How do you promote your website offline ?

Je kan er uiteraard niet naast in je marketing-mix om ook een digitaal uitstalraam te hebben. Dat is intussen – bijna – voor iedereen wel duidelijk. Maar velen hebben inmiddels ook al de ervaring dat het hebben van een website maar een eerste stap is. Het vullen van je website en die ongoing up-to-date houden met relevante inhoud is een tweede belangrijke pijler. En als je dit allemaal al voor mekaar hebt, dan wacht je nog de grootste uitdaging: traffic genereren.

Axel De Corte

March 29, 2019

Leestijd: 6 minuten

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Het eerste waar men aan denkt is online marketing. Maar vergeet zeker ook niet om je website offline te promoten. Het biedt je meteen ook een oplossing om de concurrentie met de grote online spelers een stuk te omzeilen in een poging om mensen rechtstreeks naar je site te brengen.

Een geïntegreerde aanpak blijft de sterkste manier van communiceren. En omgekeerd, mensen digitaal verleiden om persoonlijk contact op te nemen is beslist ook aan te bevelen. Immers, als geboren verkoper kan je telefonisch of persoonlijk veel beter klanten overtuigen en een reis verkopen.

Een van de meest efficiënte manieren om digitaal je website te promoten blijft e-mail marketing, zeker als je relevante nieuwsbrieven verstuurt.

Vergeet daarom niet om systematisch toestemming te vragen aan klanten om hen aan je mailingbestand te mogen toevoegen. En als je klantenevents organiseert om ook digitaal met mensen te connecteren door hen hun mailadres te vragen en/of via social media je pagina te laten volgen.

Eén ding is zeker, zelfs in deze digitale tijden, zijn klassieke communicatiedragers absoluut niet weg te denken. Integendeel, ook grote online giganten dalen steeds meer in de offline wereld neer.

Klanten komen naar je reiskantoor of surfen op je website omdat ze een aankoop willen doen. Ze komen niet zomaar voor niets naar je winkel. Ze zijn op zoek naar iets. Klanten verwachten dan ook dat jij ze helpt om een keuze te maken.

Welke communicatie kan je nu best inzetten om je website en bij uitbreiding je bedrijf te promoten? Liefst voor zo weinig mogelijk geld, waarbij je zoveel mogelijk mensen bereikt, je klanten zo weinig mogelijk wil storen of irriteren en als het ook nog even kan met traceerbare respons. 

Ook op communicatievlak stelt zich een keuzeparadox. Het aantal mogelijkheden en kanalen is enorm. En merkwaardig genoeg blijken grote bedrijven hun miljoenenbudgetten doorgaans veel gerichter in te zetten en minder te versnipperen. 

Kmo’s blijken veel meer versnipperd en ad hoc te communiceren: nu eens sponsoren, wat mailings verzenden, eens wat lokaal te adverteren… Consistentie is echter in marketing en communicatie een van de voornaamste pijlers. Denk bijvoorbeeld aan de fameuze Ikea-cataloog. Mensen beginnen er op den duur naar uit te kijken. Durf dus keuzes te maken. 

Elk medium heeft zijn voor- en nadelen. Vraag je dus eerst en vooral af wat je wil bereiken. En vergeet daarbij vooral niet dat het uitlokken van respons of het kunnen starten van een dialoog misschien wel dé voornaamste doelstelling is, eerder dan een boodschap blindelings de wereld in te sturen. Een veelgemaakte fout in die zin, zijn pusherige promo’s op Facebook. Gebruik Facebook eerder om je soft te profileren en klanten te tonen dat je regelmatig op studiereis gaat bijvoorbeeld.

En vergeet daarbij niet dat mensen doorheen de dag verschillende rollen opnemen en dus ook voor verschillende boodschappen vatbaar zijn via verschillende dragers. Probeer dus op de gepaste manier en via het juiste kanaal relevant te zijn. Spreek over een gedeelde passie bv. duiken of tennissen in het ledenblad van de lokale duik- of tennisclub. 

In deze column geven we je graag enkele manieren mee om je website offline te promoten.

 

“Niet alleen je gebouw, maar ook je auto kan een interessante communicatiedrager zijn.”

Gedrukte media en direct mailing

Lezen mensen nog tijdschriften? Absoluut! Toegegeven, advertentieruimte inkopen kan ook wel best prijslijk zijn. Waarom niet je eigen print medium creëren? Dat kan al gaan van een postkaart. Is er iets meer typisch van print gelinkt aan toerisme? Tot het creëren van een eigen magazine. En ook hier bestaan er interessante oplossingen.

Naast e-mailmarketing, blijft ook de klassieke direct mail een doeltreffende manier om aan de retentie te werken van bestaande klanten. Een heel concrete manier waarbij je mensen makkelijk van offline naar online kan krijgen, is het versturen van een uitnodiging voor een lezing of reisevent waarvoor mensen zich dienen in te schrijven. Maak het mensen zo makkelijk mogelijk om dit online en ook offline te doen. Vraag in alle gevallen of je hen mag toevoegen aan je database.

Lezingen, infoavonden, reisevents

Persoonlijk contact is voor een ‘klassieke’ reisagent toch het domein bij uitstek om zijn sales-skills te ontbinden? Er zijn heel wat mogelijkheden om klanten persoonlijk te ontmoeten, gaande van een afspraak in je kantoor of bij de klant, tot lezingen, infoavonden, events en beurzen. En vergeet dan vooral niet om de contactgegevens van klanten te vragen zodat je de conversatie nadien ook kan verderzetten. Geef iets tastbaars mee.

Outdoor reclame 

Je hebt een reiskantoor op een interessante locatie? Dan kan je ook binnen en buiten aan je gebouw je website communiceren. Zeker langs een steenweg kunnen mensen doorgaans maar één ding goed zien en onthouden. Als je dan toch moet kiezen, zorg dat je website op een leesbare manier aantrekkelijk in de kijker komt. En zit je niet langs de steenweg, er bestaan ook wel lokale oplossingen om er op een opvallende manier – tijdelijk – in de picture te komen. 

Klanten komen naar je reiskantoor of surfen op je website omdat ze een aankoop willen doen. Ze komen niet zomaar voor niets naar je winkel. Ze zijn op zoek naar iets. Klanten verwachten dan ook dat jij ze helpt om een keuze te maken.

Maar niet alleen je gebouw kan een interessante communicatiedrager zijn, ook je auto kan je als een mobiele communicatiedrager zien. En dat hoeft niet per definitie schreeuwerig te zijn, integendeel. Dat kan best ook speels, verfijnd en stijlvol.

In dat opzicht loont het beslist ook de aanbeveling om even stil te staan bij het type wagen waarop je een boodschap zet. Ondersteunt dit de uitstraling die je wenst en spreekt dit je doelgroep aan.

Het voordeel van je gebouw of auto, is dat je de drager al niet moet huren.

Audiovisuele media

Dit betekent niet per definitie dat je reclameblokken op de nationale commerciële zenders moet gaan inkopen. Misschien heb je ook een scherm in je uitstalraam of is er een – tijdelijk – groot scherm in je buurt. Bijvoorbeeld wanneer onze Rode Duivels nog eens massaal veel mensen op de been brengen. Met een geanimeerde slide kan je zo een eigen spotje creëren.

En hou je van filmpjes maken? Doe er zeker ook iets mee op je website, Facebook-pagina of YouTube. En zo kunnen we nog even doorgaan.