden door touroperators of andere reisaanbieders vaak gebruikt om een product (zoals een nieuwe bestemming of nieuwe brochure) op de markt te brengen.

Het is een van de belangrijkste en meest complexe campagnes in de levenscyclus van een product. Dit komt omdat een nieuw geïntroduceerd product nog effectieve marketingcommunicatie nodig heeft om de verkoop te beïnvloedenDit soort campagne moet voortkomen uit je go-to-market-strategie.

Brand awareness campagne

Brand awareness campagnes benadrukken je reismerk en waar het voor staat om de herkenbaarheid bij je doelgroep te vergroten.

Deze campagnes voor merkbekendheid zijn vaak subtielere, indirecte manieren die invloed hebben op de verkoop. Dus in plaats van kortingen aan te bieden, kan je je publiek eraan herinneren dat je reismerk staat voor het luxueuzere segment, verantwoord toerisme, specifieke bestemmingen …

Wat je niet mag vergeten bij het opbouwen van naamsbekendheid is dat het het beste werkt als het een systematische inspanning is. Want de kosten van het ‘vergeten’ van je reismerk kunnen hoog zijn. Gelukkig zijn er manieren om je reismerk uit de vergetelheid te redden, zelfs wanneer de timing voor consumenten niet ideaal is om een aankoop te doen.

KoomBana Bay helpt je met je contentcreatie

Nood aan inspirerende storytelling voor je brand awareness campagne? Of liever een wervelende tekst voor je promotie campagne? We helpen je graag met de creatie van de content die je nodig hebt. 

2. Kies de 360° marketing formule

De zogenaamde 360°-marketing gaat over het promoten van je reisaanbod of producten met een samenhangende boodschap via meerdere marketingkanalen.

Ter vergelijking: terwijl je sociale media en e-mail perfect afzonderlijk als kanaal kan gebruiken, gebruiken we met een 360-marketingcampagnes beide kanalen (en meer!) om je boodschap over te brengen. 

Meerdere kanalen en een samenhangende boodschap. Het klinkt misschien heel alledaags. Maar campagnes die we op deze manier ontwerpen, hebben twee voordelen ten opzichte van hun alternatieven voor één kanaal:

  • Meer marketingkanalen betekent dat er meer mensen worden bereikt tijdens de campagne en dat potentiële klanten je makkelijker bereiken.
  • Eén samenhangende boodschap die meerdere keren wordt herhaald, is makkelijker te begrijpen, te onthouden en ernaar te handelen.

Deze twee voordelen maken 360° campagnes tot de ideale tool van je promotie campagne, de introductie van een nieuw product of gewoon om het bereik en de impact van je boodschap te maximaliseren.

3. Maak websiteposts die scoren én converteren

Op je eigen website

Website posts die scoren en converteren, zijn pagina’s die tegelijkertijd:

  • Hoog scoren in zoekmachines voor dingen die mensen online zoeken – Dit is het deel dat je gratis verkeer oplevert. Denk maar aan “rondreis Zuid-Afrika”.
  • Je reisaanbod of product ook effectief aanbieden – Dit is het deel waar je websitebezoekers in klanten kunt veranderen.

 

Versterk via de websites van je distributiepartners

Als je als reisaanbieder met distributiepartners zoals reisbureaus werkt, doe je er goed aan om te zorgen dat de inhoud van je campagne ook op hun website komt. Zo zorg je dat niet enkel je eigen posts goed scoren, maar versterk je de campagne opmerkelijk door ook zichtbaar te zijn via de websites van je partners.

KoomBana Bay zorgt voor website posts met resultaat

Doe als reisaanbieder beroep op ons voor het maken van je website posts en pagina’s. Want dankzij onze relevante ervaring met copywriting voor toerisme kunnen we teksten creëren die voor resultaten zorgen voor jouw reismerk. Steeds met oog voor SEO.  

En extra zichtbaarheid door publicatie via relevante reiskantoren

KoomBana Bay kan de online posts van je marketing campagne een extra boost geven, doordat we je content rechtstreeks op de websites van meer dan 40 relevante reiskantoren kunnen publiceren.

4. Communiceer rechtstreeks met e-mail marketing

Je eigen adressenbestand

Het voordeel van e-mailmarketing is dat het een eigen marketingkanaal gebruikt om te communiceren met een “gekwalificeerd” publiek (mensen die je reismerk al kennen en toestemming hebben gegeven voor directe communicatie).

E-mailmarketing is betaalbaar en zeer efficiënt. Want je bereikt je doelpubliek rechtstreeks, zonder afhankelijk te zijn van de algoritmes.

Makkelijk het aantal e-mailadressen aanzienlijk multipliceren

Je hebt als touroperator of andere reisaanbieder natuurlijk niet alleen je eigen publiek. Je hebt ook het doelpubliek van je distributiepartners. Als je reisbureaus of andere partners kan aansporen om je e-mail campagne naar hun verzamelde e-mailadressen te sturen multipliceer je het bereik aanzienlijk.

KoomBana Bay helpt je met extra bereik voor e-mail marketing

Als marketingbureau voor de toeristische sector zijn we vertrouwd met e-mailmarketing. We sturen regelmatig nieuwsbrieven voor reisbureaus. We kunnen dus makkelijk je e-mail marketing campagne extra in de verf zetten door het ook te verspreiden via de nieuwsbrieven van meer dan 20 reisbureaus.

5. Bereik je volgers via Social Media Marketing

Je eigen volgers en meer

Net als e-mailmarketing kan je met sociale media rechtstreeks communiceren met een publiek dat je reismerk volgt. Maar in tegenstelling tot e-mail kunnen berichten op sociale media zich snel buiten je eigen volgers verspreiden om organisch een enorm publiek te bereiken. 

Als je zorgt dat de inhoud van je campagne aantrekkelijk genoeg is, maak je kans dat je post viraal gaat en je dus een groot aantal geïnteresseerde reizigers kan bereiken.

Vergroot je bereik met kant-en-klare posts

Maak het je distributiepartners makkelijk. Door hen kant-en-klare posts aan te reiken met je boodschap zorg je dat ze ook via hun socialemediakanalen reizigers bereiken. Reisbureaus hebben vaak – als lokale verankering – trouwe volgers die alle posts gezien hebben. 

Doe je reismerk nog meer opvallen bij je klanten. Zowel online en offline.

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 6 minuten
30 mei 2023
Dit artikel delen:

Andere artikels

Bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! winter 2023-2024

OpVakantie! bundelt elke keer de bijzonderheden en nieuwigheden uit het aanbod van de deelnemende reisaanbieders. Hier een beknopt overzicht …
OpVakantie!

Lancering OpVakantie! reismagazine winter 2023-2024

Met de wintereditie van OpVakantie! krijg je weer originele reisinspiratie in handen om je klanten frisse ideeën te geven …

Tennisballentheorie: 3 fouten om te vermijden in je marketingstrategie

Op het eerste zicht hebben tennisballen, marketingstrategie en communicatie niet veel gemeenschappelijk. Toch kunnen we enkele belangrijke lessen leren. …