De kunst van overtuigen #5

Sympathie

Mensen verkiezen ‘ja’ te zeggen tegen mensen met wie ze een ‘klik’ hebben. Maar wat maakt nu dat mensen iemand graag hebben? Wetenschappers hebben 3 belangrijke factoren ontdekt.

De kunst van overtuigen: Liking - Cialdini | KoomBana Bay - Tourism marketing & communication agency

Axel De Corte

juni 11, 2020

Leestijd: 2 minuten

Delen

Zoek raakpunten

We houden van mensen die :

  1. Gelijkgezind zijn met onszelf
  2. Ons complimenten geven
  3. Met ons samenwerken voor gemeenschappelijke doeleinden

Aangezien interactie meer en meer online gebeurt – zeker in coronatijden – kunnen we de vraag stellen in welke mate we dit principe bij digitale interactie kunnen toepassen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ’time is money’ niet klopt vanuit dit oogpunt, integendeel. Smalltalk die sommige verkopers spontaan toepassen, maakt wel degelijk een groot verschil.

Voor je zakelijk van wal steekt, tast je beter eerst even af wat gemeenschappelijke raakpunten en interesses kunnen zijn. Of spreek eens een oprecht compliment uit als de gelegenhed zich voordoet. In dit opzicht kan het bijzonder interessant zijn om je te richten op doelgroepen met wie je een passie of hobby deelt. Dan gaat dat als vanzelf.

Interactie via social media 

Social media zijn letterlijk op dit principe gebouwd. Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt dat zakelijke promoberichten niet sterk scoren. Als je iets persoonlijks deelt daarentegen of een comment zet bij je klanten ter gelegenheid van hun verjaardag bijvoorbeeld, zal je interactie vaststellen. 

Gebruik social media dan ook eerder om een goede basis te leggen en contact te onderhouden zodat je een optimale ‘gunfactor’ kan behouden. Al te vaak wordt het onderhouden van goede contacten met bestaande klanten over het hoofd gezien. Social media kan je hierbij helpen.

Lees het zesde principe: Algemene consensus

Waar wacht je nog op?

Wens je graag professioneel advies om je op weg te zetten? Of een paar extra handen om bijvoorbeeld je nieuwsbrief op te maken en uit te sturen op het ritme dat je voor ogen hebt?
Contacteer ons gerust voor een kennismakingsgesprek.

Hoe goed scoort de website van jouw reisbureau?