Veerkracht en mentale gezondheid in toerisme

Positieve aanknopingspunten voor een beter mentaal welzijn

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 4 minuten
9 januari 2022
Dit artikel delen:

We leven en werken in uitdagende tijden onder andere voor onze mentale gezondheid, geluk en welzijn. Onze job, de media en social media confronteren er ons dagelijks mee. Vaak geen opbeurend nieuws, maar meestal heeft alles ook een positieve kant. Laten we samen op zoek gaan naar positieve aanknopingspunten voor een beter mentaal welzijn.

In dit artikel

Vakantie als medicijn

Essentieel ingrediënt van welzijn

Eerst en vooral: vakantie is voor velen een essentieel ingrediënt van welzijn. Ook al lijkt dat voor ons als reisprofessional in deze donkere dagen momenteel misschien even niet zo. Nochtans blijft vakantie een ideale gelegenheid om het hoofd leeg te maken, tijd door te brengen met het gezin of op een andere manier naar de wereld te kijken. Al was het maar om op adem te komen en je gedachten te verzetten.

Als professionals in de reissector werken we fundamenteel duidelijk wel in een goede context.

Kunnen we zo ver gaan en stellen dat het al dan niet nemen van vakantie een groot verschil maakt voor onze fysieke en mentale gezondheid? Een ideale remedie is tegen een opeenstapeling van stress?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt van wel. Vakantie is heilzaam voor onze gezondheid en het opladen van onze batterijen. Korte vakanties zijn zelfs even bevordelijk voor ons welbevinden, stellen onderzoekers van de Radbound Universiteit in Nijmegen.

Met meerdere vakanties per jaar bereiken we dat gunstige effect bovendien ook meermaals, merken de wetenschappers op.

Minder vakantie = meer risico's

Uit een andere vaststelling blijkt zelfs dat wie geen vakantie neemt, een groter risico loopt op bijvoorbeeld hartproblemen en depressie. Een specifieke studie toont zelfs het verband met onze levensverwachting aan.

Let wel, onze gezondheid heeft er pas baat bij als we de invulling van onze vakantie vrij kunnen kiezen. De een tankt energie uit een actieve vakantie, de ander geniet van dolce far niente.

Perspectief

Niet alleen de vakantie zelf, ernaar uitkijken is ook goed voor onze gezondheid. Meer zelfs, bekeken vanuit marketingoogpunt, kan je dat als reisonderneming bij je klanten ook stimuleren. 

Mentaal welzijn als ondernemer

Klinken deze wetenschappelijke inzichten ons niet als muziek in de oren? In normale tijden ongetwijfeld wel. Maar hoe is het gesteld met onze eigen mentale gezondheid als ondernemer en reisprofessional in de reissector na de zoveelste coronagolf die ons overspoelt, met andermaal annulaties tot gevolg? 

Hoe ver reikt onze draag- en veerkracht om deze golf andermaal uit te surfen?

In zekere zin zijn veerkracht en moeilijkheden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Pas wanneer iemand met stress of tegenslagen kampt, wordt zijn weerstand zichtbaar. Bovendien kan je alleen door ermee om te leren gaan effectief veerkrachtiger worden. Dus kan ook deze pandemie tegelijkertijd ons aanpassingsvermogen verbeteren.

Ontwikkel je veerkracht

Veerkracht kan je trouwens ontwikkelen en trainen. Zo kan je gaandeweg ontdekken wat jou kan helpen en wat niet. Bovendien bouw je vertrouwen op dat wanneer zich iets onvoorzien voordoet, je daar ook wel weer uit zal geraken.

In een behulpzame omgeving kan je trouwens makkelijker aan je weerstand werken. De afgelopen twee jaar heb ik zelf ook verschillende keren ervaren dat de manier waarop we met elkaar omgaan een enorm verschil kan maken. In de twee richtingen. Geruststellend en bevorderend enerzijds, bijzonder stressverhogend anderzijds.

De pandemie, bijhorende coronagolven en de eb en vloed aan maatregelen vormen op zichzelf al een voldoende grote bron van stress die individuele weerstand kan ondermijnen. 

Laten we de emmer daarom niet nodeloos bijvullen, maar samen zorgen voor een veerkrachtige context onder collega's.

We zijn allemaal sociale wezens. We maken samen deel uit van een toffe gemeenschap. Goed omringd zijn is cruciaal, zodat iedereen zijn individuele aanpassingsvermogen kan aanspreken.

Je eigen veerkracht leren kennen en verder ontwikkelen?

We bundelden alvast enkele tests van Partena Ziekenfonds en het Vlaams Instituut Gezond Leven:

Graag professionele coaching?

Wens je positieve ondersteuning en coaching voor jezelf? Of wil je samen met je medewerkers of collega’s proactief meer doen rond veerkracht?

Surf dan zeker eens naar de website van onze coaching-afdeling Talent&nest www.talentennest.be.

Andere artikels

Een goede website voor reisagenten? Die is even overtuigend als jezelf!

Op zoek wat een goede website voor reisagenten nodig heeft om te overtuigen? KoomBana Bay geeft 3 tips om …

Een nieuwe website voor je reisbureau laten maken? 3 Praktische tips.

Is het tijd om een nieuwe website voor je reisbureau te laten maken? We geven 3 tips voor een succesvolle …

Waarom je de website van je reisbureau moet vullen met relevante inhoud

Je website gevuld krijgen en hem ongoing up-to-date houden met relevante inhoud is als reisbureau vaak een grote uitdaging… …