The Cocktailparty Effect: de kracht van personalisatie gebruiken als reisagent

Zaakvoerder Axel De Corte
Door Axel De Corte
Leestijd: 5 minuten
15 oktober 2024
Dit artikel delen:

Het Cocktail Party Effect beschrijft ons vermogen om relevante informatie uit een drukke omgeving te filteren, zoals het opmerken van je eigen naam in een rumoerig gesprek. Dit principe laat zien hoe krachtig gepersonaliseerde marketing is. Wanneer je klanten rechtstreeks aanspreekt met hun naam en voorkeuren, zijn ze veel ontvankelijker voor je boodschap dan bij een algemene benadering.

Waar komt het Cocktailparty effect vandaan?

Het Cocktailparty Effect is een effectieve beïnvloedingstechniek, voor het eerst beschreven door de Britse psycholoog Colin Cherry in de jaren ‘50.

Hij stond op een feestje met iemand te praten en hoorde een stukje verderop zijn naam vallen. Je herkent het vast, vanaf dat moment was hij alleen nog maar gefocust op het gesprek dat zich verderop afspeelde…

Het Cocktailparty Effect is wanneer je kunt focussen op een bepaald geluid, woord of gesprek, zelfs als er veel ruis om je heen is. We kunnen belangrijke informatie uit de chaos filteren en ons concentreren op wat we willen horen, bijvoorbeeld iemands stem. 

Hoe de naam van de stad voor meer bloeddonaties zorgt

Ook Richard Shotton benoemt een mooi voorbeeld van het effect in zijn boek The Choice Factory. Via billboards riep de bloedbank mensen op om bloeddonor te worden. In een tweede variant werd er één ding verandert: de naam van de stad werd toegevoegd, zoiets als onderstaande voorbeeld:

  1. We hebben je bloed nodig
  2. Londen, we hebben je bloed nodig

Variant twee zorgde voor 10% verbetering qua cost per donatie.

Hoe gepersonaliseerder, hoe beter?

Je zou zeggen: Hoe gepersonaliseerder, hoe beter. Dus namen, huisnummers, haarkleur, alles. Toch bleek dat niet het meest succesvol uit een onderzoek dat mediabedrijf Mediacom deed naar het Cocktailparty Effect. Zij testten billboards met de namen van regio’s, steden en wijken waarbij ze er vanuit gingen dat de wijknamen het beste zouden scoren qua sales.

Het bleek dat de namen van de regio en stad prima scoorden, maar de wijknamen niet. De naam van de regio zorgde voor 8% meer sales. De naam van de stad voor 9% meer sales. Maar de naam van de wijk was een stuk minder effectief: slechts 1% meer sales.

Het ligt waarschijnlijk ook aan de verbondenheid die door de meeste mensen wordt gevoeld met hun leefomgeving. De ene regio voelt meer bij een plaatsnaam, de ander bij een regio en weer een ander heeft een sterk gevoel bij zijn of haar wijk of zelfs straat.

Testen blijft dus het advies, want je kunt helaas niets met aannames in dit soort onderzoeken. Bij Coca Cola werkte hyperpersonalisatie namelijk weer wél…

De voornamen van Coca Cola

In 2014 ging het niet zo goed met Coca Cola. Jaar na jaar, rode cijfers, totdat het Cocktailparty Effect werd ingezet. Het gebruiken van iemands naam bleek ook hier een krachtige techniek om de aandacht te pakken. In de bekende ‘share a Coke’ campagne, werden flessen bedrukt met voornamen, zodat mensen gepersonaliseerde flessen konden kopen. 

Voor het eerst in 11 jaar bleven de verkoopcijfers stabiel. Tijdens en na de campagne steeg de verkoop zelfs met een kleine 0,4%. De omzet steeg met 2,5%. Dit was een enorme prestatie op zo’n grote schaal.

Zelfs voor verkeersboetes

In het boek ‘Inside the Nudge’ omschrijft David Halpern een voorbeeld van het Cocktailparty Effect dat we je ook niet willen onthouden. In dit geval ging het om de overheid, die ging testen met het effect. 

Ze wilden graag dat boetes eerder betaald werden, omdat het veel geld kost om reminders en incassobureaus in te zetten. 

Ze personaliseerden de verkeersboetes met een foto, een techniek die in een land als Duitsland nu nog steeds wordt toegepast. Het aantal mensen dat in één keer hun boete betaalde ging van 40% naar 49%. Een enorme stijging, die zorgde voor een mooie kostenbesparing.

Hoe pas je het zelf toe?

Voorbeeld: Stel je voor dat je een persoonlijke nieuwsbrief naar je klant verstuurt waarin hun naam en favoriete bestemmingen worden genoemd.

Zo kun je in de nieuwsbrief bijvoorbeeld schrijven: “Beste Sophie, we weten dat je vorige zomer genoot van je strandvakantie in Kreta. Misschien is een reis naar Santorini dit jaar wel iets voor jou!”

Dit zorgt ervoor dat je bericht eruit springt en relevant aanvoelt voor de klant.

Tip: Gebruik je klantendatabase slim om persoonlijke voorkeuren op te slaan. Verwerk deze informatie in nieuwsbrieven, social media campagnes.

Personalisatie maakt jouw aanbod relevanter en verhoogt de kans op het verkoop van reizen.

Het toepassen van dit psychologische principe kan je reismarketing een flinke boost geven. Toch kan het soms lastig zijn om alle aspecten van gepersonaliseerde marketing, klantdata-analyse effectief in te zetten. In dat geval kan het handig zijn om een marketingexpert in te schakelen. Een expert kan je helpen bij het opzetten van campagnes, het personaliseren van jouw klantcommunicatie en het optimaliseren van je marketingstrategie.

Benieuwd hoe je deze principes optimaal kunt inzetten? Neem contact op met ons. We zoeken naar de oplossing die het beste bij je past.

Andere artikels

Black Friday voor reisagenten: hoe je optimaal de promoties kan benutten

Black Friday is niet langer beperkt tot techwinkels en kledingmerken. Ook de reissector haakt steeds vaker in op dit …

Waarom slechte reviews net goed zijn voor je reisbureau

in de digitale wereld van vandaag zijn online reviews van groot belang voor bedrijven, ook voor reisbureaus. Vijfsterrenreviews worden …

Reisagenten zijn terug! Groeiende populariteit bij Millennials en Gen Z

Volgens Business Insider willen Millennials en Gen Z grote reizen maken. Maar die willen ze zelf niet plannen. De …