Co-marketing voor toerisme: slim samenwerken als marketing strategie

Co-marketing voor toerisme, een slimme manier om gebruik te maken van elkaars sterke punten. Het kan je helpen om meer leads te genereren, betere inzichten te verkrijgen en nieuwe klanten te werven. 

co-marketing voor toerisme een marketing strategie
Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 9 minuten
22 april 2023
Dit artikel delen:

In dit artikel vertellen we wat co-marketing is, hoe jij je perfecte co-marketingpartner kan vinden en welke verschillende soorten campagnes er zijn.

In dit artikel

Wat is co-marketing?

Co-marketing is een gezamenlijke marketingstrategie, waarbij twee of meer bedrijven hun middelen en expertise bundelen om elkaar te promoten. Dit kan voor beide partijen veel voordelen opleveren.

  • Je bundelt elkaars middelen en talent, waardoor het kosteneffectief is.
  • Het stelt je in staat om een nieuw publiekssegment aan te boren.
  • Het is een mooie kans om iets nieuws te leren van elkaar.
  • Speciale acties kunnen voor klanten van beide bedrijven profitabel zijn.
  • Er kan een productieve langetermijnsamenwerking ontstaan.

Een gezamenlijke marketingstrategie waarbij bedrijven hun middelen en expertise bundelen om elkaar te promoten

De perfecte co-marketingpartner vinden in toerisme

Het juiste bedrijf als partner kiezen, bepaalt voor een groot deel het succes van je co-marketingcampagne. Houd hierbij altijd in het achterhoofd dat het bedrijfsleven natuurlijk competitief is. Hoewel jij en je potentiële partner misschien geen directe concurrenten van elkaar zijn, blijft het cruciaal dat jullie samenwerking is gebaseerd op vertrouwen en gedeelde doelen. Ben je op zoek naar een co-marketingpartner, neem dan het volgende in overweging.

1. Synergie

Een co-marketingpartnerschap is een synergetische relatie. Het is daarom belangrijk dat jij en je toeristische partner elkaar aanvullen. 

Denk aan bijvoorbeeld kennis- of expertisedeling, waarbij je de hiaten bij elkaar opvult. Zo kom je gezamenlijk tot waardevolle content.

2. Sterkte

Een co-marketingpartnerschap heeft alleen zin als het eindresultaat van jouw samenwerking groter is dan wat je zelf zou kunnen klaarspelen. 

Dit betekent bijvoorbeeld dat je via je potentiële partner een publiek aanspreekt, die je nu moeilijk bereikt. 

Denk aan een partij die een samenwerking aangaat met een specialistisch merk die in een bepaalde kring veel aanzien heeft.

3. Doelstellingen

Het is belangrijk dat jij en partner op één lijn zitten en helder is wat je met de samenwerking wilt bereiken. Stemmen jullie verwachtingen niet met elkaar overeen, dan halen jullie er waarschijnlijk allebei geen voordeel uit. 

Zorg daarom voor gedeelde doelen. 

Dat helpt om de co-marketing campagne beter te plannen, de beoogde strategie uit te voeren en jullie gezamenlijke resultaten te volgen.

Soorten co-marketingcampagnes

1. Blogs

Het co-creëren van een blogartikel kan vele vormen aannemen. Zo kun je jouw expertise over een bepaald onderwerp inzetten om artikelen te schrijven voor op het blog van je partner. Andersom kun je door je partner geschreven berichten op jouw blog publiceren.

Om je tekstuele boodschap te versterken, kun je ook aan video’s en infographics denken.

Visuele content biedt vaak ook betere brandingmogelijkheden voor beide partners.

2. Events

Een groot voordeel van events als co-marketing campagne is dat je veel mensen kunt bereiken, zonder dat je alleen met de logistieke kosten zit. We hielpen al enkele co-marketing events op poten zetten:

  • Beach BBQ met optionele surf & SUP lessen (voor VAB, Air Europa, Dominicaanse Republiek, Brussels Airport)
  • Peru Surf Campagne (Commercieel Bureau, Air Europa, Chicama Boutique Hotel, …)
  • Mira Tours Cruise Night (Hapag-Lloyd Cruises, Celebrity Cruises, Royal Caribbean Cruises, Holland America Line, Seabourn)
  • 70 jaar Tourpain in Brussel (B2C-magazine, B2B-magazine, persbericht, e-mailcampagne)
  • Aruba Golftour (B2C)

3. Sociale media

Sociale media kunnen een waardevol medium zijn, om zowel met je publiek als experts uit de industrie in verbinding te staan.

Het mooiste aan een co-marketing campagne op sociale media is dat er niet te veel basiswerk voor nodig is.

Je kunt een gesprek beginnen over elk onderwerp, waarvan je denkt dat het mensen zal aanmoedigen om deel te nemen. Nuttig commentaar met relevante hashtags kun je retweeten of verzamelen en publiceren in een blog.

Je co-marketingcampagne plannen

Heb je een partner gevonden en weet je welk soort campagne je graag zou willen doen, dan kun je samen een planning maken. Probeer hierbij met de volgende zaken rekening te houden.

  • Stel jullie doelen: Om te zorgen dat de samenwerking zijn vruchten afwerpt, moeten beide partners het eens zijn over het doel ervan. Dit is de eerste stap naar een beheersbare co-marketingcampagne.
  • Bepaal het onderwerp: Of je nu werkt aan een printcampagne, event of een webinar, beslis over een onderwerp dat voor jullie beiden relevant is, waar je kennis en expertise van hebt en wat je publiek aanspreekt.
  • Evalueer je sterke en zwakke punten: Co-marketing heeft als doel om elkaar aan te vullen. Bepaal elkaars sterke punten en verdeel het werk op basis daarvan. Zo kan content schrijven jouw kracht zijn en grafische opmaak die van je partner.
  • Bepaal de tijdlijn: Bedenk een realistisch tijdschema die jullie allebei in staat stelt optimaal werk af te leveren. Houd rekening met de omvang van de klus, de grootte van het team en de actualiteit van de content die je van plan bent te maken.

Samenwerkingsopportuniteiten in toerisme

In toerisme schuilen ontzettend veel samenwerkingsopportuniteiten. We zagen de afgelopen jaren en maanden al zoveel mooie dingen ontstaan. Vaak vergt het gewoon de moed om eens vanuit een ander standpunt naar je eigen zaak en zijn omgeving te kijken.

Wellicht heb je op school ooit wel een les perspectieftekenen gehad. Je begint met twee brandpunten op je blad te zetten. Het verrijkende van perspectieftekenen is dat er niet één gezichtsveld bestaat. Je kan naar hetzelfde kijken vanuit een ander perspectief. En het is perfect mogelijk dat je vanuit de twee brandpunten een andere werkelijkheid ziet voor krak hetzelfde.

Je bent nooit te oud om deze oefening te maken. Kijk naar Steve Jobs die in 2007 op een geheel nieuwe manier naar mobiele telefonie keek. Of moeten we van mobiele zakcomputers spreken? Het resultaat was de iPhone. Het zette Apple terug op de kaart nadat het omzeggens verdwenen was. Jezelf heruitvinden en terug op de kaart zetten vanuit je eigen expertise is voor elk van ons mogelijk.

Delen

Bill Gates bij Apple

Je hoeft het warm water niet uit te vinden om succes te hebben. Iets kleins toevoegen of het gewoon iets anders aanpakken, kan soms volstaan om van een bestaand product of bestaande dienst een mooi project te maken.

Deze maand bestaat Windows, het besturingssysteem van Microsoft, 35 jaar. Een gekopieerd computerprogramma dat onze wereld veranderde.

Ik herinner me nog de eerste computer die we thuis hadden toen ik midden de jaren 80 nog in de lagere school zat. Het enige wat je er zowat mee kon, was in de programmeertaal ‘Basic’ iets heel basics doen. In het lagereschooltijdschrift Zonnestraal stond toen iedere keer iets wat je kon uitproberen. Maar veel fun was er niet aan.

Tien jaar later, toen ik op het punt stond naar Leuven te gaan studeren, konden we voor 5.000 Bfr. een tweedehandse Apple Macintosh op de kop tikken. Ze gooiden die toen letterlijk op straat. Apple had afgedaan. Nochtans was Apple in 1984 zijn tijd al ver vooruit. Want in 1984 lanceerden ze met hun Macintosh als eerste een populaire computer met een muis en grafisch scherm. Je kreeg schermpjes te zien die je met de muis moest bedienen. En bovendien paste die ook nog in mijn rugzak. Dus kon ik die makkelijk over en weer meenemen naar Leuven.

En nu komt het. De jonge Bill Gates van Microsoft heeft in zijn jonge jaren de software voor Apple nog mee ontwikkeld. Je moet maar eens naar volgende video op YouTube kijken waarin Bill Gates de Apple Macintosh promoot:

Mekaar zonlicht gunnen

Steve Jobs heeft nooit begrepen waarom klanten en medewerkers zo nauwdenkend keken naar Microsoft en dachten dat Apple enkel kon winnen door Microsoft te verslaan. Voor hem was er zeker genoeg plaats in deze wereld voor allebei en konden ze mekaar zelfs versterken. Hij is dan ook nooit te beroerd geweest om een beroep te doen op de expertise van Microsoft.

Het geniale aan de Macintosh van Steve Jobs was dat je niet langer een genie hoefde te zijn om met een computer te kunnen werken. De genialiteit van gebruiksvriendelijke hardware en technologie, daar was Steve Jobs werkelijk een krak in. In 2007 deed hij dat nog eens mooi over – na door een diep dal te zijn gegaan – bij de lancering van de iPhone.

Het is echter Microsoft-oprichter Bill Gates die met het software-programma Windows de wereld bij het brede publiek verandert. Omdat hij software in tegenstelling tot o.a. Apple los ziet van de hardware en zijn programma openstelt voor de producenten die het willen gebruiken.

Het product op zich was niet nieuw. Zowel Steve als Bill hadden de mosterd gehaald bij Xerox, die met de Star in 1981 al een computer had uitgebracht met zogenaamde ‘vensters’. Maar wat Bill anders doet is simpelweg de software loskoppelen van de hardware en slim samenwerken met IBM, dat toen de computermarkt domineerde. En dat deed hij nadien ook met andere computerbouwers die kwamen aankloppen.

Durf jij je ogenschijnlijke concullega’s of leveranciers succes gunnen? Er schuilt misschien ook succes voor jezelf in als je krachten, middelen en expertise durft te bundelen. Zoals een verstandig man ooit zei: “Make love not war.”

Kijken vanuit een ander perspectief

Durf! En durf samen!

Het is sneller gezegd dan gedaan. En je hoeft het roer zeker niet per se radicaal om te gooien. Maar slim doorzetten vergt wel dat je het op zijn minst aandurft om vermeende zekerheden eens anders te bekijken. Dat je je werkelijke troeven durft op te lijsten en de moed hebt om ze in de toekomst naar waarde in te zetten.

Wat doe je werkelijk met de tientallen jaren expertise die je hebt opgebouwd? Durf kiezen voor je eigen weg. Het is misschien niet altijd de makkelijkste weg, maar het geeft zeker wel het meest voldoening. Op deze manier kan je tijdelijk ook je zaak heroriënteren.

Onlangs sprak ik de zaakvoerster van een B&B. Omwille van het verplichte thuiswerk nu in de tweede coronagolf, ging ze naar Ikea voor extra bureaumateriaal. Met de bedoeling om haar kamers als thuiswerk-kantoren te verhuren aan mensen in de buurt voor wie het thuis moeilijk is om ongestoord te kunnen werken. Geniaal in zijn eenvoud.

Durf met andere lokale ondernemers of concullega’s de krachten verenigen om terug uit te pakken of een nieuw elan te vinden. Want samen kunnen we meer … Dat zien we al jaren. Co-marketing is niet alleen goedkoper, vooral de impact is significant groter als iedereen zijn expertise en troeven inzet.

Moge het nieuwe jaar een mooie nieuwe start worden. Kom in 2021 hoe dan ook uit je kot! Want alleen als je begint te stappen, kan je ergens komen. We wensen je van harte alle succes toe. Ook al zal het anders zijn, het komt op een manier wel goed. En je hoeft het niet alleen te doen. Durf anderen aanspreken om samen op pad te gaan. Heb je een zetje nodig? Geef ons gerust een seintje. We helpen je graag op weg.

Andere artikels

Verjaardagstrip Parijs 10 Jaar KoomBana Bay

Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van KoomBana Bay gingen we naar Parijs met een fijn gezelschap van partners …

Bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! zomer 2024

Handig overzicht van alle inhoudelijke bouwstenen van OpVakantie! editie zomer 2024. Klik verder naar het aanbod van de deelnemende …

Waarom is investeren in klantenbinding zo belangrijk als marketingstrategie?

Het klinkt vanzelfsprekend dat reizen verkopen aan goede, bestaande, loyale klanten makkelijker is dan aan nieuwe onbekende klanten.Het blijkt …