8 reistrends voor 2022. Hoe zullen we reizen?

Acht bijzondere trends die we opmerken uit het aanbod van ons magazine OpVakantie!

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 6 minuten
18 november 2021
Dit artikel delen:

Hoe zullen we reizen in 2022? Welke bestemmingen en vakantieformules trekken het meeste aan? Ons magazine OpVakantie! brengt maar liefst acht trends aan het licht. Deze tendenzen uit het aanbod van Belgische reisaanbieders zullen reizen in 2022 beïnvloeden.

In dit artikel

1. Nieuwe rechtstreekse bestemmingen vanuit Brussel

Al sinds 15 oktober vliegt Air Belgium rechtstreeks naar Mauritius. Maar binnenkort worden nog andere bestemmingen rechtstreeks vanuit Brussel aangevlogen. Vanaf 15 december biedt de luchtvaartmaatschappij ook directe verbindingen aan naar Curaçao en Punta Cana in de Dominicaanse Republiek.

Vanaf mei 2022 hervat Canadese luchtvaartmaatschappij Air Transat zijn rechtstreekse vluchtroute tussen Brussel en Montréal. Aan boord van de Airbus A321neoLR reis je alvast met hun nieuwste vliegtuig. Met meer ruimte in Economy Class, 50% minder kabinegeluid en grotere individuele touchscreens. Het toestel is ook nog eens de groenste in zijn klasse.

2. Grote reisplannen waarmaken

De reiskantoren merken ook een grote vastberadenheid om de tijd die door het virus verloren ging, weer in te halen. Nu we twee jaar lang niet voluit konden reizen, willen we onze grote reisdromen niet langer uitstellen en hopen we de écht bijzondere bucketlist-reizen eindelijk te realiseren.

Een formule die in dat opzicht getipt wordt is expeditiereizen naar arctische gebieden. Naar Spitsbergen en Groenland bijvoorbeeld. Zodanig afgelegen en buiten het bereik van klassieke schepen, dat slechts weinigen de kans krijgen om die regio te bezoeken. Daarom huurt reisorganisator Asteria Expeditions het ijsversterkte schip MV Hondius volledig af in 2023. 

Ook toppers als Thailand en een rondreis naar Zuid-Afrika staan bij velen op de verlanglijst. De bestemmingen zijn goed bereisbaar, ideaal om verre reizen opnieuw te hervatten met Belgische specialisten zoals Travelworld en Live To Travel.

We hebben de afgelopen periode trouwens goed gespaard voor een volgende vakantie. Wanneer we onszelf goed willen verwennen, mag het al eens iets meer zijn. In het Italiaanse Ligurië is Royal Hotel Sanremo in belle-époquestijl een grote verblijftip, aan de Egeïsche Kust van Turkije raden de reiskantoren het afgelegen toevluchtsoord van Amanruya aan, uit het aanbod van luxespecialist Odysseus.

3. Opnieuw grote vraag naar vakantiehuizen

Veel Belgische reizigers herontdekten vorige zomer de vakantiehuisformule, sommigen deden dat voor het eerst. In die mate zelfs dat de vakantiewoningen van specialist Interhome zo goed als volgeboekt waren in Italië, Frankrijk, Zwitserland en Spanje. 

Ook voor de zomer van 2022 lijkt deze tendens zich voort te zetten. Wacht dus beter niet te lang om zeker te zijn dat het vakantiehuis van je dromen nog beschikbaar is.

4. Voorkeur groene bestemmingen

Bestemmingen met een groen karakter beloven net als vorig jaar goed te scoren. Onze behoefte aan ruimte blijft groot. We willen terug naar de natuur en actief genieten in een groene omgeving. 

Binnen Europa is de Imagine Travel-rondreis naar het woeste en ongerepte Ierland bijvoorbeeld een grote aanrader. Voor liefhebbers van een actieve vakantie op de Azoren en Madeira, presenteren de reisagenten enkele aanbevelingen van specialist ter zake Adagio.

Verder van huis is Colombia beslist een te ontdekken bestemming. Een echt wielerland, geografisch gezegend door de Andes, met een grote verscheidenheid aan terreinen en landschappen. Uit het aanbod van Latijns-Amerikaspecialist Cosmic Travel tippen ze een mooi programma voor getrainde fietsers.

5. Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme wordt meer en meer de standaard. Naast een groene en actieve bestemming is Slovenië al jaren een belangrijke voortrekker in duurzame ontwikkeling, wat hen als eerste land ter wereld de titel Global Green Destination bezorgde. Bovendien werd Slovenië dit jaar ook verkozen tot Europese Regio van de Gastronomie. Dankzij zijn groene gastronomie, gestoeld op duurzame principes, maakt het land stilaan naam als culinaire bestemming.

Duurzaamheid is ook zorg dragen voor mensen en de lokale gemeenschap. Hotel Morabeza op Kaapverdië bijvoorbeeld, een Belgisch familiaal gerund charmehotel, maakte er tijdens de voorbije coronaperiode een erezaak van om alle medewerkers aan boord te houden.

6. Van dichterbij naar de uithoeken

Ook voor cruiseliefhebbers nemen de mogelijkheden opnieuw toe, ook dicht bij huis. Wie de Noorse fjorden wil ontdekken kan dat via Holland America Line met een vertrek vanuit Amsterdam. Het ongerepte Noorwegen bereik je zo al na één dag varen.

Ook expeditiecruises zoeken het minder ver. Specialist in groene expeditiecruises Ponant biedt ook volgende zomer ontdekkingsreizen naar hun thuisland Frankrijk. Zoals expedities naar de ruwe kusten van Corsica en de kust van Bretagne met zijn vuurtorens en natuurlijke wonderen.

7. Groepsreizen met andere Vlamingen

Met Groepsreizen 50 Plus betreedt een nieuwe reisorganisatie met een beproefde formule de Belgische reismarkt. Je vindt er groepsreizen voor 50-plussers, steeds met een kleine groep gelijkgestemden uit Vlaanderen. En nadrukkelijk met Nederlandstalige begeleiding van vertrek tot thuiskomst. Voor alleenreizenden biedt de reisorganisatie bovendien de mogelijkheid voor een formule op kamerdeelbasis.

Met de chartering van volledige schepen zet deze trend zich ook door bij de riviercruises van Rivages du Monde. Te zien aan hun reizen in beperkt gezelschap (maximaal 112 passagiers) met zelfs professionele, Nederlandstalige sprekers. Op die manier kunnen reizigers genieten van omkadering in de moedertaal, met persoonlijke assistentie aan boord en aan land.

8. Professioneel advies steeds noodzakelijker

Corona heeft bewezen dat reizen maken meer dan ooit een beroepsambacht is. Mogen we ergens wel naartoe reizen? Zowel lokaal als internationaal blijven de situaties en maatregelen veranderen. Inwinnen van correcte en up-to-date reisinformatie is onvermijdelijk geworden. Reisagenten vormen daarom een belangrijke schakel voor betrouwbaar reisadvies. Ze volgen de wereld van reizen namelijk op de voet.

En wat als je vakantie niet doorgaat? Wie zijn reis bij een erkende Belgische reisprofessional van hier koopt, kan steeds rekenen op bijstand en bescherming conform de Belgische reiswetgeving. Want ook in 2022 willen we zeker zijn flexibel te kunnen annuleren of wijzigen.

Ken je OpVakantie! nog niet?

Er zijn al meer dan 10 succesvolle edities!

OpVakantie! helpt onafhankelijke reisbureaus en reisorganisatoren, toeristische diensten, cruisemaatschappijen, hotels, airlines … om vakantiegangers te inspireren voor een volgende reis. Dit door inspirerende content aan te reiken als kant-en-klare communicatie. 

Andere artikels

Waarom is investeren in klantenbinding zo belangrijk als marketingstrategie?

Het klinkt vanzelfsprekend dat reizen verkopen aan goede, bestaande, loyale klanten makkelijker is dan aan nieuwe onbekende klanten.Het blijkt …

Bouwstenen voor reisagenten uit OpVakantie! winter 2023-2024

OpVakantie! bundelt elke keer de bijzonderheden en nieuwigheden uit het aanbod van de deelnemende reisaanbieders. Hier een beknopt overzicht …
OpVakantie!

Lancering OpVakantie! reismagazine winter 2023-2024

Met de wintereditie van OpVakantie! krijg je weer originele reisinspiratie in handen om je klanten frisse ideeën te geven …