Websites voor reisagenten: promoot je website ook zeker offline!

Op welke manieren je websites voor reisagenten kan promoten? Vergeet zeker je offline marketing en communicatie niet!

websites voor reisagenten - offline promoten - marketing - KBB-blog-2
Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 5 minuten
Aangepast op
24 november 2022
Dit artikel delen:

Het eerste waar je aan denkt om websites voor reisagenten te promoten is waarschijnlijk digital marketing. Maar we mogen zeker ook niet vergeten om je website ook offline te promoten. Het biedt je meteen ook een oplossing om de concurrentie met de grote online spelers een stuk te omzeilen in een poging om mensen rechtstreeks naar je site te brengen.

Traffic genereren op websites voor reisagenten, enkel via online communicatie?

Een geïntegreerde aanpak blijft de sterkste manier van communiceren. Mensen digitaal verleiden om persoonlijk contact op te nemen is beslist aan te bevelen. Maar, als geboren verkoper kan je telefonisch of persoonlijk misschien veel beter klanten overtuigen en een reis verkopen.

Een van de meest efficiënte manieren om digitaal je website te promoten blijft e-mail marketing, zeker als je relevante nieuwsbrieven verstuurt.

Vergeet daarom niet om systematisch je klanten aan je mailingbestand toe te voegen. En als je klantenevents organiseert om ook digitaal met mensen te connecteren door hen hun mailadres te vragen en/of via social media je pagina te laten volgen.

Ook grote online giganten gaan offline

Eén ding is zeker, zelfs in deze digitale tijden, zijn klassieke communicatiedragers absoluut niet weg te denken. 

Integendeel, ook grote online giganten dalen steeds meer in de offline wereld neer. Denk bijvoorbeeld maar aan het papieren grote speelgoedboek van Bol.com die vele ouders voor de Sinterklaasperiode in de brievenbus krijgen. 

Welke communicatie kan je nu best inzetten om je website en bij uitbreiding je bedrijf te promoten? Liefst voor zo weinig mogelijk geld, waarbij je zoveel mogelijk mensen bereikt, je klanten zo weinig mogelijk wil storen of irriteren en als het ook nog even kan met traceerbare respons

Ook op communicatievlak stelt zich een keuzeparadox. Het aantal mogelijkheden en kanalen is enorm. En merkwaardig genoeg blijken grote bedrijven hun miljoenenbudgetten doorgaans veel gerichter in te zetten en minder te versnipperen. 

De doelstelling: het uitlokken van respons

Kmo’s – zoals reisbureaus – blijken veel meer versnipperd en ad hoc te communiceren: nu eens sponsoren, wat mailings verzenden, eens wat lokaal te adverteren… Consistentie is echter in marketing en communicatie een van de voornaamste pijlers. Durf dus keuzes te maken. 

Elk medium heeft zijn voor- en nadelen. Vraag je dus eerst en vooral af wat je wil bereiken. En vergeet daarbij vooral niet dat het uitlokken van respons of het kunnen starten van een dialoog misschien wel dé voornaamste doelstelling is, eerder dan een boodschap blindelings de wereld in te sturen.

Een veelgemaakte fout in die zin, zijn bijvoorbeeld betekenisloze promo’s op Facebook. Gebruik Facebook eerder om je soft te profileren en klanten te tonen dat je regelmatig op studiereis gaat bijvoorbeeld.

En vergeet daarbij niet dat mensen doorheen de dag verschillende rollen opnemen en dus ook voor verschillende boodschappen vatbaar zijn via verschillende dragers. Probeer dus op de gepaste manier en via het juiste kanaal relevant te zijn. Spreek over een gedeelde passie bv. duiken of tennissen in het ledenblad van de lokale duik- of tennisclub. 

In dit artikel geven we je graag enkele manieren mee om je website offline te promoten.

1. Gedrukte media en direct mailing

Lezen mensen nog tijdschriften of magazines? Absoluut! Toegegeven, advertentieruimte inkopen kan ook wel best prijslijk zijn. Waarom niet je eigen print medium creëren? Dat kan al gaan van een postkaart. Tot het creëren van een eigen magazine. En ook hier bestaan er interessante oplossingen. Is er iets meer typisch van print gelinkt aan toerisme? 

Naast e-mailmarketing, blijft ook de klassieke direct mail een doeltreffende manier om aan de retentie te werken van bestaande klanten. Een heel concrete manier waarbij je mensen makkelijk van offline naar online kan krijgen, is het versturen van een uitnodiging voor een lezing of reisevent waarvoor mensen zich dienen in te schrijven. Maak het mensen zo makkelijk mogelijk om dit online en ook offline te doen. Vraag in alle gevallen of je hen mag toevoegen aan je database.

2. Lezingen, infoavonden, reisevents

Persoonlijk contact is voor een ‘klassieke’ reisagent toch het domein bij uitstek om zijn sales-skills te ontbinden? Er zijn heel wat mogelijkheden om klanten persoonlijk te ontmoeten, gaande van een afspraak in je kantoor of bij de klant, tot lezingen, infoavonden, events en beurzen. 

En vergeet dan vooral niet om de contactgegevens van klanten te vragen zodat je de conversatie nadien ook kan verderzetten. Geef iets tastbaars mee.

3. Outdoor reclame 

Je hebt een reiskantoor op een interessante locatie? Dan kan je ook binnen en buiten aan je gebouw je website communiceren. Zeker langs een steenweg kunnen mensen doorgaans maar één ding goed zien en onthouden. Als je dan toch moet kiezen, zorg dat je website op een leesbare manier aantrekkelijk in de kijker komt. En zit je niet langs de steenweg, er bestaan ook wel lokale oplossingen om er op een opvallende manier – tijdelijk – in de picture te komen. 

Maar niet alleen je gebouw kan een interessante communicatiedrager zijn, ook je auto kan je als een mobiele communicatiedrager zien. En dat hoeft niet per definitie schreeuwerig te zijn, integendeel. Dat kan best ook speels, verfijnd en stijlvol.

In dat opzicht loont het beslist ook de aanbeveling om even stil te staan bij het type wagen waarop je een boodschap zet. Ondersteunt dit de uitstraling die je wenst en spreekt dit je doelgroep aan.

Het voordeel van je gebouw of auto, is dat je de drager al niet moet huren.

4. Audiovisuele media

Dit betekent niet per definitie dat je reclameblokken op de nationale commerciële zenders moet gaan inkopen.

Misschien heb je ook een scherm in je uitstalraam of is er een – tijdelijk – groot scherm in je buurt. Bijvoorbeeld wanneer onze Rode Duivels nog eens mensen op de been brengen. Met een geanimeerde slide kan je zo een eigen spotje creëren.

Hou je van filmpjes maken? Doe er zeker ook iets mee op je website, Instagram, TikTok, Facebook-pagina of YouTube. En zo kunnen we nog even doorgaan.

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?