Marketing draait meer dan ooit om vertrouwen

Als je mensen vraagt wat het komende jaar de belangrijkste trends worden, neigen ze altijd sterk naar futuristische, technologische verschijnsels. We denken daarbij al te vaak dat het aankoopproces een rationeel proces is. Maar niets is minder waar, onbewuste irrationele drijfveren zijn vaak veel bepalender. Vertrouwen genieten van je klanten bijvoorbeeld. Daar draait marketing eigenlijk altijd al om.

Axel De Corte

januari 11, 2018

Leestijd: 3 minuten

Delen op

Meer nog, de focus van die nieuwe technologieën op meetbaarheid en automatisatie gaat dikwijls ten koste van dat vertrouwen. Te vaak staart men zich blind op cijfers en salesfunnels. En met de fameuze ‘big data’, hebben al meerdere grote merken hun conversieratio en opgebouwde vertrouwen net ondermijnd in plaats van verbeterd.

de focus van nieuwe technologieën op meetbaarheid en automatisatie gaat dikwijls ten koste van vertrouwen.

Volgens Facebook ben ik een introverte vrouw van 29 

Als je trouwens eens wil ontdekken wat Facebook over je denkt te weten: doe even de test op applymagicsauce.com, gemaakt door het Psychometric Centre van de Universiteit van Cambridge. Persoonlijk gebruik ik mijn eigen Facebook-profiel eigenlijk niet privé, ik beheer er vooral pagina’s van klanten mee. Ik geef dan ook maar een minimum aan persoonlijke data prijs. 

Op basis van mijn posts, likes … blijk ik een introvert vrouwelijk profiel te hebben en schat Facebook mij 29 jaar oud. In werkelijkheid ben ik een extroverte man van 42 jaar. Ik voel me dan ook niet aangesproken door gesponsorde posts met producten bedoeld voor jonge dames. De algoritmes die je profiel inschatten kunnen natuurlijk maar analyseren wat je prijsgeeft. En dan heb ik het nog niet over de gezinscomputer thuis gehad. Dan krijg je pas helemaal een bijzonder profiel.

Geef klanten -terug- meer persoonlijke aandacht 

Hoe big de data ook mogen zijn, er zijn best nog wel wat stevige obstakels waar jij als persoonlijk reisadviseur makkelijk over heen springt. Vader, moeder, kinderen en hún kinderen … Jij kent je klanten persoonlijk. 

Investeer daarom -terug- tijd in die relatie. Of blijf dat zeker verder doen. Investeren in persoonlijk contact is ontegensprekelijk de krachtigste manier om vertrouwen op te bouwen. Vergeet daarbij zeker je bestaande klanten niet! Integendeel: geef hen zo mogelijk nog meer persoonlijke aandacht. 

Als je een stap extra zet voor klanten, dan vertellen ze dit wellicht door aan anderen. Hetzij via mond-tot-mondreclame of via sociale media. Vertrouwen geven en krijgen: het zijn misschien wel je voornaamste troeven als lokale vertrouwenspersoon. 

Bouw ook aan je digitale vertrouwensband 

Zie de komst van de Europese privacywetgeving, de fameuze General Data Protection Regulation (GDPR), als een unieke kans om ook digitaal vertrouwen op te bouwen. In tegenstelling tot wat velen denken, mag je nog altijd veel data opvragen en daar ook allerlei dingen mee doen. 

Maar als een bedrijf zich aan de nieuwe spelregels houdt en toestemming heeft gekregen, kan dat de appreciatie net versterken. Via de GDPR-spelregels krijg je dus eigenlijk een unieke kans om jouw klanten beter te leren kennen en nog meer op een persoonlijkere manier te benaderen.

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?