Reisagenten zijn terug! Groeiende populariteit bij Millennials en Gen Z

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 3 minuten
12 juli 2024
Dit artikel delen:

Volgens Business Insider willen Millennials en Gen Z veel reizen en grote reizen maken. Maar die willen ze zelf niet plannen. De kans voor jou om als reisagent de overbelaste millennials en Gen Z’ers een stressvrije vakantie te bezorgen.

Authentieke Ervaringen versus Geregelde Reizen

Het reizen zoals Anthony Bourdain het ooit presenteerde in zijn show “No Reservations” inspireerde velen, waaronder ook de schrijver van het artikel op Business Insider, om op zoek te gaan naar authentieke ervaringen in plaats van toeristische hotspots. 

Dat leidde destijds tot een afkeer van reisagenten, die volgens velen enkel reizen maakten puur voor “toeristen”.

De reisagent, achterhaald beschouwd, terug populair

Sinds de pandemie zijn reisbeperkingen opgeheven en is reizen weer helemaal booming business. Zeker onder jongere generaties. Dit heeft geleid tot een hernieuwde interesse in reisagenten.

Want waar reisagenten ooit als achterhaald werden beschouwd, blijken ze nu weer populair te zijn. In een enquête van 2023 gaf 38% van de Gen Z en millennial respondenten de voorkeur te geven aan een traditionele reisagent boven online boeken.

De druk van zelf plannen

Veel jongere reizigers vinden het namelijk zeer vermoeiend om hun reizen zelf te plannen, vooral vanwege de tijd en energie die nodig is voor onderzoek en het regelen van details.

Dat zorgde voor een groeiende trend om reisagenten in te schakelen die de logistiek en administratie kunnen overnemen, zodat reizigers zich kunnen concentreren op de leuke aspecten van hun reis.

Voordelen van reisagenten volgens jonge reizigers

  • Besparing van tijd en energie: Reisagenten kunnen visa, vluchten, hotels en excursies boeken.
  • Speciale voordelen: Sommige reisagenten hebben toegang tot speciale prijzen en voordelen bij hotels en andere bedrijven.
  • Probleemoplossing: In geval van problemen zoals vluchtannuleringen, kunnen reisagenten herboekingen en andere oplossingen regelen.
  • Unieke ervaringen: Reisagenten kunnen gepersonaliseerde ervaringen bieden die aansluiten bij de wensen van de klant.

Sociale Media en Reisagenten

Reisagenten gebruiken tegenwoordig natuurlijk ook sociale media, die millennials en Gen Z’ers aantrekken door unieke en stressvrije reiservaringen te beloven.

Socialemediaplatformen zoals TikTok en Instagram worden ook gebruikt om pakketreizen en bijzondere hotels te promoten, vaak met een focus op duurzaamheid en esthetische wensen van reizigers.

Ook toegenomen vraag naar All-Inclusive Resorts

Ook resorts trekken meer jongere klanten aan, door een mix van all-inclusive formules en de mogelijkheid om buiten het resort te verkennen. Dit biedt een balans tussen ontspanning en avontuur, wat aantrekkelijk is voor de vaak overwerkte jonge professionals.

Opkomst van obscure bestemmingen

Social media spelen ook een grote rol in het aanwakkeren van interesse in minder bekende bestemmingen. 

Veel reisagenten krijgen steeds meer verzoeken voor unieke locaties die reizigers hebben ontdekt via platforms zoals TikTok.

Conclusie

De verschuiving naar het inschakelen van reisagenten weerspiegelt de behoeften van jongere generaties die weliswaar op zoek zijn naar authentieke ervaringen, maar ook verlangen naar gemak en ondersteuning bij het plannen van hun reizen.

Reisagenten bieden een waardevolle dienst door de stress van het regelen van reizen weg te nemen en tegelijkertijd unieke en gepersonaliseerde reiservaringen mogelijk te maken.

Andere artikels

Waarom is investeren in klantenbinding zo belangrijk als marketingstrategie?

Het klinkt vanzelfsprekend dat reizen verkopen aan goede, bestaande, loyale klanten makkelijker is dan aan nieuwe onbekende klanten.Het blijkt …

Een goede website voor reisagenten? Die is even overtuigend als jezelf!

Op zoek wat een goede website voor reisagenten nodig heeft om te overtuigen? KoomBana Bay geeft 3 tips om …

Een nieuwe website voor je reisbureau laten maken? 3 Praktische tips.

Is het tijd om een nieuwe website voor je reisbureau te laten maken? We geven 3 tips voor een succesvolle …